Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/10/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD PLAYER/DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - ΗΧΕΙΑ

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Με κόμπακτ διαστάσεις και έμφαση στην αίσθηση της υψηλής ποιότητας, οι συσκευές της σειράς Artera είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να δημιουργούν ένα μικρό σε όγκο σύστημα από το οποίο, πάντως, δεν λείπουν οι σαφείς audiophile αναφορές, σημαντικότερη των οποίων είναι οι εμφανείς ψύκτρες στις πλευρές των δύο σασί, τα οποία διαθέτουν πρόσοψη από βαρύ αλουμίνιο και μπορούν να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο. Εν προκειμένω, η Quad έχει σχεδιάσει μια ειδική επιφάνεια από γυαλί, η οποία ενσωματώνεται στο επάνω μέρος κάθε συσκευής και παίζει τον ρόλο της αντικραδασμικής βάσης ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τον απαραίτητο χώρο για τον αερισμό (κυρίως του τελικού).

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Το Play περιλαμβάνει CD player, DAC και προενισχυτή. Είναι μια λιτή κατασκευή η οποία, ωστόσο έχει πολύ προσεγμένη αισθητική και φινίρισμα.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Παρόμοια λογική ισχύει και στην περίπτωση του Stereo, ο οποίος, βέβαια, είναι περισσότερο ογκώδης. Και οι δύο συσκευές διαθέτουν στο επάνω μέρος μια γυάλινη επιφάνεια η οποία συμπληρώνει την εμφάνισή τους και παίζει τον ρόλο της αντικραδασμικής βάσης σε περίπτωση που τοποθετηθούν η μια πάνω στην άλλη.

H προσέγγιση στον σχεδιασμό του user interface είναι μάλλον μινιμαλιστική με εμφανείς μόνο τους απολύτως απαραίτητους διακόπτες. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει είσοδο, να ελέγξει το τρανσπόρτ και να αυξομειώσει την στάθμη από μια κυκλική επιφάνεια ευαίσθητη στην αφή, η οποία βρίσκεται γύρω από την οθόνη του Play, αν και οι περισσότεροι χειρισμοί θα γίνονται μέσω του τηλεχειριστηρίου. Ο μηχανισμός ανάγνωσης των οπτικών δίσκων είναι τύπου σχισμής.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Η οθόνη του Play είναι μικρή αλλά πολύ ευκρινής. Η επιφάνεια γύρω από αυτήν είναι ευαίσθητη στην αφή και επιτρέπει την επιλογή εισόδου, τον βασικό χειρισμό του CD player και την ρύθμιση της στάθμης.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Ο μηχανισμός ανάγνωσης του οπτικού δίσκου είναι τύπου σχισμής.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει το Play είναι αρκετές και θα καλύψουν κάθε λογική ανάγκη. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο αναλογικές εισόδους με βύσματα RCA, τέσσερις συμβατικές ψηφιακές εισόδους (δύο ομοαξονικές και δύο οπτικές) και θύρα USB για να συνδέσει της πηγές του, ενώ από πλευράς εξόδων, υπάρχουν single ended (RCA) και balanced (XLR) καθώς επίσης και δύο οπτικές έξοδοι (ομοαξονική και οπτική). Ο Stereo διαθέτει single ended και balanced εισόδους (με διακόπτη επιλογής στο πίσω μέρος) καθώς και καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης με τα ηχεία.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Το Play περιλαμβάνει ένα καλό πακέτο εισόδων, επαρκές για κάθε συνηθισμένη εγκατάσταση. Λείπει μια αναλογική έξοδος εγγραφής (περίεργο, με δεδομένη την καταγωγή του) αλλά ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ψηφιακές εξόδους.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Ο τελικός ενισχυτής διαθέτει single ended και balanced εισόδους. Οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων είναι καλής ποιότητας.

Ο προενισχυτής του Play είναι βασισμένος σε ένα ψηφιακώς ελεγχόμενο ρυθμιστικό στάθμης της Burr Brown (PGA 4311)και σε τελεστικούς ενισχυτές πολύ χαμηλού θορύβου της Texas Instruments (OPA 2134), ενώ ο μετατροπέας d/a χρησιμοποιεί το κορυφαίο τσιπ της ESS (ES9018S) το οποίο εκτελεί και χρέη S/PDIF interface. Το ψηφιακό μέρος του Play μπορεί να διαχειριστεί σήματα PCM με sample rates μέχρι τα 24bit/192kHz από τις συμβατικές εισόδους και σήματα PCM μέχρι τα 32bit/384kHz και DSD μέχρι το DSD256 από την θύρα USB, η οποία λειτουργεί σε ασύγχρονο ρυθμό και υποστηρίζεται από μια λύση της XMOS. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών φίλτρων, τα οποία παρουσιάζουν ισάριθμες προσεγγίσεις του γνωστού συμβιβασμού μεταξύ καλής μεταβατικής απόκρισης και κλίσης, ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Το εσωτερικό του Play, παρά το ότι είναι μια σύνθετη συσκευή είναι ιδιαίτερα τακτικό, με ελάχιστες καλωδιώσεις. Δεξιά φαίνεται ο μηχανισμός ανάγνωσης του οπτικού δίσκου.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Αυτό είναι το στάδιο της προενίσχυσης. Επάνω, διακρίνεται το ψηφιακά ελεγχόμενο ρυθμιστικό στάθμης (της Burr-Brown) ενώ ακριβώς από κάτω μια τετράδα τελεστικών OPA2134 της Texas Instruments.

Ο Stereo φαίνεται να κινείται στα βήματα του τελικού QSP τόσο σε θέματα ισχύος όσο και σε θέματα τοπολογίας του σταδίου εξόδου. Η τοπολογία Current Dumping παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο τον Peter Walker και είναι η πρώτη που βασίζεται στην ιδέα του διαχωρισμού του σταδίου ισχύος σε έναν ενισχυτή τάξης Α, πολύ χαμηλής παραμόρφωσης και έναν ενισχυτής τάξης Β με μεγάλες δυνατότητες χειρισμού υψηλών ρευμάτων, οι οποίοι ελέγχονται μέσω ενός δικτυώματος τύπου γέφυρας. Η προσέγγιση αυτή εξασφαλίζει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της (και δεν είναι μόνο η Quad, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραλλαγή της ιδέας συναντήσαμε στον AHB2 της Benchmark), χαμηλότερες παραμορφώσεις σε σχέση με την συμβατική προσέγγιση της τάξης ΑΒ και καλύτερη απόδοση σε σχέση με την “καθαρόαιμη” τάξη Α. Στην περίπτωση του Stereo, το current dumper (δηλαδή ο ενισχυτής τάξης Β) υλοποιείται με διπολικούς ημιαγωγούς MJL21194 οι οποίοι υποστηρίζονται από ένα τροφοδοτικό με δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και τέσσερις πυκνωτές των 10.000μF.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

O ES9018S της ESS ο οποίος χρησιμοποιείται ως DAC και S/PDIF interface.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Ως συνήθως, το εσωτερικό του τελικού καταλαμβάνεται, κυρίως, από το τροφοδοτικό του. Στην περίπτωση του Stereo αυτό βασίζεται σε έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και τέσσερις πυκνωτές των 10.000μF.

Τα ηχεία Z-2 που συνόδευαν το ζευγάρι των Artera για την συγκεκριμένη δοκιμή είναι τα μεγαλύτερα δίδρομα βάσης της σειράς. Χρησιμοποιούν ένα τουίτερ ribon 90x12mm και ένα μιντ/γούφερ με κώνο από πλέξη ανθρακονημάτων 175 χιλιοστών, το οποίο χρησιμοποιεί μια χαρακτηριστική διπλή ανάρτηση, μια προσέγγιση που, κατά την εταιρία, βοηθά στην καλύτερη απόδοση των μεσαίων συχνοτήτων. Η οδήγηση των δύο μεγαφώνων γίνεται μέσω ενός κροσόβερ με συχνότητα cross 3.4kHz και η φόρτιση των χαμηλών συχνοτήτων γίνεται μέσω bass reflex που ακτινοβολεί προς το κάτω μέρος της καμπίνας. Στο σημείο αυτό η Quad έχει διαμορφώσει (σε συνδυασμό με τον πλίνθο της καμπίνας) έναν δεύτερο, μικρό σε όγκο, θάλαμο εκτόνωσης με σχισμή (και αφρώδες υλικό) ώστε, στην πράξη η φόρτιση του ηχείου να θυμίζει σχεδιάσεις με διπλό reflex. Η εταιρία αναφέρει ότι η προσέγγιση αυτή μειώνει στο ελάχιστο τους αεροδυναμικούς θορύβους της οπής ανάκλασης χαμηλών. Η καμπίνα του ηχείου είναι ιδιαίτερα φροντισμένη, με καμπυλωμένες πλευρές και πολύ προσεγμένο φινίρισμα. Στην πίσω πλευρά, μια τετράδα custom ακροδεκτών προσφέρει την δυνατότητα της διπλοκαλωδίωσης.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Τρεις από τους έξι συνολικά ημιαγωγούς ισχύος που χρησιμοποιούνται σε κάθε κανάλι του Stereo.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Το Z-2 είναι το μεγαλύτερο ηχείο βάσης της κορυφαίας σειράς ηλεκτροδυναμικών ηχείων της Quad (Ζ-Series). Η καμπίνα του είναι πολύ φροντισμένη και το φινίρισμα κορυφαίο.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ ribbon. Η σχέση της Quad με την συγκεκριμένη τεχνολογία φθάνει πίσω στο 1949, στο πρώτο της ηχείο.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Οι μεσαίες και χαμηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε μια μονάδα 175 χιλιοστών με κώνο από πλέξη ανθρακονημάτων (Kevlar). Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η διπλή ανάρτηση στην περιφέρεια του μεγαφώνου η οποία, σύμφωνα με την εταιρία βελτιώνει την απόδοση στη μεσαία περιοχή, ελέγχοντας τα “σπασίματα” του κώνου.

Quad Artera Play/Stereo/Z-2

Ιδιαίτερα προσεγμένοι ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή, οι οποίοι επιτρέπουν την διπλοκαλωδίωση. Στο κάτω μέρος φαίνεται η σχισμή από την οποία εκτονώνεται το bass reflex με το αποσβεστικό υλικό στη θέση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το “κανονικό” reflex βρίσκεται στο εσωτερικό της βάσης και ακτινοβολεί προς τα κάτω. Αυτή είναι η έξοδος του δεύτερου θαλάμου.