Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/03/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

Meze 99 Classics.

Meze 99 Classics.

Η ακουστική αξιολόγηση των 99 Classics έγινε σε δυο διαφορετικές φάσεις, ώστε να καλυφθούν και οι δύο τρόποι χρήσης τους. Στην πρώτη φάση, τα ακουστικά χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με το Questyle QP1R, ένα υψηλού επιπέδου φορητό media player, δοκιμή του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ στην δεύτερη φάση (η οποία είχε και τη μεγαλύτερη διάρκεια) τα ακουστικά συνδέθηκαν με το σύστημα αναφοράς, σε οικιακό περιβάλλον. Ως ενισχυτής στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο ο DAC2 HGC της Benchmark (κείμενο δοκιμής εδώ) και για μικρό χρονικό διάστημα ο ενσωματωμένος ενισχυτής ακουστικών του προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) ο οποίος ωστόσο είναι περισσότερο διεκπεραιωτικός και λιγότερο “αναφοράς”. Σε όλες τις περιπτώσεις ως ακουστικά αναφοράς χρησιμοποιήθηκαν τα Grado RS2.

Το συνολικό πακέτο της Meze κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις από την συσκευασία, ακόμη. Τα ακουστικά παραδίδονται σε μια σκληρή θήκη από συνθετικό υλικό η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία και τη μεταφορά τους και περιλαμβάνει ειδικό χώρο για τα παρελκόμενα και το δεύτερο καλώδιο. Η εφαρμογή των ακουστικών φάνηκε να είναι καλή. Η διάμετρος της κάψας είναι μάλλον μέτρια για σχεδίαση over-ear και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις τα pads να εφάπτονται στο πτερύγιο λίγο περισσότερο από θα ήθελε κάποιος, ωστόσο η απομόνωση που προσφέρουν είναι πολύ καλή τόσο για χρήση σε οικιακό περιβάλλον (όπου οι απαιτήσεις για καταστολή των εξωτερικών θορύβων είναι, ασφαλώς, μικρότερες) όσο και για χρήση εκτός σπιτιού, όπου ο χρήστης κερδίζει σημαντικά σε ησυχία και σε συνδυασμό με την κλειστή αρχιτεκτονική τους αισθάνεται επαρκώς απομονωμένος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η καλή απομόνωση από το περιβάλλον οδηγεί, συνήθως, σε επιλογή χαμηλότερης στάθμης, με αποτέλεσμα τα αυτιά να καταπονούνται λιγότερο (ένα θέμα που είναι σημαντικό μεταξύ των φανατικών της ακρόασης μέσω ακουστικών). Η πολύ καλή απομόνωση που προσφέρουν τα 99 Classics φέρνει στην επιφάνεια ένα -όχι ασυνήθιστο για over-ear/κλειστό σύστημα- παράπλευρο πρόβλημα, αυτό του θορύβου από το καλώδιο. Όταν ο χρήστης βρίσκεται σε κίνηση, η τριβή του καλωδίου με τα ρούχα δημιουργεί κάποιο είδος θορύβου μικροφωνικής φύσης ο οποίος είναι αντιληπτός μόνο σε πολύ χαμηλές στάθμες ή παύσεις της μουσικής και δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό πρόβλημα, είναι πάντως υπαρκτός. Σε ρυθμό οικιακών ακροάσεων, ο χρήστης σπανίως κινείται έντονα και το πρόβλημα είναι ακόμη μικρότερο. Παρόμοιας φύσης θόρυβος, εξαιτίας συντονισμού, υπάρχει επίσης και από τον μεταλλικό σκελετό αλλά αυτός έχει ακαδημαϊκή μόνο σημασία καθώς για να ακουστεί θα πρέπει να διεγερθεί ο σκελετός κρουστικά (δηλαδή κάποιος να τον κτυπήσει επί τούτου). Αυτό συμβαίνει σε δοκιμές, ίσως, αλλά καθόλου σε κανονικές ακροάσεις.

Meze 99 Classics. Meze 99 Classics.

Σε ρυθμό φυσιολογικής χρήσης, τώρα, τα 99 Classics αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ελκυστικά σε ό,τι αφορά την ηχητική τους φυσιογνωμία και η πράξη δείχνει ότι οι άνθρωποι της Meze έχουν κάνει μια καλή επιλογή σε ότι αφορά το voicing που επέλεξαν.
Η περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με πολύ καλό όγκο, δύναμη περιγραφής και λεπτομέρεια. Ακούστηκε, κατά περίπτωση -ανάλογα με το πρόγραμμα- επιβλητική χωρίς να καταπιέζει, να αποκλίνει προς το υπερβολικό η να αλλοιώνει την γενικότερη ισορροπία. Σε σύγκριση με τα ακουστικά αναφοράς, η παρουσία των πολύ χαμηλών συχνοτήτων είναι, ασφαλώς, πιο έντονη και η αίσθηση είναι ότι ο ήχος είναι πιο γεμάτος, κάτι που πολύ ακροατές θα το εκτιμήσουν δεόντως. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με διαύγεια, με ισορροπημένο -προς το ελαφρώς εμφατικό- χαρακτήρα και με καλή ταχύτητα. Τα 99 Classics φάνηκε να έχουν σημαντικές ικανότητες να μεταφέρουν αναλλοίωτα τα μικροδυναμικά του προγράμματος και σίγουρα δεν θα κουράσουν ποτέ, ακόμη και σε μακρόχρονες ακροάσεις σε σχετικώς υψηλές (στα όρια της ασφάλειας πάντα) στάθμες. Μουσικά όργανα με σημαντικό περιεχόμενο χαμηλά, αποδόθηκαν με λεπτομέρεια και σωστή κλίμακα και η μικρή έμφαση στην περιοχή περισσότερο υπογραμμίζει ευχάριστα την παρουσία τους παρά δημιουργεί έλλειψη ομοιογένειας ή αίσθηση ότι τα ακουστικά χρωματίζουν.
Η μεσαία περιοχή έχει πολύ καλή παρουσία, είναι αναλυτική και ευχάριστα φωτεινή και ο χαρακτήρας με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο ακροατής είναι περισσότερο laid back (λίγο "πίσω" δηλαδή) και ξεκούραστος παρά προβολικός και καταπιεστικά παρών. Εδώ, είναι σαφές ότι η Meze έχει επιλέξει να ισορροπήσει μεταξύ ευφωνικότητας και απόλυτης ακρίβειας, προσφέροντας στον ακροατή μια ξεκούραστη και πιο αέρινη ταυτότητα, και αυτή είναι μια επιλογή, κατά τη γνώμη μου, επιτυχημένη καθώς εξασφαλίζει καλή αίσθηση λεπτομέρειας και ευχάριστη παρουσία, ακόμη και αν το πρόγραμμα δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτικό από τεχνικής πλευράς (και ο χρήστης θα συναντήσει τέτοιο πρόγραμμα σίγουρα). Οι φωνές, σόλο και χορωδία, περιγράφονται στα πλαίσια αυτά σωστά, με καλές δυνατότητες σε θέματα ηχοχρωμάτων και παρουσίας.
Η ανώτερη περιοχή διαθέτει καλά στοιχεία έκτασης και αποκλίνει ελάχιστα προς την μαλακή, ευχάριστη πλευρά. Σε σχέση με τα ακουστικά αναφοράς φαίνεται να έχει λίγο πιο αργά μέτωπα αλλά καλό σώμα και απόσβεση και ο ακροατής έχει την αίσθηση της διαύγειας και του καλού αρμονικού πλούτου. Συγκριτικά με τα RS-2, τα 99 Classics ακούστηκαν περισσότερο σκοτεινά σε χαρακτήρα κάτι που προσωπικά βρίσκω τοσο ευχάριστο όσο και ενδιαφέρον, εκτός και αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα ακουστικά σου ως monitor.
Η στερεοφωνική εικόνα στην περίπτωση των ακουστικών είναι, πάντα, μια ιδιαίτερη περίπτωση σε ότι αφορά την εκτίμησή της. Η χρήση συμβατικών στερεοφωνικών ηχογραφήσεων ανέδειξε την ικανότητα των 99 Classics να εστιάζουν με ακρίβεια τα διαφορετικά ηχητικά αντικείμενα μιας μείξης, με σαφή διαχωρισμό και αέρα μεταξύ τους και να περιγράφουν την κίνηση τους. Παρά το γεγονός ότι είναι κλειστά, δεν καταπιέζουν ιδιαίτερα τον ακροατή και ακόμη και μεγάλες σε μέγεθος ορχήστρες ακούστηκαν φιλικές και ευχάριστες (παρά την γνωστή και αναπόφευκτη αίσθηση ότι έχουν μετακομίσει τα πάντα μεταξύ των αυτιών σου). Τα ακουστικά επέδειξαν ακόμη καλύτερη συμπεριφορά με binaural ηχογραφήσεις οι οποίες είναι βελτιστοποιημένες για χρήση με ακουστικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις έδειξαν πολύ καλές δυνατότητες δημιουργίας ενός σύνθετου ηχητικού πεδίου με αίσθηση βάθους και κίνησης και αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ικανά στην αναπαραγωγή ακουστικών χώρων (soundscaping) μέσα στους οποίους τοποθετείται ο ακροατής.

Τελικώς...

... η προσεγμένη αισθητική και η ποιότητα κατασκευής συμβαδίζουν, στην περίπτωση των 99 Classics, με την εξίσου προσεγμένη, σοφά επιλεγμένη θα έλεγε κανείς, ηχητική συμπεριφορά. Η Meze φαίνεται να γνωρίζει το παιχνίδι καλά και προσφέρει ένα πολύ αξιόλογο σύστημα ακουστικών σε ελκυστική τιμή. Τα 99 Classics μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι και έξω από αυτό, είναι ευχάριστα, ακριβή και απευθύνονται σε όσους αναζητούν ένα all around ακουστικό κατάλληλο για όλες τις δουλειές. Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή!