Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/10/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας/Τροφοδοτικό/Προενισχυτής Phono

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Το σύστημα της Design Build Listen, δηλαδή το πλατό 14-4, ο προενισχυτής EQ και το τροφοδοτικό EV, αντικατέστησαν τις αντίστοιχες συσκευές αναφοράς (Linn Sondek LP12/Ittok/Karma και Rotel RHQ-10 “Michi”) και ανέλαβαν να οδηγήσουν το υπόλοιπο, γνωστό, σύστημα που χρησιμοποιούμε στο avmentor, δηλαδή τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό Parasound HCA3500 και τα SCM-50PSL της ATC.
Για τις ανάγκες της δοκιμής, στον βραχίονα είχε τοποθετηθεί μια κεφαλή Denon DL-103R. Αν και το 14-4 έφτασε στα χέρια μας ρυθμισμένο, είναι σαφές ότι η διαδικασία εγκατάστασής του δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι ρυθμίσεις της γεωμετρίας είναι πολύ εύκολες, χάρις στο πολύ έξυπνο προτράκτορ (το καλύτερο που έχουμε δει να συνοδεύει συσκευή μέχρι σήμερα) και το εγχειρίδιο εγκατάστασης/χρήσης είναι ιδιαίτερα σαφές. Η ρύθμιση των δυνάμεων, επίσης, ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες, αλλά θα χρειαστεί ζυγός, καθώς το αντίβαρο δεν είναι βαθμονομημένο. Οι διαστάσεις του πλατό είναι εντελώς λογικές και μπορεί να τοποθετηθεί/οριζοντιωθεί εύκολα και οι δύο συσκευές που το συνοδεύουν (εξωτερικό τροφοδοτικό και προενισχυτής) έχουν μικρές διαστάσεις και θα βολευτούν και οι δύο σε ένα ράφι. Ένα ειδικό καλώδιο επιτρέπει την σύνδεση του τροφοδοτικού ταυτόχρονα με το πλατό και τον προενισχυτή.
Η χρήση του βραχίονα απαιτεί να τον συνηθίσεις λίγο, αν και για unipivot είναι πολύ σταθερός και εμπνέει ιδιαίτερη ασφάλεια. Η διαμόρφωση του άκρου του βραχίονα αποδείχθηκε, τελικώς, πολύ λειτουργική. Γενικώς, το σύστημα της Wand είναι πολύ ευχάριστο και φιλικό στην χρήση.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις με το σύστημα της Design Build Listen στην θέση της αναλογικής πηγής είναι αυτή ενός δυναμικού, επιβλητικού ακούσματος, το οποίο είναι γεμάτο χαμηλά και δεν έχει μηχανικούς θορύβους και ασάφειες στην απόδοση της λεπτομέρειας. Η αίσθηση είναι ότι παίρνεις τις λεπτομέρειες της χάραξης, στον βαθμό που το επιτρέπει η κεφαλή και η στερεοφωνική εικόνα είναι ανάγλυφη, σταθερή και πειθαρχημένη.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Στις λεπτομέρειες, τώρα, το σύστημα διατήρησε την απόδοσή του πολύ χαμηλά, όπως την έχω συνηθίσει από το LP12, κάτι που σημαίνει ότι η περιοχή ακούστηκε ήπια και ευχάριστα εμφατική, χωρίς να αλλοιώνεται η ισορροπία, τόσο-όσο χρειάζεται για να υπογραμμιστούν ο όγκος και ο παλμός πολύ χαμηλά καθώς επίσης και το ρυθμικό μέρος. Ένα από τα πολύ θετικά χαρακτηριστικά του The Wand είναι η αίσθηση ροής και ρυθμού που προσφέρει, στοιχεία που σε απορροφούν μέσα στη μουσική και κάνουν το τελικό αποτέλεσμα πολύ ελκυστικό.
Γενικώς οι χαμηλές συχνότητες ακούστηκαν δεμένες, με πολύ καλή απόδοση της λεπτομέρειας, του παλμού και του όγκου και γέμισαν τον χώρο με άνεση. Πήρα καλή ανάλυση και ταχύτητα σωστή αίσθηση της κλίμακας των μεγεθών στα ακουστικά όργανα και σοβαρό όγκο από χαράξεις που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά όργανα.
Η μεσαία περιοχή αποδείχθηκε από τα πολύ δυνατά σημεία του συστήματος. Αναλυτική, με πολύ καλή αίσθηση layering, φυσική παρουσία στον χώρο (λίγο πίσω) και ποτέ καταπιεστική ή τραχιά, αποτελεί, προφανώς, το θεμέλιο για τον ομοιογενή, μαλακό (αλλά καθόλου αδρό) ήχο του συστήματος. Το άκουσμα ρέπει ελάχιστα προς την σκοτεινή πλευρά, κάτι που προσωπικά βρήκα ευχάριστο αλλά μη φανταστείτε ότι αποκρύπτει λεπτομέρειες: Οι φωνές των σολίστ εστιάστηκαν άψογα στο χώρο και οι χορωδίες αποδόθηκαν με μια δύναμη περιγραφής που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή, με την πολύ καλή απόδοση της κίνησης και της θέσης.
Ψηλά, το σύστημα είχε πολύ καλή έκταση και αναλόγως καλά χρονικά χαρακτηριστικά. Το άκουσμα δημιουργεί μια εξαιρετική εντύπωση ισορροπίας, με τον αρμονικό πλούτο των οργάνων της περιοχής να αποδίδεται με την σωστή αίσθηση θερμότητας, χωρίς υπερβολές. Όπως και στο υπόλοιπο φάσμα και εδώ, έχεις την αίσθηση του φιλικού και του ευχάριστου και ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα σύστημα σχεδιασμένο για μακρόχρονες ακροάσεις.
Σε αυτό, συντείνει, επίσης, η πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα. Προφανώς ο βραχίονας αφήνει την κεφαλή να κάνει τη δουλειά της σωστά, με αποτέλεσμα οι χαράξεις που έχουν σοβαρή πληροφορία χώρου να ακούγονται εντυπωσιακά και το envelopment να είναι από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει. Μικρά σύνολα και μεμονωμένα όργανα και ακουστικά αντικείμενα εστιάζονται άψογα, σε ένα σκοτεινό υπόβαθρο, χωρίς μηχανικούς ή άλλους θορύβους, με πολύ καλές περιγραφές της δυναμικής αντίθεσης. Αν και η DL-103R είναι μια εξαιρετική κεφαλή για την τιμή της, που δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το ζευγάρι πλατό/βραχίονας The Wand μπορεί να υποστηρίξει αρκετά ακριβότερα κομμάτια σε αυτό το σημείο.
Άφησα για το τέλος την επίδραση του EV. Η ίδια η συσκευή επιτρέπει την δοκιμή A/Β (να ακούσεις, δηλαδή, το σύστημα τροφοδοτούμενο από το δίκτυο και από την μπαταρία, συγκριτικά). Η βελτίωση που προσφέρει είναι μικρή αλλά ακουστή. Έχει την μορφή της καλύτερης, πιο σφιχτής, εικόνας και ενός ακούσματος που είναι πιο σαφές, πιθανώς επειδή βελτιώνει, σε κάποιο βαθμό, την ποιότητα περιστροφής του πλατό. Αξίζει να το αποκτήσετε αν θέλετε να βγάλετε και την τελευταία ρανίδα απόδοσης από τα The Wand.

Κείμενο

Τελικώς...

… τέτοια θέλουμε! Το σύστημα της Design Build Listen είναι πραγματικά εμπνευσμένο. Ο Simon Brown δεν διστάζει να υιοθετήσει διαφορετικούς δρόμους και ιδέες, όπου χρειάζεται για να παρουσιάσει κάτι που ξεχωρίζει, όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και λειτουργικά. Το αποτέλεσμα δικαιώνει της προσπάθειες του, αποδίδοντας πολύ καλό ήχο και θα τιμήσει κάθε δισκοθήκη, όντας ισορροπημένο και ακριβές, αλλά ταυτόχρονα ευχάριστο και ξεκούραστο. Βλέπω το πακέτο σαν μια συνολική λύση για μια αναλογική πηγή υψηλών απαιτήσεων αλλά η λογική της σχεδίασης του επιτρέπει την απόκτηση κάθε μέρους ξεχωριστά. Ο βραχίονας The Wand, μαθαίνω, τοποθετείται στο LP12 -αν πιάνετε το υπονοούμενο. Προτείνεται ανεπιφύλακτα με την πρόσθετη σημείωση ότι αξίζει τον κόπο να το τολμήσετε και με μία σημαντικά ακριβότερη κεφαλή!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Design Build Listen The Wand 14-4/The Wand 9.5-inch/Denon DL-103R, EV, EQ.
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".