Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/07/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

Epos ES-7N

Epos ES-7N

Το ES-7N αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον τελικό αναφοράς (Parasound HCA3500). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, με τον συνδυασμό WiiM Pro/Teac Esoteric D70 σε ρόλο ψηφιακής πηγής και τον Melos Plus Series Line σε ρόλο προενισχυτή.
Η εγκατάσταση του ηχείου δεν έκρυβε δύσκολα σημεία. Για τις ανάγκες της δοκιμής, τοποθετήθηκε στις κατάλληλες βάσεις (η εταιρία προτείνει βάσεις με ύψος 70 εκατοστών) σε λογική απόσταση από τα όρια του χώρου, ώστε να προκρίνεται η ρύθμιση free field μέσω του σχετικού διακόπτη. Το μέγεθος της καμπίνας κάνει τα πράγματα εύκολα. Όπως συμβαίνει και με τα ηχεία αναφοράς, τα οποία είναι επίσης κατοπτρικώς συμμετρικά, ως προς τον συνδυασμό τουίτερ/μιντ, επιλέξαμε τα τουίτερ να βρίσκονται προς την εσωτερική πλευρά. Εφαρμόστηκε, επίσης, ένα ελαφρό toe-in, με την απόσταση από τον ακροατή να είναι 2.4 μέτρα.

Το πρώτο πράγμα που θα σου τραβήξει την προσοχή όταν ακούσεις το μικρό Epos είναι η πολύ καλή στερεοφωνική του εικόνα. Αυτό είναι αναμενόμενο από ένα ηχείο του μεγέθους του, αλλά το ES-7N κάνει το “βήμα παραπάνω”, εδώ, καθώς αναδείχθηκε σε ένα από τα καλύτερα μικρά ηχεία που έχουμε ακούσει ανεξαρτήτως τιμής. Το soundstage είναι ιδιαίτερα σαφές, ο εστιασμός εξαιρετικός, με πολύ καλή αίσθηση του βάθους. Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι η αίσθηση τονικής ουδετερότητας που αποκομίζεις. Σαφώς, η κατώτερη περιοχή δεν είναι ιδιαιτέρως παρούσα αλλά αυτό δεν συνδυάζεται με έναν ήχο λεπτό, άνευρο και άδειο, που δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι λείπει. Το ηχείο είναι παρόν, παίζει δυνατά και θα σου τραβήξει την προσοχή με τις υπόλοιπες αρετές του. Δεν μας κούρασε ποτέ, δυσκολευτήκαμε να το φτάσουμε στο όριο (χρειάστηκε επιτηδευμένη υπερβολή και ο θηριώδης Parasound γιαυτό) και το, πολύ πρόθυμο σε διαδρομές, γούφερ μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να ακούσεις συμπίεση, πολύ περισσότερο τραχύτητα. Μικρό, αλλά θαυματουργό.

Epos ES-7N Epos ES-7N

Στις λεπτομέρειες τώρα, πολύ χαμηλά το ηχείο δεν έχει ενέργεια, κάτι που δεν προσπαθεί να κρύψει (φαίνεται και στις μετρήσεις: δεν “τσιμπάει” γύρω από τα 100Hz, σε μια προσπάθεια να γεμίσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις). Αυτό θα σου στερήσει το δέος από υλικό στο κάτω όριο του φάσματος (εκκλησιαστικό όργανο και soundtracks με υπερβολές που σχετίζονται με τον ρόλο της μουσικής στην ταινία, είναι καλά παραδείγματα εδώ), αλλά εκεί σταματούν η απουσίες.
Το χαμηλό που σχετίζεται με τα ακουστικά όργανα και τα κρουστά, για παράδειγμα, είναι παρόν, με πολύ καλή άρθρωση, έλεγχο, αίσθηση παλμού και χρονική εξέλιξη. Το ηχείο θα γεμίσει άνετα έναν μικρό χώρο και θα ενθουσιάσει υπηρετώντας σε ένα μικρής κλίμακας σύστημα (με αποστάσεις ηχείων-ακροατή στην περιοχή των δύο μέτρων, πάνω-κάτω). Τα ρυθμικά μέρη αποδίδονται ευχάριστα, επαρκώς ογκώδη, με μέτριο γέμισμα, αλλά πολύ καλή αίσθηση ενέργειας. Αν στην ζωή σας έχετε καταταλαιπωρηθεί από ανοικονόμητα κουτιά που μπουμάρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο, το ES-7N θα είναι μια όαση ελέγχου, συνέπειας και καλού-για-τα-λίτρα ρυθμού.
Το προσεκτικά σχεδιασμένο, με γνώμονα -προφανώς- την ισορροπία, χαμηλό, συνδυάζεται ιδιαίτερα αρμονικά με την μεσαία περιοχή. Το ηχείο, εδώ ακούστηκε, καταρχήν, φωτεινό, ευχάριστο και ξεκούραστο, χωρίς να φωνάζει ποτέ, αλλά σε δεύτερο επίπεδο, όταν συνεχίσεις να ακούς, αντιλαμβάνεσαι ότι διαθέτει σοβαρές δυνατότητες απόδοσης του layering, μπορεί να διαχειριστεί υλικό με πολλή ενέργεια στην περιοχή και να δημιουργήσει μια αίσθηση ακρίβειας και διαφάνειας που κάνουν το άκουσμα απολαυστικό. Οι φωνές είναι παρούσες στον χώρο, με πολύ καλή απόδοση του ηχοχρώματος και των λεπτομερειών στην άρθρωση, οι σολίστ εστιάζονται με ακρίβεια και πολύ καλή περιγραφή του αέρα και της κίνησης και οι χορωδίες περιγράφονται με πολύ καλή ακρίβεια. Συνολικά, η μεσαία περιοχή ακούστηκε αβίαστη, έντονα παρούσα και δεν μας καταπίεσε ποτέ, ακόμη και σε υψηλές στάθμες, κάνοντας το ηχείο ένα πολύ καλό all-around εργαλείο που μπορεί να διαχειριστεί όλα τα είδη μουσικής.
Ψηλά, το ηχείο ακούστηκε αρκετά εκτεταμένο με καλό αέρα και φάνηκε να αποκλίνει, ελαφρώς, προς την μαλακή, ήπια, στρογγυλή πλευρά, χωρίς να στερεί λεπτομέρειες ή να ακούγεται υποτονικό. Αποδίδει άψογα τα μέτωπα και έχει καλή απόσβεση και μέτριο σώμα, ένας χαρακτήρας που το απομακρύνει, ίσως, από το ιδεώδες του μόνιτορ, αλλά το κάνει ιδανικό για να ακούς όλους σου τους δίσκους! Ο αρμονικός πλούτος αποδίδεται σωστά, χωρίς υπερβολές σε θέματα θερμότητας και χωρίς τάσεις ευφωνικότητας. Ρέπει, μάλλον, προς την ακρίβεια παρά προς την κολακεία του προγράμματος.
Για την στερεοφωνική εικόνα, τα είπαμε στην πρώτη παράγραφο. Έχουμε να κάνουμε με ένα παραδειγματικό ηχείο στον τομέα αυτό. Η σκηνή έχει πολύ σαφή όρια, εστιάζεται ελάχιστα πίσω από τον οριζόντιο άξονα, αμφότερα χαρακτηριστικά που προσδίδουν μια αίσθηση φυσικότητας στο συνολικό άκουσμα. Περίπλοκες μείξεις αποδίδονται με πολύ καλή -απτή θα έλεγες- διαφάνεια με σταθερό εστιασμό και περιγραφή της κίνησης όλων των αντικειμένων. Σωστά τοποθετημένα, τα ES-7Ν είναι σε θέση να δημιουργήσουν εξαιρετικό soundstage, επιπέδου πολύ υψηλότερου από αυτό που περιμένεις στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.

Τελικώς...

... πολλοί από τους τακτικούς αναγνώστες θα γνωρίζουν ότι έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μικρά ηχεία, επειδή αποτελούν ένα ξεχωριστό, σύνθετο πρόβλημα για κάθε σχεδιαστή. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έκανα υποχρεωτική την παραγωγή ενός μικρού όγκου μοντέλου από όλους τους κατασκευαστές, επειδή από αυτό μπορείς να κρίνεις πολλά πράγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα Fink έφτιαξε κάτι σαν το ES-7N. Η εταιρία έχει προφανώς την γνώση και μπορεί να παίξει με τους συμβιβασμούς που είναι υποχρεωτικοί στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά καλό μικρό ηχείο, κατάλληλο για απαιτητικούς ακροατές, με μικρούς χώρους και περιορισμούς στην τοποθέτηση. Τονικά ουδέτερο, με εξαιρετική εικόνα και πολύ καλές δυνατότητες στάθμης και δυναμικών, είναι ένα προϊόν προσεκτικά σχεδιασμένο για ακροατές μουσικής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!