Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/10/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας/Τροφοδοτικό/Προενισχυτής Phono

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Η ποιότητα περιστροφής του 14-4 είναι καλή με το wow & flutter να βρίσκεται στην περιοχή του 0.2% για την (πολύ αυστηρή), αζύγιστη μέτρηση κατά IEC και στην περιοχή του 0.04% για την πιο “χαλαρή” ζυγισμένη μέτρηση κατά NAB.
Από την μέτρηση στο πεδίο του χρόνου, μπορεί κάποιος να δει ότι υπάρχουν διακυμάνσεις εντός του διαστήματος [+4.02, -3.00] δευτερολέπτων, επίδοση η οποία οδηγεί σε ένα υπολογισμένο w&f στην περιοχή του 0.111% (μέση τιμή) και 0.223% (τιμή peak-to-peak). Οι επιδόσεις αυτές βελτιώνονται λίγο όταν η τροφοδότηση του πλατό γίνει μέσω του EV, με τις αντίστοιχες τιμές να είναι 0.107% και 0.214%. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ρυθμική συνιστώσα που φαίνεται στο διάγραμμα και η οποία βρίσκεται στην περιοχή των 12-13Hz.
Αυτή, διακρίνεται στην ανάλυση του w&f στο πεδίο της συχνότητας και είναι η ισχυρότερη συνιστώσα, στα 13.1Hz, αλλά σε πολύ χαμηλή στάθμη (-70.7dBr). Με βάση την βιβλιογραφία, το εύρημα σχετίζεται με τον συντονισμό του βραχίονα. Οι υπόλοιπες συνιστώσες βρίσκονται, πάντως, ακόμη χαμηλότερα, υποδηλώνοντας ένα σύστημα με πολύ χαμηλό θόρυβο στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Αξίζει να παρατηρήσει κάποιος ότι για συχνότητες πάνω από τα 30Hz, το φάσμα βρίσκεται συστηματικά γύρω και κάτω από τα -100dBr, επίδοση που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως κορυφαία.
Η ακρίβεια περιστροφής υπολογίστηκε στο 0.12%.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση Wow & Flutter (συχνότητα σε συνάρτηση με τον χρόνο, παράθυρο 2.5s), αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Ανάλυση Wow & Flutter στο πεδίο της συχνότητας, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Η ανάλυση του rumble δείχνει ένα σύστημα με συντονισμό στην περιοχή των 10Hz, για την ακρίβεια, 9.52Hz, (η υπολογισμένη συχνότητα συντονισμού με βάση βάση την ενεργό μάζα του βραχίονα, την μάζα και την ενδοτικότητα της κεφαλής είναι 10.9Hz), ενώ υπάρχει και μια δεύτερη συνιστώσα, στα 18.86Hz, η οποία πιθανώς, οφείλεται στον κινητήρα. Το διάγραμμα με το πλατό να τροφοδοτείται μέσω του EV δείχνει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις και στα δύο αυτά σημεία.
Το διάγραμμα της ενδοδιαμόρφωσης από το rumble είναι αρκετά καθαρό, περιλαμβάνοντας συνιστώσες που οφείλονται σε διαμόρφωση από 10Hz, κάτι που είναι αναμενόμενο, με δεδομένη την συχνότητα συντονισμού του συστήματος.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων (rumble). Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove, standard τροφοδοτικό (κόκκινη καμπύλη, EV (πράσινη).

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης από το rumble, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB, standard τροφοδοτικό (κόκκινη καμπύλη, EV (πράσινη).

Η απόκριση συχνότητας του συστήματος με την DL-103R της Denon στην θέση της κεφαλής είναι ιδιαίτερα επίπεδη μέχρι τα 40Hz περίπου, οπότε και τα διαγράμματα δείχνουν μια τάση έμφασης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και άξιο αναφοράς σημείο η πολύ καλή ισορροπία καναλιών της Denon, η οποία βρίσκεται στην περιοχή των 0.8dB, επίδοση η οποία είναι, πραγματικά, αξιοπρόσεκτη.
Οι δυνατότητες ιχνηλάτησης του συστήματος The Wand/Denon είναι πολύ καλές. Για σήματα χαμηλής στάθμης, η ισχυρότερη, δεύτερη, αρμονική βρίσκεται κάτω από τα -40dBr με το σύνολο των υπολοίπων (μέχρι την πέμπτη αρμονική) να βρίσκεται κάτω από τα -60dBr και τις υπόλοιπες, κάτω από τα -80dBr.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/0dB.

Με σήμα υψηλότερης στάθμης (+6dB) οι επιδόσεις, όπως είναι αναμενόμενο, γίνονται ελαφρώς χειρότερες, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Το σύστημα ιχνηλάτησε άνετα την υψηλότερη στάθμη του δίσκου δοκιμών (+8dB). Οι ανώτερες, πάνω από την δεύτερη, αρμονικές ήταν σαφώς αυξημένες, αλλά το σχετικό φάσμα παρέμεινε -κατά τα άλλα- καθαρό.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+6dB.

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+8dB.

Η αντοχή του πλατό σε εξωγενείς θορύβους είναι καλή. Το σύστημα εμφανίστηκε ευαίσθητο στην περιοχή 35-90Hz και στην περιοχή 200-1000Hz, με τα ευρήματα να παραμένουν, πάντως κάτω από τα -50dBr. To 14-4 θα ωφεληθεί από μια προσεγμένη τοποθέτηση, σχετικώς μακρυά από τα ηχεία.
Η κρουστική απόκριση του συστήματος είναι η αναμενόμενη με την συχνότητα συντονισμού κεφαλής/βραχίονα, στα 10Ηz περίπου να επικρατεί.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dBSPL(A) σε απόσταση 1m (κόκκινη καμπύλη), αναπαραγωγή silent groove.

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 50ms/div.

Ο προενισχυτής EQ έχει τυπική ευαισθησία, απαιτώντας 3.4mVrms και 0.244mVrms στην είσοδο, ρυθμισμένος για κεφαλές MM και MC αντιστοίχως, για έξοδο -10dBV, επιβεβαιώνοντας την απολαβή που δίνει η εταιρία (39.5 και 62.2dB αντιστοίχως). Πολύ καλό είναι το περιθώριο υπερφόρτωσης του EQ, το οποίο, στην περίπτωση της ρύθμισης για κεφαλές MC φτάνει τα 27.1dB, επίδοση που είναι αξιοπρόσεκτη.
Οι παραμορφώσεις της συσκευής κινήθηκαν σε αναμενόμενα καλά επίπεδα, με το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου (THD+N) να βρίσκεται στην περιοχή του 0.07% σε ρύθμιση MM και 0.14% για ρύθμιση MC. Η αρμονική παραμόρφωση, χωρίς να υπολογίζεται ο θόρυβος (THD), κινήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο σε χαμηλότερα επίπεδα, στην περιοχή του 0.020% (MC).
Ο θόρυβος του EQ είναι πολύ χαμηλός. Με στάθμη αναφοράς τα 0dBV στην έξοδο, πήραμε -84dBr(A) για την ρύθμιση ΜΜ και -64.1dBr(A) για την ρύθμιση MC. Πολύ καλή είναι και η επίδοση σε θέματα διαφωνίας καναλιών, κάτι που δείχνει μια προσεγμένη κατασκευή. Εδώ, στα 10kHz είδαμε πάνω από -82dBr και στα δύο κανάλια, από τις καλύτερες μετρήσεις που έχουμε δει σε αυτόν τον τομέα.
Η ακρίβεια αποέμφασης RIAA ήταν από τις εκπλήξεις των μετρήσεων. Αν και η εταιρία δίνει ένα πολύ συντηρητικό 0.3dB, οι μετρήσεις ήταν μακράν καλύτερες, με την μεγαλύτερη απόκλιση να βρίσκεται στην χρονική σταθερά των 75μs (-0.07dB) και τις επιδόσεις στις δύο άλλες σταθερές να είναι καλύτερες (+0.03dB στα 3180μs και -0.06dB στα 318μs). Η ισορροπία των καναλιών ήταν, επίσης, εξαιρετική καθώς δεν ξεπέρασε τα 0.08dB.
Όλα αυτά φαίνονται πολύ καθαρά στην αντισταθμισμένη (με έμφαση RIAA) απόκριση συχνότητας. Όταν μελετάτε την σχετική καμπύλη ρίξτε μια ματιά στην κατακόρυφη βαθμονόμηση (δεξιά στο διάγραμμα). Ο EQ ανήκει στους πραγματικά κορυφαίους προενισχυτές στον τομέα αυτό!

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA. Στάθμη αναφοράς: -10dBV.

Απόκριση συχνότητας (πράσινη, κόκκινη καμπύλη) και αντισταθμισμένη καμπύλη απόκρισης μέσω αντίστροφης ισοστάθμισης RIAA (πορτοκαλί, ιώδης). Στάθμη αναφοράς: -10dBV.

Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο, ρύθμιση MM και στάθμη αναφοράς τα -10dBV στην έξοδο, δείχνει μια συσκευή με πολύ χαμηλές παραμορφώσεις, καθώς το μοναδικό εύρημα είναι η δεύτερη αρμονική η οποία βρίσκεται κάτω από τα -60dB.
Σε ρύθμιση ΜC, η εικόνα δεν αλλάζει αισθητά. Ο EQ δεν έχει σοβαρές παραμορφώσεις (επιβεβαιώνοντας και τις στατικές μετρήσεις).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz. Στάθμη αναφοράς: -10dBV, κέρδος 40dB (ΜΜ).

Φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz. Στάθμη αναφοράς: -10dBV, κέρδος 62dB (MC).

Ανάλογη συμπεριφορά φαίνεται και στο φάσμα του θορύβου, χωρίς σήμα στην είσοδο (με αναφορά τα -10dBV στην έξοδο). Σε ρύθμιση MM, το τροφοδοτικό “φαίνεται” με τις βασικές συνιστώσες 50/100Hz να βρίσκονται κάτω από τα -70dBr και το υπόλοιπο φάσμα να βρίσκεται συστηματικά κάτω από τα -100dBr πάνω από το 1kHz.
Σε ρύθμιση MC το φάσμα είναι πιο ζωηρό αλλά και πάλι οι συνιστώσες θορύβου που οφείλονται στην τροφοδοσία πέφτουν κάτω από τα -70dBr για συχνότητες πάνω από τα 300Hz.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: -10dBV, κέρδος 40dB (ΜΜ).

Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: -10dBV, κέρδος 62dB (MC).

Σε συνάρτηση με την συχνότητα, η παραμόρφωση (THD+N) παραμένει σταθερή στην περιοχή του 0.15%. Το δεξί κανάλι είναι λίγο πιο θορυβώδες, κινούμενο μεταξύ 0.2 και 0.3%. Σε συνάρτηση με την στάθμη, τέλος, η συμπεριφορά είναι αναμενόμενη. Από πλευράς παραμόρφωσης (THD), η βέλτιστη περιοχή είναι μεταξύ 0.5V-2Vrms ενώ, όπως είναι αναμενόμενο το σύνολο παραμόρφωσης-θορύβου βρίσκεται σε υψηλότερες στάθμες. Η στάθμη υπερφόρτωσης βρίσκεται λίγο πάνω από τα 7Vrms.

Thumbnail Thumbnail

Παραμόρφωση (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στάθμη αναφοράς: -10dBV, κέρδος 62dB (MC).

Παραμόρφωση (THD/THD+N) σε συνάρτηση με την στάθμη (1kHz). THD (πράσινη καμπύλη), THD+N (κόκκινη), 62dB (MC).