Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/12/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Clamp/Υπολογιστής Εκκεντρότητας

DS Audio ES 001

DS Audio ES 001

Τί είναι ένα LP; Ένας δίσκος βινυλίου με μια οπή στην μέση. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Όπως συμβαίνει, όμως, με όλα τα σημαντικά πράγματα σε αυτή τη ζωή, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οπή λέτε... Πόσο μεγάλη; με ποιές ανοχές; Στην μέση λέτε... Δηλαδή; Πόσο “στην μέση” μπορεί να είναι; Καλώς ήλθατε στον χώρο των προδιαγραφών. Καλώς ήλθατε στον κόσμο της esoteric αναλογικής παράνοιας και των αντίστοιχων εξωτικών λύσεων...
Για όσους γνωρίζουν λίγη από την ιστορία της υψηλής πιστότητας, έχω να πω δύο λέξεις: Nakamichi TX 1000. Το έχουν οι Ιάπωνες με τις υπερβολές, αυτό είναι σίγουρο, οπότε, κάπου στα 80s', ένα θηριώδες πλατό του ιστορικού κατασκευαστή, έκανε το αδιανόητο: Αντιστάθμιζε την εκκεντρότητα των δίσκων με μηχανικό τρόπο, σε πραγματικό χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Ένας δεύτερος βραχίονας διάβαζε στην αρχή κάθε δίσκο, υπολόγιζε το σφάλμα στην θέση της οπής στο κέντρο του και στην συνέχεια έστελνε τους υπολογισμούς του σε ένα σύστημα διπλού κινητήρα άμεσης οδήγησης. Ο πρώτος κινητήρας περιέστρεφε τον δίσκο, όπως συμβαίνει συνήθως, ενώ ο δεύτερος περιέστρεφε τον πρώτο, έτσι ώστε να αντισταθμίζεται η εκκεντρότητα και το κέντρο περιστροφής του δίσκου να παραμένει στην σωστή θέση. Μιλάμε για διορθώσεις κλάσματος χιλιοστού!
Από αυτή την σκοπιά, το ES 001 της DS Audio, την οποία γνωρίσαμε από την επαναστατική φωτοηλεκτρική κεφαλή Ε1, είναι ένας φόρος τιμής σε αυτό το αντικείμενο, το οποίο, σίγουρα, έχει θέση ανάμεσα στα πιο εμπνευσμένα προϊόντα στον χώρο του ήχου υψηλών απαιτήσεων. Επιπροσθέτως, η συσκευή της DS Audio λειτουργεί σε όλα τα πλατό (ή σχεδόν), επομένως το TX 1000 δεν το χρειάζεστε.
Ας δούμε τι έχουν σκεφτεί στην DS Audio...