Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/06/2024
Ηχείο Βάσης
Ως φορτίο, το SourcePoint 10 έχει δύο πρόσωπα. Κατ' αρχήν, με ελάχιστη αντίσταση τα 6.7Ω, μπορεί να θεωρηθεί ως 8ωμο, επομένως σχετικώς εύκολα οδηγήσιμο ακόμη και από σχετικώς μικρούς ενισχυτές. Η εταιρία αναφέρει ότι αρκούν 30W και την πιστεύουμε. Ωστόσο, αυτός ο μικρός ενισχυτής (και κάθε ενισχυτής που θα κληθεί να οδηγήσει το ηχείο) καλό θα είναι να έχει επαρκή ψύξη, επειδή η διακύμανση της φάσης είναι αρκετά μεγάλη, από τις -48° μέχρι τις +50° στην περιοχή των χαμηλών-μεσαίων συχνοτήτων. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι οι τιμές αυτές εμφανίζονται σε σχετικώς υψηλές τιμές μέτρου, με την φάση να βρίσκεται κοντά στις 0° στα σημεία όπου το μέτρο της εμπέδησης είναι χαμηλό. Επίσης, ο ενισχυτής θα πρέπει να έχει καλό συντελεστή απόσβεσης, επειδή η μέγιστη τιμή της εμπέδησης είναι ιδιαίτερα υψηλή (από τις υψηλότερες που έχουμε μετρήσει, πάνω από τα 80Ω (στα 1700Hz). Αυτό συνεπάγεται σοβαρές αλλοιώσεις στην απόκριση συχνότητας του συστήματος, αν ο ενισχυτής έχει μεγάλη αντίσταση εξόδου. Προσωπική γνώμη του υπογράφοντος είναι ότι το SourcePoint 10 είναι ασύμβατο με λαμπάτους που έχουν συμβατική σχεδίαση με μετασχηματιστές εξόδου και συντελεστή απόσβεση κάτω από 10.
Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, επί του άξονα, για συχνότητες πάνω από τα 200Ηz, αποκαλύπτει ένα ομοιογενές σύστημα με μικρές και μικρού πλάτους αποκλίσεις, το οποίο παραμένει, γενικώς, μέσα στο διάστημα ±3dB και, επιπροσθέτως έχει πολύ ομαλή συμπεριφορά γύρω και πάνω από τα 20kHz, με μικρές τάσεις ενίσχυσης πάνω από τα 10kHz.
Η μέτρηση με το προστατευτικό πλέγμα στην θέση του, οδηγεί στην εμφάνιση ακυρώσεων, στην περιοχή των 6-7kHz και γύρω από τα 10kHz. Αν κάποιος θέλει να πάρει το σύνολο των δυνατοτήτων του ηχείου, το πλέγμα πρέπει να αφαιρείται (κάτι που είναι πολύ εύκολο, αφού στηρίζεται μαγνητικά).
Η συνολική απόκριση του ηχείου, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα splicing near field και ψευδοανηχοϊκής μέτρησης επιβεβαιώνει τον ομοιογενή χαρακτήρα του ηχείου, με ήπιους τονισμούς στην περιοχή των χαμηλών (γύρω από τα 100Hz) και των υψηλών (πάνω από τα 10kHz), που δεν ξεφεύγουν από τα +3dB (η καμπύλη στην περιοχή των χαμηλών επηρεάζεται πιθανώς και από το splicing αν και, όπως θα δούμε, οι ακροάσεις -οι οποίες πάντοτε προηγούνται των μετρήσεων- συμφωνούν με το εύρημα). H μέση ευαισθησία του ηχείου υπολογίστηκε λίγο πάνω από τα 91dB/2.83Vrms/1m, πολύ κοντά στην δημοσιευμένη από την εταιρία. Αυτό σημαίνει ότι, πράγματι, το ηχείο δεν απαιτεί πολλά βατ για την οδήγησή του.
Η καμπύλη απόκρισης η οποία προκύπτει ως μέσος όρος αποκρίσεων σε ένα παράθυρο ακρόασης (±10° στον οριζόντιο και τον κατακόρυφο άξονα) περιλαμβάνει μια (αναμενόμενη) μείωση της ευαισθησίας στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, υποδηλώνοντας ένα σύστημα με ομαλή ακτινοβολία στον χώρο (κάτι που το περιμένεις, δεδομένης της ομοαξονικής αρχιτεκτονικής).
Η Η βηματική απόκριση του SourcePoint 10 αποκαλύπτει ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα. Η μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ γίνεται με πολύ καθαρό τρόπο και η απόσβεση του γούφερ είναι, επίσης γρήγορη και ομαλή.
Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει μια σειρά από συντονισμούς, με ισχυρότερους αυτούς 2.9, 3.9, 6.8, 8 και 10kHz, η απόσβεση των οποίων βρίσκεται στην περιοχή των 4.5ms (για εξασθένηση -25dBr).
Βηματική απόκριση. |
Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα. |
Η πολική απόκριση, στο οριζόντιο επίπεδο, αποκαλύπτει ένα σύστημα με ομαλή ακτινοβολία, το οποίο, από πλευράς εξασθένησης, βρίσκεται μέσα στην περιοχή των -6dB για γωνίες ακρόασης που φθάνουν τις ±45° για συχνότητες μέχρι τα 8kHz. Πάνω από την συχνότητα αυτή, το ηχείο, λογικά, “στενεύει” αισθητά. Για σωστές ακροάσεις, το toe-in είναι απαραίτητο, αλλά η καθημερινή ακρόαση μπορεί να γίνει με μια σχετική ελευθερία. Η ποιότητα του πεδίου αντήχησης προβλέπεται να είναι πολύ καλή. Αν και η εταιρία θεωρεί το ηχείο ως μόνιτορ, μπορεί κάποιος να το ακούσει τοποθετημένος σε σχετικώς μεγάλη απόσταση, μέσα στο πεδίο αντήχησης. Μην το παρακάνετε, βεβαίως...
Η μέτρηση, βεβαίως, που φωνάζει από μακρυά “ομοαξονικό” είναι η πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Εδώ, η συμμετρία του διαγράμματος για θετικές (πάνω από τον άξονα) και αρνητικές (κάτω από τον άξονα) γωνίες ακρόασης είναι αξιοθαύμαστη και στην λογική του διαγράμματος που πήραμε στο οριζόντιο επίπεδο. Το ηχείο είναι εξαιρετικά ομοιογενές μέχρι τα 8kHz για πολύ μεγάλες γωνίες, εξασφαλίζοντας αντιστοίχως ομοιογενείς ανακλάσεις, αλλά -και πάλι- αν θέλεις να πάρεις το μέγιστο- θα πρέπει να κάθεσαι στον άξονα. Επομένως, μια βάση στο σωστό ύψος είναι απαραίτητη.
Η δυσκολία με την οποία μεταφέρεται το ηχείο (λόγω όγκου και κιλών) έχει αντίκτυπο στους χρωματισμούς της καμπίνας. Η μπάφλα εμφανίζει δύο σαφείς συντονισμούς, στα 300 και τα 800Ηz (με το επιταχυνσιόμετρο τοποθετημένο ακριβώς κάτω από το γούφερ), οι στάθμες των οποίων είναι πολύ χαμηλές, κάτω από τα -50dB m/sec2.
Ακόμη καλύτερη επίδοση πήραμε για τους χρωματισμούς της πλευρικής επιφάνειας, όπου οι συντονισμοί βρίσκονται στην ίδια περιοχή αλλά λίγο πάνω από τα -70dB m/sec2. Κατά τα φαινόμενα, το δέσιμο της καμπίνας είναι πραγματικά πολύ καλό.