Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/10/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Φωτοηλεκτρική Φωνογραφική Κεφαλή

DS Audio E1

DS Audio E1

Κάτι τέτοια πράγματα, τα χρειάζεται ο χώρος του βινυλίου. Καλές, εφαρμόσιμες ιδέες, με κάποια λογική βάση, συγκεκριμένο στόχο και δυνατότητα να κινηθούν σε μια σχετικώς μεγάλη μερίδα της αγοράς. Η E1 είναι η οικονομική κεφαλή της DS Audio και αν, κρίνοντας από τις φωτογραφίες, νομίζετε ότι είναι απλώς μια κεφαλή με ένα LEDάκι στο κέλυφος κάνετε λάθος, αν και το πώς μεταφέρεις την απαραίτητη ενέργεια για να κάνεις κάτι τέτοιο, είναι από μόνο του, μια τεχνική πρόκληση. Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς διαφορετική αρχή λειτουργίας.
H DS Audio έγινε γνωστή το 2013 όταν παρουσίασε την πρώτη σύγχρονη οπτική κεφαλή (οι πρώτες σχεδιάσεις αυτού του είδους είχαν εμφανιστεί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80), με κωδικό DS-W1, ένα προϊόν που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στην Ιαπωνία (την χώρα προέλευσης της DS).
Δεν είναι δύσκολο να φανταστείς τι κάνει μια “οπτική κεφαλή”. Χρησιμοποιεί οπτική τεχνολογία για να διαχειριστεί το σήμα που είναι χαραγμένο σε έναν δίσκο βινυλίου. Αυτό που είναι δύσκολο είναι το να περάσεις από την φαντασία στην πράξη. Για να είμαστε δίκαιοι, η ιδέα δεν είναι πολύ καινούρια. Στα 70s΄σοβαροί κατασκευαστές, ανάμεσά τους η Toshiba και η Kenwood, προσπάθησαν να φτιάξουν ένα τέτοιο σύστημα αλλά προσέκρουσαν στις υψηλές θερμοκρασίες των φωτεινών πηγών της εποχής. Μετά, την σκυτάλη πήραν οι Stoddard και Stark με το υπερβολικά φιλόδοξο και πολύπλοκο Finial και ο Sanju Chiba με την εξέλιξή του, το ELP, το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε είναι το μοναδικό σύστημα οπτικής ανάγνωσης βινυλίου που υπάρχει σήμερα, μαζί, βεβαίως με τις κεφαλές της DS Audio, αν και σε επίπεδο αρχής λειτουργίας είναι εντελώς διαφορετικό.
Με διαφορετική αρχή λειτουργίας, η οποία απαλλάσσει τον κατασκευαστή από την ανάγκη διαχείρισης ισχυρών μαγνητικών πεδίων, ασθενών ρευμάτων και μικροσκοπικών κινούμενων ή ακίνητων πηνίων και οπλισμών, καθώς επίσης και με διαφορετικές ανάγκες προενίσχυσης, η E1 που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιδού οι λεπτομέρειες...