Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/09/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Luxman L-507Z

Luxman L-507Z

Ζωηρώς αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλοί αναγνώστες που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει το όνομα “Luxman”. Όσοι έχουν λόγους να κρύβουν την ηλικία τους, την έχουν συναντήσει, στα νιάτα τους, ως ένα πολύ σοβαρό παίκτη στην μεσαία κατηγορία των συσκευών υψηλής πιστότητας και οι νεότεροι την αναγνωρίζουν ως έναν σοβαρό κατασκευαστή στον χώρο των συσκευών πολύ υψηλών επιδόσεων. Φυσικά, όχι τυχαία. Η Lux είναι ένας από τους κατασκευαστές που έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην θεμελίωση της ιδέας του Hi-Fi, έχοντας μερίδιο στις εξελίξεις της τεχνολογίας. Με έτος ίδρυσης το 1925, μπορείς να πεις ότι “ξέρουν τη δουλειά” και με το παραπάνω.
Έχοντας διανύσει μια σημαντική διαδρομή, η εταιρία βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιδέες που έχουμε δει μέχρι σήμερα στο audio: Τα δικτυώματα ολικής αρνητικής ανάδρασης στα στάδια ισχύος, την σταθεροποίηση των αναλογικών δίσκων μέσω αντλίας κενού και, ακόμη, τον αλγόριθμο Fluency του Kozuo Toraichi, μια από τις πιο αποτελεσματικές και καλόηχες προσεγγίσεις στην υπόθεση του upsampling που έχουμε στη διάθεσή μας ακόμη και σήμερα (και παρουσιάστηκε το... 1987!). Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλα “μικροπράγματα” όπως ένα μηχανισμό ανάγνωσης κασετών που λειτουργούσε με την λογική των open reels της εποχής (μεταφέροντας την ταινία στο εσωτερικό του ντεκ) και μια περίοδο παραγωγής κιτ για τους απαιτητικούς του DIY, για να δημιουργηθεί μια εικόνα ενός κατασκευαστή που δεν παράγει τυπικά μηχανήματα.
Η παράδοση φαίνεται ότι διατηρείται: Η Luxman δεν είναι μια εταιρία που απλώς διεκπεραιώνει λύσεις για τις ανάγκες του τελικού χρήστη. Παράγει ιδέες, δεν τις ακολουθεί απλώς. Ένα καλό παράδειγμα για όλα αυτά, είναι η συσκευή που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν. Ο L-507Z είναι το μεσαίο μοντέλο της σειράς Z (υπάρχουν ακόμη ο μικρότερος 505Z και ο κορυφαίος της σειράς, 509Z) και είναι αυτό που θα λέγαμε ένας “κλασικός” ολοκληρωμένος ενισχυτής. Χωρίς ψηφιακό front-end, με μια μεγάλη ποικιλία από δυνατότητες που παραπέμπει στις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, προσεγμένη ποιότητα και αισθητική, επιχειρεί να μιλήσει στον προσγειωμένο απαιτητικό χρήστη που αναζητεί κάτι στιβαρό και λειτουργικό. Στην βάση όλων αυτών, υπάρχει μια προσέγγιση που κρύβει διάφορες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Μπορεί ο 507Ζ να θυμίζει ενισχυτή των 80s, αλλά -spoiler alert- οι ομοιότητες είναι εντελώς επιφανειακές. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...