Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/09/2024
Ολοκληρωμένος ενισχυτής
Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, ο L-507Z αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50 PSL). Ως πηγές χρησιμοποιήθηκε το streamer WiiM Pro σε συνδυασμό με τον Teac Esoteric D-50 σε ρόλο DAC, μέσω εισόδου στάθμης line και το Linn Sondek LP12 (με Ittok/Karma) μέσω της εισόδου Phono.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή δεν θα δημιουργήσει δυσκολίες. Αν και είναι αρκετά μεγάλος σε διαστάσεις (με πλάτος 44 εκατοστά), θα βολευτεί εύκολα σε ένα μεγάλο ράφι. Προφανώς έχει ανάγκη από καλή κυκλοφορία αέρα, αλλά αυτό είναι όλο. Η χρήση του είναι προφανής, χωρίς δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Ο μετρίως έμπειρος χρήστης δεν θα έχει καμία δυσκολία.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις με τον 507Z στο σύστημα, είναι ότι έχεις να κάνεις με έναν ενισχυτή που έχει καλές δυνατότητες οδήγησης, φαίνεται να διαχειρίζεται τα ηχεία με άνεση και παράλληλα είναι ακριβής και ευχάριστος στο αυτί, ομοιογενής, ίσως λίγο αυστηρός χαμηλά και ξεκούραστος. Είναι προφανές ότι η Luxman έχει σχεδιάσει ένα εργαλείο για μακρόχρονες ακροάσεις από τις οποίες λείπει ο χαρακτήρας του ενισχυτή, ο οποίος παραμένει ουδέτερος, ακόμη και αν προσεγγίσει τα όρια του. Κατά τα φαινόμενα, ο ιδιοκτήτης του ενισχυτή δεν θα προβληματιστεί με ιδιαιτερότητες και “απόψεις”, ενώ, παράλληλα, θα απολαύσει τη μουσική του χωρίς να κουραστεί ποτέ (ούτε ο ίδιος, ούτε ο... 507Z).
Στις λεπτομέρειες, τώρα, οι δυνατότητες οδήγησης που φάνηκε να έχει ο 507Z είναι παραπάνω από ικανοποιητικές. Μπορεί να οδηγήσει άνετα ένα μετρίως ευαίσθητο ηχείο σε έναν μέτριο/μικρό χώρο και, αν το ηχείο είναι λογικώς ευαίσθητο (δηλαδή γύρω και λίγο πάνω από τα 90dBSPL/1W/1m), μπορεί να καλύψει με καλές στάθμες και έναν μεγαλύτερο χώρο, υποστηρίζοντας ένα σύστημα με ανάλογες διαστάσεις (απόσταση ηχείων-ακροατή στην περιοχή των 2.5 μέτρων, πάνω-κάτω). Υπάρχουν, εννοείται όρια, αλλά ακόμη και κοντά σε αυτά, ο ενισχυτής δεν γίνεται τραχύς η κουραστικός. Αντιλαμβάνεσαι μια προοδευτική συμπίεση -ως προειδοποίηση- χωρίς... δράματα.
Το σύστημα με τον 507Z στην θέση του ενισχυτή κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά και φάνηκε να έχει τον σωστό όγκο, να γεμίζει τον χώρο άνετα και να διατηρεί τον έλεγχο -ακούστηκε ελάχιστα πιο αυστηρό σε σχέση με το ζευγάρι αναφοράς, ένα θετικό χαρακτηριστικό που φαίνεται να διατηρεί την διαύγεια χαμηλά.
Γενικώς, ο Luxman αποδείχθηκε πολύ ικανός στην απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων. Περιέγραψε τα ακουστικά όργανα με σωστή κλίμακα και αίσθηση παρουσίας και το αποτέλεσμα ήταν επιβλητικό χωρίς υπερβολές, με σωστό παλμό και λεπτομέρεια. Τα ρυθμικά μέρη ακούστηκαν γεμάτα, γρήγορα και με πολύ καλή την αίσθηση ροής και υπό αυτή την έννοια ο ενισχυτής ήταν ρυθμικός και ευχάριστος με το foot-tapping να είναι εύκολη υπόθεση και τον ακροατή να μπαίνει πολύ εύκολα μέσα στη μουσική.
Σε αυτήν την αίσθηση του “μέσα” παίζει ρόλο, σίγουρα, η απόδοση της μεσαίας περιοχής. Το σύστημα με τον Luxman είχε πολύ έντονο το χαρακτηριστικό της διαφάνειας, με εξαιρετική αίσθηση του layering και του αέρα, ακούστηκε λίγο πίσω, μια ιδιότητα που δημιουργεί το αίσθημα της φυσικότητας, χωρίς το αποτέλεσμα να γίνεται ασαφές ή αδρό. Δεν θα κουράσει ποτέ, ακόμη και σε κομμάτια με πολλή ενέργεια στην μεσαία περιοχή, αντιθέτως το αποτέλεσμα είναι μεγάλο, φωτεινό και ιδιαίτερα ελκυστικό.
Η στερεοφωνική εικόνα οριοθετείται εξαιρετικά, με πολύ σαφή εστιασμό των μεμονωμένων ακουστικών αντικειμένων, πολύ καλή περιγραφή του αέρα, του χώρου και της κίνησης, εξαιρετικό envelopment και πολύ καλή αίσθηση του βάθους. Μείξεις πλούσιες σε πληροφορίες ακούγονται απολαυστικές, οι χορωδίες είναι έντονα παρούσες και οι σολίστ περιγράφονται με ακρίβεια στον χώρο, πολύ ρεαλιστικά. Πιθανώς όλα αυτά να είναι χαρακτηριστικά που σχετίζονται, έστω μερικώς, με την ποιότητα του εξασθενητή.
Ψηλά, ο ενισχυτής έδειξε να έχει έκταση, καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας (με λίγο περιορισμένο σώμα σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από την αναφορά, χωρίς να ενοχλεί καθόλου) και δεν θα κουράσει ποτέ. Καλός αέρας και παρουσία, ισορροπημένος αρμονικός πλούτος με καλή φωτεινότητα, όχι υπερβολική αίσθηση θερμότητας και ήπια συριστικά, συμπληρώνουν αυτό που βιώνεις ακούγοντας τον 507Z.
Η είσοδος phono, όπως θα περίμενε κάποιος, ακολουθεί με άνεση τον υπόλοιπο ενισχυτή. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει σχεδιαστεί για να σταθεί στο επίπεδο ενός ακριβού ολοκληρωμένου, διαθέτοντας χαμηλό θόρυβο και τονική ουδετερότητα. Ακούγοντας βινύλια, δεν μου έλειψε η αναφορά (Rotel RHQ-10 “Michi”) και αυτό που πήρα ήταν καλή λεπτομέρεια, καλή απόδοση χαμηλά και (κυρίως) χαμηλός θόρυβος, ο οποίος επέτρεψε να πάρω όση δυναμική περιοχή είχε να προσφέρει ο κάθε δίσκος. Σαφώς, μπορεί να υποστηρίξει κεφαλές υψηλού επιπέδου με μοναδικό μειονέκτημα (για κάποιους χρήστες) ότι δεν προσφέρει δυνατότητα μικρορύθμισης του κέρδους και της αντίστασης, στις κεφαλές κινητού πηνίου.
... εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό παράδειγμα ήρεμης δύναμης. Ο L-507Z είναι ένας ενισχυτής πίσω από τον οποίο υπάρχει πολύ σκέψη. Φαίνεται συντηρητικός, αλλά τα φαινόμενα απατούν , η Lux έχει προσέξει ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες και, σε αυτήν την υψηλή κατηγορία τιμής, οι λεπτομέρειες παίζουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες δυνατότητες, η οδήγηση δεν θα λείψει και η ποιότητα είναι παρούσα, όπου χρειάζεται. Το αποτέλεσμα είναι ένας πραγματικά μεγάλος ολοκληρωμένος ενισχυτής, ικανός να υποστηρίξει συστήματα υψηλών επιδόσεων. Μας ενθουσίασε και δεν το κρύβουμε!