Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/04/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Benchmark DAC2 HGC/AHB2.

Benchmark DAC2 HGC/AHB2.

Η Benchmark μπήκε στη ζωή των φίλων του καλού ήχου με τον DAC1 την συσκευή που έθεσε τις βάσεις για αυτό που σήμερα θεωρούμε ως κλασικό μετατροπέα d/a (και, ενίοτε, ενισχυτή ακουστικών). Ο DAC2 HGC (ο οποίος αποτελεί, ένα από τα αντικείμενα της δοκιμής αυτής) παγίωσε την παρουσία της εταιρίας στον χώρο του οικιακού Hi-Fi και ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει η συζήτηση για το επόμενο βήμα. Η παρουσίαση ενός τελικού ενισχυτή ο οποίος θα μπορούσε να συνοδεύσει ιδανικά τον DAC2 και να αποτελέσει μαζί του την αλυσίδα των ενισχυτών σε ένα σύστημα, οικιακό ή επαγγελματικό για εφαρμογές monitoring (στις οποίες η Benchmark εξειδικεύεται μεταξύ άλλων), δεν εξέπληξε, ίσως, ιδιαίτερα. Η έκπληξη κρυβόταν επιμελώς στο εσωτερικό του AHB2 (όπως ονομάστηκε ο τελικός, προς τιμήν του ιδρυτή της εταιρίας Allen H. Burdick) καθώς οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν δρόμο διαφορετικό του συνηθισμένου, στα όρια -θα έλεγε κανείς- του ριζοσπαστικού.

Τα νέα για τον AHB2 άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους (μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες) το καλοκαίρι του 2014 και ήταν σαφές από τότε ότι είχαμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό. Ο μικρός όγκος της συσκευής και οι επιδόσεις ισχύος της παρέπεμπαν σε διακοπτική τεχνολογία αλλά οι, εμφανείς και καθόλου αμελητέες σε διαστάσεις, εξωτερικές ψύκτρες θόλωναν την εικόνα. Το ερώτημα γύρω από το τί ακριβώς είναι, τελικώς, ο AHB2 απαντήθηκε γρήγορα: Έχουμε να κάνουμε με έναν ενισχυτή ο οποίος βασίζεται στην τεχνολογία ΑΑΑ (Achromatic Audio Amplifier) που έχει κατοχυρώσει η THX και η οποία φαίνεται να εξασφαλίζει μεγάλο συντελεστή απόδοσης και, ταυτόχρονα, κορυφαίες επιδόσεις σε θέματα παραμόρφωσης και θορύβου.
Η δοκιμή στις σελίδες που ακολουθούν διερευνά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του AHB2 σε συνδυασμό με τον DAC2 HGC (αναλυτική δοκιμή του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ), με τον τελευταίο σε έναν ρόλο που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς, αυτόν του συμβατικού/αναλογικού προενισχυτή, καθώς το βάρος δίνεται δικαιολογημένα στην ψηφιακή του πλευρά και τον ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...