Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/04/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχεία Βάσης

TRF Audio WTCB 652HS

TRF Audio WTCB 652HS

Για την ακουστική αξιολόγηση τα 652HS αντικατέστησαν τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκαν από το ζευγάρι Melos Plus Series Line (προ) και Parasound HCA3500 (τελικός). Πηγή ήταν το σύστημα WiiM Pro/Teac Esoteric D70.
Η εγκατάσταση των ηχείων δεν κρύβει κάποια δυσκολία. Θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι καλής ποιότητας βάσης, στο κατάλληλο ύψος, ανάλογα με την θέση ακρόασης. Τα ηχεία νοιώθουν άνετα κοντά στα όρια του χώρου για λόγους που θα φανούν σε επόμενη παράγραφο και στην δική μας περίπτωση η απόσταση μεταξύ τους ήταν περί τα 2.4m, με toe-in. Για τους λόγους που αναφέρθηκαν στις παραγράφους των μετρήσεων, τα ακούσαμε χωρίς τα προστατευτικά πλέγματα.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τα TRF είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα ηχείο που δημιουργεί μια εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα. Αν λάβεις υπόψιν σου την τιμή, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, με το ηχείο να εξαφανίζεται εύκολα και να δίνει την θέση του σε ένα σαφώς ορισμένο παράθυρο με εξαιρετικό εστιασμό και αίσθηση του βάθους, του αέρα και της κίνησης. Αυτή η εντυπωσιακή επίδοση συνδυάζεται με καλές δυνατότητες δυναμικών (στα όρια ενός μεγαφώνου 6.5 ιντσών), καλή αίσθηση ομοιογένειας στο φάσμα και έκτασης ψηλά, αλλά και μια εγκράτεια χαμηλά, η οποία δημιουργεί ένα μείγμα πολύ καλού ελέγχου και αίσθησης διαφάνειας με μια αυστηρότητα στην απόδοση του κατώτερου ορίου. Είναι σαφές, ότι η TRF έχει επιλέξει την δημιουργία ενός ηχητικού χαρακτήρα που δεν είναι φλύαρος στις χαμηλές συχνότητες σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τον όγκο του ηχείου.

TRF Audio WTCB 652HS TRF Audio WTCB 652HS

Στις λεπτομέρειες τώρα, στην περιοχή του κατώτερου άκρου, το 652HS ακούγεται καλά ελεγχόμενο, ίσως λίγο κρατημένο και αυστηρό, αλλά διαφανές και χωρίς υπερβολές. Δεν θα περάσει στον χώρο ακραία σύνθ και εκκλησιαστικό όργανο με τον τρόπο που θα το κάνει ένα ηχείο με περισσότερα λίτρα και μεγαλύτερα γούφερ, αλλά αυτό το περιμένεις, φυσικά. Αυτό που δεν περιμένεις είναι η καθαρότητα και ο τρόπος που ρολλάρει το ρυθμικό μέρος, τον σαφώς καθορισμένο όγκο και την σωστή κλίμακα των εγχόρδων και την, γενικώς, συνεπή παρουσία του ηχείου χαμηλά. Σε έναν μικρό χώρο, όπου τα όρια είναι κοντά στο ηχείο, αναγκαστικά, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, με τον έλεγχο να μην χάνεται ποτέ και τις λεπτομέρειες να είναι παρούσες.
Η μεσαία περιοχή είναι ισορροπημένα φωτεινή, χωρίς να γίνεται ποτέ λαμπρή ή να κουράζει, με μια αίσθηση ότι η εικόνα βρίσκεται λίγο πίσω από τον άξονα των ηχείων, επιτείνοντας την εντύπωση του φυσικού. Το ηχείο ακούγεται όσο πρέπει ζεστό, ευχάριστο και λεπτομερές, με καλές δυνατότητες layering και περιγραφής σύνθετων έργων με πολλά όργανα στην περιοχή, ενώ αποδίδει σωστά τις φωνές, σε θέματα ηχοχρωμάτων, άρθρωσης και παρουσίας στον χώρο, με μικρές απώλειες στο σώμα της ανδρικής χορωδίας -αναμενόμενο. Οι δυνατότητες αυτές, δικαίως του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό “all-rounder”, δηλαδή του ηχείου που μπορεί να χειριστεί άνετα όλα τα είδη μουσικής, περιλαμβανόμενων αυτών με μεγάλες ορχήστρες, μια ικανότητα που είναι μεν το ζητούμενο, αλλά όχι ο κανόνας σε μια τέτοια κατηγορία τιμής, κάτι που πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντικό προσόν, κατά την άποψη του γράφοντος.
Ψηλά, το ηχείο ακούγεται εκτεταμένο, με καλές δυνατότητες σε θέματα αναπαραγωγής των μετώπων, ικανοποιητικό σώμα και καλά χαρακτηριστικά απόσβεσης, Δεν ακούστηκε ποτέ αιχμηρό ή σκληρό, ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες και θα το χαρακτήριζες μάλλον μαλακό και ξεκούραστο, χωρίς όλα αυτά να είναι εις βάρος της ακρίβειας. Το σύστημα αναφοράς με το 652HS στην θέση του ηχείου, διατήρησε σε ικανό βαθμό τις δυνατότητες λεπτομέρειας και της παρουσίας, κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί ως επίτευγμα για την κατηγορία τιμής. Ο αρμονικός πλούτος αποδόθηκε καλά, με κάποιες τάσεις λιτότητας, σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από την αναφορά (η οποία βεβαίως απέχει έτη φωτός σε τιμή -μην ξεχνιόμαστε).
Η καλή απόδοση σε θέματα τονικής ισορροπίας (με εξαίρεση τις πολύ χαμηλές συχνότητες), συνοδεύεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, από μια εκτός κατηγορίας τιμής στερεοφωνική εικόνα. Το ηχείο αποδίδει εξαιρετικά τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης, εστιάζει με ακρίβεια και σταθερότητα της μεμονωμένες πηγές με πολύ καλή περιγραφή του αέρα και της ατμόσφαιρας και περιγράφει με άνεση την κίνηση και τον όγκο των ομάδων (οργάνων, χορωδιών, κλπ). Το TRF είναι -σε αυτό το κομμάτι- ένα από τα καλύτερα ηχεία που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό και αυτό, βεβαίως, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο!

Τελικώς...

...στο μέτρο που η σχεδίαση και κατασκευή ενός καλού, μικρού, προσιτού ηχείου είναι ένα είδος τελετής ενηλικίωσης και εισόδου στον χώρο του οικιακού Hi-Fi για μια εταιρία, θεωρείστε ότι το WTCB 652HS είναι το εισιτήριο της TRF στην αγορά της υψηλής πιστότητας και μάλιστα με πειστικό τρόπο. Ποιοτικό σε θέματα κατασκευής και φινιρίσματος, με απολύτως λογική τιμή και έναν καλοσχεδιασμένο ηχητικό χαρακτήρα, απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα οικονομικό ηχείο, κατάλληλο για μικρούς χώρους, χωρίς εκπτώσεις σε θέματα τονικής ισορροπίας. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσετε και μια -σε λογική στούντιο μόνιτορ- εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα και έχετε στα χέρια σας μια πραγματική ευκαιρία. Μην αγοράσετε τίποτα στην συγκεκριμένη περιοχή τιμής, χωρίς να το ακούσετε!