Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/03/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

Meze 99 Classics.

Meze 99 Classics.

Η χρήση ξύλινων τμημάτων στην κατασκευή ακουστικών δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία το υλικό αυτό, ανάμεσά τους επιτυχημένα ονόματα όπως η Grado και η Audeze. Το ενδιαφέρον γεγονός στην περίπτωση των 99 Classics είναι ότι χρησιμοποιούν ξύλο για την κατασκευή της κάψας και παράλληλα η τιμή τους είναι κάτι παραπάνω από λογική (στην περιοχή των €300,-) παρά το γεγονός ότι η επεξεργασία του ξύλου, όπως γίνεται στην περίπτωσή τους, δεν είναι βελτιστοποιημένη για διαδικασίες μαζικής παραγωγής. Η ξυλεία που χρησιμοποιείται για το βασικό μοντέλο των 99 Classics (αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες) είναι καρυδιά η οποία προέρχεται από αειφόρες πηγές και περνά μια διαδικασία φυσικής αφύγρανσης στον αέρα η οποία διαρκεί μέχρι και δεκαοκτώ μήνες. Η διαμόρφωση της κάθε κάψας γίνεται με κοπτικά CNC και η διάρκεια κατασκευής ενός ζεύγους διαρκεί περίπου 8 ώρες.

Meze 99 Classics.

Αν και το κύριο χαρακτηριστικό των 99 Classics είναι οι κάψες από ξύλο καρυδιάς, η υπόλοιπη κατασκευή είναι, επίσης, ενδιαφέρουσα. Μια μεταλλική ταινία εξασφαλίζει την ελαστικότητα που απαιτείται για την σωστή επαφή με τα αυτιά.

Συνολικά, οι κάψες των 99 Classics χρειάζονται, σύμφωνα με την εταιρία, 45 ημέρες για την πλήρη επεξεργασία τους, η οποία περιλαμβάνει, εκτός της αρχικής διαμόρφωσης, λείανση, βαφή και φινίρισμα. Αν και η καρυδιά είναι το αγαπημένο υλικό της Meze και χρησιμοποιείται και στα τρία μοντέλα ακουστικών της, το 99 Classics είναι, επίσης, διαθέσιμο με κάψες από σφενδάμι (99 Classics Maple). Τα διαφορετικά ξύλα και η χρήση διαφορετικών υλικών στα “δεσίματα” των ακουστικών, επιτρέπουν στην Meze να προσφέρει τρία διαφορετικά φινιρίσματα, δύο ασημένια (99 Classics Maple Silver και Walnut Silver) και ένα χρυσό (99 Classics Walnut Gold, το μοντέλο της δοκιμής).

Meze 99 Classics.

Τα σημεία που έρχονται σε επαφή με τον χρήστη (η αυτορυθμιζόμενη σε μήκος ταινία στήριξης και τα pads) είναι κατασκευασμένα από αφρώδες υλικό επενδεδυμένο με επεξεργασμένο δέρμα.

Meze 99 Classics.

Τα δεσίματα είναι κατασκευασμένα από ψευδάργυρο. Είναι ενδιαφέρουσα, εδώ, η επιλογή της Meze να χρησιμοποιήσει βίδες αντί άλλες, μόνιμες, μεθόδους συναρμολόγησης, επιλογή η οποία εξασφαλίζει εύκολες επισκευές η αντικαταστάσεις φθαρμένων τμημάτων.

Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή της Meze να μην χρησιμοποιήσει πλαστικά μέρη στον μηχανισμό στήριξης των ακουστικών ο οποίος, επιπροσθέτως, συναρμολογείται μόνο με βίδες με αποτέλεσμα η αποσυναρμολόγηση και η επισκευή (αν χρειαστεί) να είναι εύκολη. Η στήριξη των ακουστικών περιλαμβάνει μια αυτορυθμιζόμενη σε μήκος ταινία η οποία περιβάλλεται από έναν συνδυασμό αφρώδους υλικό και επένδυσης από επεξεργασμένο δέρμα. Μια στεφάνη από κράμα χάλυβα/μαγγανίου χρησιμοποιείται για να προσφέρει την απαραίτητη ελαστικότητα η οποία εξασφαλίζει την σταθερή προσαρμογή των ακουστικών στα αυτιά. Τα μεταλλικά “τελειώματα” του σκελετού είναι κατασκευασμένα από ψευδάργυρο.
H Meze χρησιμοποιεί μονάδες 40 χιλιοστών οι οποίες τοποθετούνται σε μια βάση από συνθετικό υλικό. Τα 99 Classics είναι ακουστικά κλειστού τύπου και τα pads είναι κατασκευασμένα από αφρώδες υλικό με επικάλυψη επεξεργασμένου δέρματος. Η συνολική διάμετρος επιτρέπει να θεωρηθούν ως over-ear σχεδιάσεις που καλύπτουν ολόκληρο το πτερύγιο του αυτιού και ο τρόπος εφαρμογής τους προσφέρει, κατά την εταιρία, καλή απομόνωση από τους εξωτερικούς θορύβους. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, η απόκριση συχνότητας των 99 Classics είναι 15Hz-25kHz, η ευαισθησία τους 103dB/1mW (1kHz) και η ονομαστική τους αντίσταση 32Ω. Το βάρος των ακουστικών είναι 260gr.

Meze 99 Classics.

Τα ακουστικά χρησιμοποιούν αποσπώμενο καλώδιο OFC με εξωτερικό περίβλημα από Kevlar. Ο τερματισμός του καλωδίου γίνεται με mini jack 3.5mm.

Η Meze δίνει στη δημοσιότητα ένα διάγραμμα απόκρισης συχνότητας το οποίο προσφέρει μία ιδέα για το voicing που έχει επιλέξει στο συγκεκριμένο μοντέλο. Αυτό περιλαμβάνει μια μικρή και πολύ σταδιακή ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων κάτω από τα 250Hz (κατά 3dB περίπου) καθώς και μια εξασθένηση της χαμηλότερης περιοχής των υψηλών συχνοτήτων (2-5kHz) ενώ η απόκριση πάνω από το σημείο αυτό διατηρεί μια αρκετά ομοιογενή συμπεριφορά μέχρι το όριο των 20kHz του διαγράμματος.
Η σύνδεση των 99 Classics με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ενός αποσπώμενου καλωδίου OFC. Αυτό, είναι τερματισμένο με mini jack (TS) 3.5mm προς την πλευρά της κάθε κάψας και με mini jack TRS 3.5mm προς την πλευρά του ενισχυτή και είναι ενισχυμένο με ένα περίβλημα από Kevlar. Η κατασκευή των ακουστικών είναι συμμετρική και έτσι την κάθε πλευρά (δεξί ή αριστερό κανάλι) την καθορίζει, τελικώς η τοποθέτηση των βυσμάτων. Αυτά είναι ευδιάκριτα σημειωμένα με γράμματα (L/R) ενώ υπάρχει και διαφορετική μηχανική διαμόρφωση σε κάθε βύσμα ώστε να τα ξεχωρίζει κανείς και με την αφή. Η εταιρία προσφέρει προσαρμογείς για την διευκόλυνση της σύνδεσης σε ενισχυτές με βύσμα TRS 0.25 της ίντσας (κλασικό “καρφί”) καθώς και σε ηχητική εγκατάσταση αεροπλάνου (TS dual mono 3.5mm). Για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν, τέλος, τα 99 Classics με κάποιο smartphone/tablet, η εταιρία προσφέρει και ένα δεύτερο καλώδιο (ίδιας ποιότητας αλλά με μικρότερο μήκος) το οποίο είναι τερματισμένο με βύσμα TRRS 3.5mm. Αυτό επιτρέπει τον χειρισμό της συσκευής μέσω ενός χειριστηρίου που είναι ενσωματωμένο καθώς και την ομιλία, μέσω -επίσης ενσωματωμένου- μικροφώνου.

Meze 99 Classics.

Η απόκριση συχνότητας που δημοσιεύει η ίδια η Meze για το 99 Classics δίνει μια εικόνα για το voicing που έχει επιλέξει. (πηγή: Meze).