Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/12/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Clamp/Υπολογιστής Εκκεντρότητας

DS Audio ES 001

DS Audio ES 001

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Οι δίσκοι βινυλίου δεν φτιάχνονται με το μάτι. Υπάρχουν “χαρτιά” που καθορίζουν τα όρια της κατασκευής τους. Για παράδειγμα, η διάμετρος της οπής πρέπει να είναι 7.24mm με ανοχή -0mm/+0.09mm. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος μπορεί να φτάσει μέχρι 7.33mm αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 7.24mm. Την ίδια στιγμή, ο άξονας του πλατό μπορεί να έχει διάμετρο από 7.05 μέχρι 7.15mm. Κάντε τις πράξεις: 7.24+0.09=7.33 και 7.33-7.05=0.28. Αν ένας δίσκος με την μέγιστη ανοχή στην οπή, τοποθετηθεί σε έναν άξονα με την ελάχιστη επιτρεπτή διάμετρο, δημιουργείται ένα διάκενο 0.28mm. Με αυτές τις διαστάσεις, η εκκεντρότητα του συστήματος (δηλαδή η απόσταση μεταξύ των δύο πραγματικών κέντρων, του άξονα και του δίσκου) φτάνει τα 0.14mm. Αυτό με την προϋπόθεση, βεβαίως ότι η οπή του δίσκου βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του. Αλλά, δεν... Οι προδιαγραφές δίνουν μια ανοχή 0.20mm για την θέση του κέντρου του δίσκου. Επομένως στην χειρότερη περίπτωση, η εκκεντρότητα θα φτάσει το 0.14+0.20=0.34mm. Μια τέτοια τιμή, μπορεί να μην δημιουργεί ακουστά προβλήματα από μόνη της, ωστόσο συνεισφέρει σημαντικά τόσο στο wow & flutter, όσο και στην μεταβατική απόκριση του συστήματος κεφαλή/βραχίονας, το οποίο αποκτά μια οριζόντια συνιστώσα κίνησης που δεν προβλέπεται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι επιδόσεις μιας αναλογικής πηγής εξαρτώνται, τελικώς, και από την ποιότητα του ίδιου του δίσκου.

DS Audio ES 001

Αυτή είναι η βασική οθόνη που βλέπει ο χρήστης. Ο στόχος του είναι να μετακινήσει τον δίσκο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο σταυρός να φτάσει ακριβώς στο κέντρο. Υπάρχει ένδειξη “πριν” και “μετά” ώστε να υπάρχει αίσθηση της διόρθωσης καθώς επίσης και απεικόνιση της εκκεντρότητας, γραφικά.

Φανταστείτε, τώρα, τον άξονα του πλατό, με διάμετρο 7.05mm, με έναν δίσκο, του οποίου η οπή έχει διάμετρο 7.33mm, επομένως υπάρχει ένα διάκενο 0.28mm. Στην κακή περίπτωση, ο άξονας εφάπτεται στην μια πλευρά της οπής, οπότε στο αντιδιαμετρικό σημείο υπάρχει ένα διάκενο 0.28mm και η εκκεντρότητα του συστήματος βρίσκεται στο μέγιστο. Στην ιδανική περίπτωση, το διάκενο μπορεί να είναι 0.14mm, το ίδιο σε όλη την περιφέρεια της οπής και του άξονα. Ο δίσκος βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και η εκκεντρότητα είναι μηδενική. Αν υπάρχει απόκλιση της οπής από το κέντρο, αυτή η συνθήκη, φυσικά, δεν ισχύει. Πρέπει να μετακινήσουμε τον δίσκο, όσο επιτρέπει το διάκενο, σε τέτοια θέση ώστε να υπάρχει αντιστάθμιση της συνολικής εκκεντρότητας. Με βάση την προηγούμενη παράγραφο, έχουμε έναν μέγιστο “χώρο” 0.34mm για να το κάνουμε αυτό. Έχετε τέτοια ακρίβεια κινήσεων, ώστε να μετακινήσετε τον δίσκο μέσα σε αυτό το διάστημα; Κατά πάσα πιθανότητα, όχι, αλλά, ούτως ή άλλως, οι διαστάσεις είναι τόσο μικρές που η αίσθηση που θα έχετε είναι ότι ο δίσκος δεν κινείται καθόλου. Στην πραγματικότητα, αν νοιώθετε τον δίσκο να κινείται γύρω από τον άξονα του πλατό, θα πρέπει να επιστρέψετε τον δίσκο. Είναι εντελώς εκτός προδιαγραφών! Αλλά ακόμη και αν τέτοιες μετακινήσεις ήταν δυνατές, πώς θα γνωρίζατε ότι κάνατε την μετακίνηση που πρέπει; Στο σημείο αυτό, έρχεται το ES 001 να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα.

DS Audio ES 001

Εδώ, η μέτρηση με αριθμούς. Η εκκεντρότητα είναι 12μm, με την μέτρηση να έχει γίνει επιτυχώς (100%), ενώ υπάρχει και ένδειξη των αποστάσεων από τους δύο αισθητήρες (Α και B). Κάποιες φορές, βολεύει να κάνεις την διόρθωση παρατηρώντας αυτές τις ενδείξεις.

DS Audio ES 001

Μέσω αυτού του μενού, μπορείς να επιλέξεις τι θα προβάλει το display.

Το αντικείμενο της DS Audio είναι μεγάλο, πολύπλοκο και αναλόγως ακριβό, με οθόνη, μπαταρίες και διακόπτη On/Off, όλα στοιχεία ασυνήθιστα για clamp. Η τελευταία δουλειά για την οποία θέλετε το ES 001, πάντως, είναι για να “σφίξετε” τον δίσκο στον άξονα του πλατό. Και αυτό το κάνει, αλλά τα ταλέντα του είναι διαφορετικά. Κατ' αρχήν η κατασκευή είναι σύνθετη. Είναι μεταλλική, κατασκευασμένη από αλουμίνιο και βολφράμιο. Το επάνω μέρος μπορεί να περιστραφεί ως προς το κάτω (το οποίο τοποθετείται στον άξονα του πλατό).
Στο επάνω μέρος, υπάρχουν δύο ζεύγη ανίχνευσης του lead-out του δίσκου. Κάθε ζεύγος περιλαμβάνει ένα υπέρυθρο LED και έναν αντίστοιχο αισθητήρα. Τα δύο ζεύγη είναι τοποθετημένα σε γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους. Καθώς ο δίσκος περιστρέφεται, ο χρήστης κρατά το επάνω μέρος του clamp ακίνητο και το σύστημα ανίχνευσης υπολογίζει, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, την εκκεντρότητα του δίσκου. Αυτή προβάλλεται, αριθμητικά και γραφικά, στην έγχρωμη οθόνη που βρίσκεται στο επάνω μέρος. Ένας σταυρός δείχνει το πραγματικό κέντρο του δίσκου και στο κέντρο της οθόνης (στο κέντρο μιας σειράς ομόκεντρων κύκλων) βρίσκεται το επιθυμητό κέντρο.

DS Audio ES 001

Το κάτω μέρος του clamp, το οποίο έρχεται σε επαφή με τον δίσκο και περιστρέφεται μαζί του. Φαίνεται επίσης το ένα από τα δύο ζεύγη των αισθητήρων.

DS Audio ES 001

Το εσωτερικό του clamp είναι ιδιαίτερα πυκνό. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ προσεγμένη και σύνθετη κατασκευή.

Έφτασε η ώρα να κάνετε κι εσείς κάτι. Σπρώχνοντας (απαλά και με τρόπο, θα το μάθετε με λίγη εξάσκηση) τον δίσκο, προσπαθείτε να φέρετε τον σταυρό στο κέντρο. Χρωματική κωδικοποίηση που ξεκινά από το κόκκινο (μεγάλη εκκεντρότητα), περνά από το κίτρινο (αισθητή εκκεντρότητα) και φθάνει στο πράσινο και, εν τέλει, στο κέντρο (μείνε όπως είσαι!) ενημερώνει για το αποτέλεσμα της μετακίνησης. Μόλις φτάσετε στο κέντρο, ή πολύ κοντά σε αυτό, έχετε τελειώσει. Ο δίσκος έχει κεντραριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον άξονα και μπορείτε να ξεκινήσετε το playback. Με βάση αυτά, είναι σαφές ότι το ES 001 δεν διορθώνει την εκκεντρότητα (όπως έκανε το Nakamichi) αλλά την υπολογίζει και είναι σε θέση να απεικονίσει την αποτελεσματικότητα των διορθωτικών κινήσεων που κάνει ο χρήστης, σε επίπεδο εκατοστών του χιλιοστού. Υπομονή και καλό χέρι να έχεις, για να σπρώχνεις!

DS Audio ES 001

Για την λειτουργία του ES 001 απαιτούνται δύο μπαταρίες. Η εταιρία προσφέρει δύο ζεύγη επαναφορτιζόμενων AA της Panasonic, μαζί με τον σχετικό φορτιστή.