Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/10/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Φωτοηλεκτρική Φωνογραφική Κεφαλή

DS Audio E1

DS Audio E1

Η τοποθέτηση της κεφαλής στον βραχίονα ακολουθεί την συνήθη διαδικασία, χωρίς να κρύβει προβλήματα. Το κέλυφος από αλουμίνιο έχει κοχλιοτομημένες υποδοχές για τις βίδες και οι γραμμές του είναι πολύ καθαρές, επομένως δεν θα δυσκολέψει στην ρύθμιση της γεωμετρίας (γωνίας εκτροπής, VTA και αζιμουθίου).
Το πρώτο άκουσμα θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σου με τον αβίαστο τρόπο με τον οποίο γίνεται η ιχνηλάτηση του δίσκου, τον χαμηλό θόρυβο και τις άφθονες λεπτομέρειες που περιέχει. Είναι, φυσικά, δύσκολο να αποδείξεις ότι ο ήχος της E1 οφείλεται αποκλειστικά στην εντελώς διαφορετική αρχή λειτουργίας της, αλλά το βέβαιο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα καλή κεφαλή σε όλα τα επίπεδα. Ενθουσιάζεσαι με το πόσο ευχάριστα ακούγεται το σύστημα, με την πειθαρχημένη, σαφώς καθορισμένη, στερεοφωνική εικόνα, η οποία είναι απρόσμενα ανάγλυφη και σταθερή για αναλογικό σύστημα και την πολύ καλή αίσθηση τονικής ισορροπίας.

DS Audio E1 DS Audio E1

Στις λεπτομέρειες τώρα, η απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων συνδυάζει την καλή έκταση με έναν πολύ ελεγχόμενο χαρακτήρα που φέρνει στην επιφάνεια τον παλμό και τα μικροδυναμικά που έχεις συνηθίσει μόνο από ψηφιακές πηγές. Ο όγκος και το σώμα των οργάνων της περιοχής αποδίδονται θαυμάσια, χωρίς τάσεις υπερβολής ακόμη και σε χαράξεις με πλούσιο περιεχόμενο και ο ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει άνετα τις γραμμές του μπάσου, με τα ρυθμικά μέρη να περιγράφονται άψογα, γεμάτα, με σωστή παρουσία και ταχύτητα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια πολύ φυσική και ευχάριστη αίσθηση ροής που σε παρασύρει πολύ εύκολα μέσα στην μουσική.
Η μεσαία περιοχή είναι φωτεινή, ιδιαίτερα αναλυτική και δεν γίνεται ποτέ φορτική, αντιθέτως, έχεις την αίσθηση ότι το σύστημα τηρεί κάποια απόσταση που επιτείνει την φυσικότητα του ακούσματος. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να κατατάξουμε την κεφαλή σε κάποια άτυπη (έως και αυθαίρετη...) κατηγορία αυτή θα ήταν η κατηγορία των ατμοσφαιρικών κεφαλών, οι οποίες δίνουν έμφαση στην γενικότερη αίσθηση που αποκομίζει ο ακροατής, όντας ομοιογενείς, ξεκούραστες και -κάπως- επιεικείς με τις μέτριας ποιότητας χαράξεις. Η αλήθεια είναι ότι η E1 δεν θα κουράσει ποτέ, ακόμη και αν ο δίσκος “φωνάζει” λίγο και το καταφέρνει αυτό χωρίς να βγάζει ιδιοτροπίες και προτιμήσεις προς μουσικά είδη. Οι φωνές αποδόθηκαν θαυμάσια, με την χορωδία να σχηματίζεται σαφώς και τους σολίστ να προβάλλονται στον χώρο με πολύ φυσικό τρόπο.
Η στερεοφωνική εικόνα που πήραμε ήταν, πραγματικά, από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό, με πολύ σταθερή και πειθαρχημένη σκηνή, σοβαρές δυνατότητες εστιασμού πηγών στον οριζόντιο άξονα, καλό βάθος και πολύ καλή περιγραφή του αέρα και της κίνησης. Χαράξεις με σημαντικές πληροφορίες χώρου, οι οποίες απαιτούν σοβαρές δυνατότητες layering από το σύστημα ανάγνωσης, ακούστηκαν πραγματικά επιβλητικές, ασυμπίεστες και πάντοτε αβίαστα φυσικές. Αυτή η συμπεριφορά τονίζεται και από το γεγονός ότι το υπόβαθρο ήταν σκοτεινό και χωρίς σημαντικούς μηχανικούς θορύβους (αυτό οφείλεται, προφανώς, στο πλατό, αλλά η κεφαλή είναι σε θέση να το αξιοποιήσει), με αποτέλεσμα όλες οι μικρολεπτομέρειες και τα μικροδυναμικά να προβάλλονται με μεγάλη σαφήνεια. Ο προενισχυτής που συνοδεύει την κεφαλή έχει πολύ χαμηλό θόρυβο και, πρακτικώς, δεν συμμετέχει στην περιγραφή της δυναμικής αντίθεσης από το υπόλοιπο σύστημα, πράγμα το οποίον είναι και το ζητούμενο, φυσικά.
Ψηλά, φαίνεται να υπάρχει καλή έκταση και αέρας και η περιοχή αποδίδεται ζωηρά, ίσως λίγο έντονα, με ταχύτερες αποσβέσεις σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει, αλλά με πολύ καλή αίσθηση ταχύτητας στα μέτωπα. Η DS E1 δεν ακούστηκε ποτέ επιθετική η προβολική αλλά διαθέτει μια πολύ καλή ισορροπία, δεν στρογγυλεύει τα πράγματα και δεν προσπαθεί να επιβάλλει κάποια ταυτότητα (παρατήρηση η οποία έγινε και στην περιοχή των μεσαίων). Η αναγνωστικότητα της αποδείχθηκε πολύ καλή για την κατηγορία τιμής της, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές μετρήσεις, αν και ο πολύ χαμηλός θόρυβος, ο οποίος την χαρακτηρίζει (σε συνδυασμό με το δικό της phono) μας επέτρεψε να ακούσουμε κάποια ίχνη mistracking σε συγκεκριμένους, ιδιαίτερα δύσκολους, δίσκους, με περάσματα που έχουν πολύ υψηλή ενέργεια, φαινόμενο, πάντως, που εμφανίστηκε σπάνια και δεν ενόχλησε και επιπροσθέτως μπορεί να σχετίζεται με τον συγκεκριμένο συνδυασμό και να μην υφίσταται με κάποιο άλλο ζευγάρι πλατό/βραχίονα.

Τελικώς...

... η E1 είναι ακριβώς η κεφαλή που χρειάζεται η DS Audio αυτή την στιγμή. Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω ότι η Grand Master θα είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό προϊόν αλλά, με τιμή 52.000 δολάρια, δεν είναι αυτό που θα χαράξει νέους δρόμους στην υπόθεση του αναλογικού ήχου (με όλο τον σεβασμό προς την εταιρία). Αντιθέτως, μια κεφαλή με τιμή €2.700 (μαζί με τον προενισχυτή) αφορά μια σημαντική μερίδα των φίλων του βινυλίου -πραγματικά απαιτητικούς χρήστες που καθορίζουν, εν μέρει, την αγορά- και μια επιτυχία σε αυτή την κατηγορία τιμής θα απογειώσει την ιδέα, θα βάλει, πιθανώς, άλλους παίκτες στο παιχνίδι και θα δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική επιλογή. Ο συνδυασμός όλων αυτών με την ηχητική της ποιότητα, η οποία είναι άμεμπτη, είναι αυτός που την κάνει εξαιρετικά επιτυχημένη, στην κατάλληλη χρονική συγκυρία και μια πραγματικά καλή αγορά. Ασχοληθείτε σοβαρά μαζί της!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Linn Sondek LP12/Ittok/DS Audio E1, DS Audio E1 Phono.
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".