Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/10/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας/Τροφοδοτικό/Προενισχυτής Phono

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Το 14-4 είναι ένα πολύ λογικών διαστάσεων πλατό. Με την πλίνθο να μετράει 480x400 χιλιοστά δεν θα δυσκολευτείς να το τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε ράφι. Δείτε τις φωτογραφίες προσεκτικά: Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συμβατικό παραλληλόγραμμο ίχνος, αλλά για μια κατασκευή με σχήμα ορθογωνίου τριγώνου, η υποτείνουσα του οποίου είναι καμπύλη. Τρία ελαστικά και ρυθμιζόμενα, ως προς το ύψος, σημεία στήριξης, έχουν αναλάβει το interfacing με την επιφάνεια επάνω στην οποία τοποθετείται το όλον πράγμα.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Το The Wand 14-4 είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή από την άποψη της αισθητικής, με λογικές διαστάσεις και σημασία στην λεπτομέρεια. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι το μεγάλο πλατό (14 ιντσών).

Οι ιδιαιτερότητες συνεχίζονται με το πλατό. Με διάμετρο 14 ολόκληρες ίντσες (εξ ου και το πρώτο συνθετικό του ονόματος) είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα LP και προβάλει, στο πίσω μέρος, από την πλίνθο, δίνοντας μια πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα αισθητική. Το πλατό κατασκευάζεται από τέσσερις στρώσεις υλικού (το -4 του ονόματος) και περιλαμβάνει μια ακρυλική επιφάνεια με την οποία έρχεται σε επαφή ο δίσκος, για καλύτερη επαφή. Ένα βιδωτό, διαφανές clamp (ώστε να φαίνεται η ετικέτα του δίσκου) συμπληρώνει το πακέτο. Η μεγάλη διάμετρος του πλατό, εξασφαλίζει μεγαλύτερη αδράνεια (κατά 20%), αναφέρει η εταιρία, και -σίγουρα- δίνει μια χαρακτηριστική εμφάνιση στο 14-4.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Η εταιρία προσφέρει ένα κάλυμμα από διαφανές υλικό για την προστασία από την σκόνη.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ιμάντα, ο οποίος κατασκευάζεται ειδικά για την Design Build Listen στην Ελβετία.

Η οδήγηση γίνεται μέσω ιμάντα (μια ειδική κατασκευή, από την Ελβετία) από έναν κινητήρα συνεχούς, ο οποίος είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενος. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος περιλαμβάνει όχι μόνο την επιλογή των στροφών (33/45 και, κατόπιν παραγγελίας, 78 στροφών, μέσω ενός πολύ θετικού σε αίσθηση περιστροφικού διακόπτη) αλλά και κλειστό βρόχο ελέγχου (με αισθητήρα που διαβάζει το ειδικά διαμορφωμένο κάτω μέρος του πλατό) καθώς και ηλεκτρομαγνητικό φρένο για την γρήγορη ακινητοποίηση. Αφού τα έχει όλα αυτά, δεν θα ήταν κακή ιδέα να υπάρχει και η δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης των στροφών για τους περισσότερο αγχώδεις από τους χρήστες...

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Ο επιλογέας στροφών είναι φωτιζόμενος (αναβοσβήνει μέχρι να φτάσει η ταχύτητα στην σωστή τιμή) και έχει πολύ καλή αίσθηση κατά την χρήση.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Για τις ανάγκες της δοκιμής, το πλατό συνοδεύτηκε από μια Denon DL-103R. H τοποθέτησή της κεφαλής είναι πολύ εύκολη, καθώς η υπερκρέμαση ρυθμίζεται απευθείας στην βάση του βραχίονα. Ο χρήστης χειρίζεται το στέλεχος από μπροστά και η οπή είναι πολύ χρήσιμη για να βλέπεις που θα πατήσει η ακίδα.

Η πλίνθος είναι κατασκευασμένη από γερμανικό κόντρα πλακέ. Το σχήμα είναι ασύμμετρο (όπως ήδη περιγράφηκε) και περιλαμβάνει οπές με διαφορετικές διαμέτρους, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των συντονισμών. Τα σημεία στήριξης είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη και έτσι τοποθετημένα, ώστε το τρίγωνο που σχηματίζουν να έχει το βαρύκεντρο πολύ κοντά στο τόξο που διαγράφει η ακίδα της κεφαλής. Το βαρύκεντρο είναι το σημείο τομής των διαμέσων του τριγώνου και, θεωρητικώς, είναι το σημείο όπου οι κραδασμοί είναι ελάχιστοι.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Κοχλιωτό clamp, το οποίο είναι διαφανές για να φαίνεται η ετικέτα του δίσκου.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Ο βραχίονας The Wand είναι το πρώτο προϊόν της εταιρίας (από το 2011). Διαθέτει στέλεχος από ανθρακονήματα με ασυνήθιστα μεγάλη διάμετρο, ώστε να είναι πολύ άκαμπτο.

Εμφανώς προσεγμένο στις λεπτομέρειες, το πλατό είναι, βεβαίως, σχεδιασμένο για να δώσει την καλύτερη δυνατή στήριξη στον βραχίονα για τον οποίο είναι περισσότερο γνωστή η εταιρία. Ο The Wand είναι ευθύγραμμος, με στέλεχος μεγάλης διαμέτρου, από ανθρακονήματα και μονοσημειακή έδραση. Είναι στατικά ζυγισμένος και προσφέρει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, VTA, αζιμουθίου και υπερκρέμασης, με την τελευταία να γίνεται μια έναν ειδικό κοχλία, ο οποίος προσφέρει ακρίβεια 0.5mm ανά περιστροφή, Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μετακινείται η ίδια η κεφαλή στο στέλεχος, μια διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια κινήσεων και είναι, δυνητικώς, επικίνδυνη για την ακίδα. Το αζιμούθιο (μέγεθος σημαντικό στους unipivot), ρυθμίζεται με βάρη στο πίσω μέρος και η δύναμη αντιολίσθησης εφαρμόζεται με αναρτημένο αντίβαρο. Χωρίς διάθεση για αστεία, το σημαντικότερο κομμάτι του βραχίονα είναι, μάλλον, το προτράκτορ ρύθμισης που δίνει η εταιρία. Είναι εξαιρετικά μελετημένο, εύχρηστο και αποτελεσματικό. Η καλωδίωση του βραχίονα έχει γίνει με αγωγούς της Cardas και καταλήγει σε ένα mini-DIN στο πίσω μέρος, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής καλωδίου προς τον προενισχυτή.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Η ανάρτηση του The Wand είναι μονοσημειακή. Ο βραχίονας είναι στατικά ζυγισμένος και η δύναμη αντιολίσθησης εφαρμόζεται μέσω αναρτημένου αντίβαρου.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Αυτό είναι το σημείο περιστροφής από την πλευρά του βραχίονα...

Το 14-4 είναι σχεδιασμένο, εξ αρχής, για την τοποθέτηση στο εσωτερικό του ενός καλύτερου τροφοδοτικού και ενός προενισχυτή phono. Για τις ανάγκες της δοκιμής το πλατό ήταν “σκέτο”, αλλά συνοδευόταν από τις αυτόνομες εκδόσεις των δύο αυτών κομματιών, το εξωτερικό τροφοδοτικό EV και τον εξωτερικό προενισχυτή EQ. Και τα δύο μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά και, επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άλλα πλατό, με τις τιμές των εκδόσεων για εσωτερική τοποθέτηση να είναι χαμηλότερες.
Το EV χρησιμοποιεί συσσωρευτές μολύβδου/οξέως κλειστού τύπου, με ονομαστική τάση 24V και μπορεί να τροφοδοτήσει συνεχώς το 14-4 και το EQ για οκτώ ώρες με μια πλήρη φόρτιση. Διαθέτει διακόπτη που επιτρέπει την λειτουργία του συστήματος ενώ η μπαταρία φορτίζεται.
Ο προενισχυτής EQ, είναι σχεδιασμένος από το Gary Morrison (γνωστός από τις Plinius και Pureaudio), ο οποίος, δυστυχώς, έφυγε από την ζωή το 2021. Είναι μια σχετικώς απλή, αλλά ρυθμιζόμενη ως προς το κέρδος και την αντίσταση εισόδου σχεδίαση η οποία φιλοξενείται (όπως και το EV) σε ένα σασί κατασκευασμένο από ξύλο (εξωτερικά) με φινίρισμα όμοιο με αυτό του 14-4.
Το “απλή”, βεβαίως, δεν σημαίνει και απλοϊκή. Ο προενισχυτής διαθέτει σταθεροποιημένη τροφοδοσία με διακριτούς ημιαγωγούς, καθώς και στάδια κέρδους/αποέμφασης υλοποιημένα με υψηλής ποιότητας τελεστικούς ενισχυτές, ενώ το front end είναι βασισμένο σε ένα επιλεγμένο (με το χέρι, λέει η Wand) JFET, ειδικά σχεδιασμένο για εφαρμογές χαμηλού θορύβου (Toshiba 2SK170). Οι ρυθμίσεις του προενισχυτή γίνονται στην πίσω πλευρά με διακόπτες DIP.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

... και αυτό είναι το έδρανο.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Μια σειρά από αντίβαρα σε μορφή λάμας, αυξάνουν τις δυνατότητες εξισορρόπησης κεφαλών με μεγάλη μάζα και επιτρέπουν την ρύθμιση του αζιμουθίου, καθώς είναι δυνατή η περιστροφή τους.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Το εξωτερικό τροφοδοτικό μπαταρίας (EV) επιτρέπει την χρήση του πλατό κατά την διάρκεια της φόρτισης. Προσφέρει αυτονομία 8 ωρών.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Το εξωτερικό phono EQ που συνόδευε το πλατό είναι απλό, αλλά προσεγμένο και προσφέρει μερικές κορυφαίες επιδόσεις.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Οι ρυθμίσεις του EQ γίνονται από διακόπτες DIP στην πίσω πλευρά.

Design Build Listen The Wand 14-4/EV/EQ

Το κύκλωμα βασίζεται σε front-end με επιλεγμένο JFET και διαθέτει στάδια κέρδους και αποέμφασης με ποιοτικούς τελεστικούς ενισχυτές. Ήταν από τις εκπλήξεις της δοκιμής.