Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/07/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

Epos ES-7N

Epos ES-7N

Το ES-7N είναι ένα πραγματικά μικρό ηχείο με ύψος κάτω από 300 χιλιοστά και πλάτος μπάφλας μόλις 200. Σε κερδίζει εύκολα με την φυσική του παρουσία, ακόμη και στο πιο συντηρητικό, “ξύλινο” φινίρισμα, ενώ οι περισσότερο τολμηροί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός λευκού, ενός μαύρου και ενός κόκκινου-πορτοκαλί φινιρίσματος, με το τελευταίο να έχει την προτίμησή μας. Φυσικά, η επιλογή εξαρτάται και από τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί το ηχείο.
Η καμπίνα του είναι κατασκευασμένη από δύο φύλλα MDF 8mm, μεταξύ των οποίων τοποθετείται ένα υλικό με χαρακτηριστικά απόσβεσης σε ρόλο κόλλας. το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρία, είναι μια δομή με χαμηλούς συντονισμούς και υψηλή ακαμψία. Βοηθά, ασφαλώς, σε αυτό η ύπαρξη μιας εγκάρσιας ενίσχυσης καθώς και μιας πρόσθετης επιφάνειας στο επάνω μέρος. Η μπάφλα έχει τελειώματα υπό κλίση για την μείωση των περιθλάσεων ενώ προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η κατοπτρική συμμετρία στην τοποθέτηση του τουίτερ (εκτός του κατακόρυφου άξονα της μπάφλας), με την συνήθη σύσταση τα τουίτερ να τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά. Εδώ, βρίσκεται και η οπή του bass reflex. Η Epos, προφανώς για να αποφύγει ακρότητες που μπορεί να προκύψουν από την χρήση του ηχείου ως “ραφιού” προτίμησε να εξασφαλίσει ότι το reflex ακτινοβολεί στον ελεύθερο χώρο.

Epos ES-7N

Το ES-7N είναι ένα μικρό σε διαστάσεις ηχείο με πλάτος μπάφλας 200 χιλιοστά και ύψος μικρότερο από 300 χιλιοστά. Η Epos έχει δώσει κλίσεις στα τελειώματα για να μειώσει τις περιθλάσεις και έχει τοποθετήσει το τουίτερ εκτός κατακόρυφου άξονα, δίνοντας κατοπτρική συμμετρία. Αυτό επιβάλλεται από την ανάγκη τοποθέτησης του bass reflex μπροστά, αλλά, μειώνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα από τα φαινόμενα περίθλασης.

Ειδική μέριμνα έχει δοθεί (όπως θα έπρεπε, άλλωστε) και στον ίδιο αυλό του bass reflex. Αυτός, αναγκαστικά λόγω του συνολικού μεγέθους, βρίσκεται πολύ κοντά στο πλευρικό τοίχωμα του ηχείου, μια θέση που δεν είναι η βέλτιστη, αλλά το πρόβλημα λύνεται με την χρήση γωνιακού αυλού, του οποίου η είσοδος καταλήγει στο μέσον της καμπίνας. Επιπροσθέτως, στο μέσον περίπου υπάρχει μια σειρά από οπές οι οποίες μειώνουν την επίδραση του σωλήνα στα μεσοχαμηλά. Το αποτέλεσμα είναι ένα reflex που δεν χρωματίζει, λέει η Epos.
Από πλευράς μονάδων, για την απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων χρησιμοποιείται ένα νέο γούφερ (βασισμένο στο γούφερ του ES-14N), πέντε ιντσών με ανάρτηση μεγάλης διαδρομής, χυτό κώνο από πολυπροπυλένιο με πρόσμιξη μίκας, πηνίο φωνής 30 χιλιοστών τυλιγμένο σε κύλινδρο από Nomex, για αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και διπλό μαγνήτη για την ελαχιστοποίηση του διαφεύγοντος μαγνητικού πεδίου, με στόχο, κυρίως, την μείωση της επίδρασης στο φίλτρο.

Epos ES-7N

Το προστατευτικό κάλυμμα τοποθετείται με συμβατικό τρόπο (μηχανικά, σε υποδοχές) αλλά επιδρά αρκετά στην απόδοση του ηχείου.

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από τουίτερ ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί το μεγάλο μοντέλο 14N. Αυτό περιλαμβάνει έναν θόλο 28 χιλιοστών από αλουμίνιο το οποίο είναι καλυμμένο με μια κεραμική επίστρωση. Το φίλτρο που οδηγεί τα μεγάφωνα είναι προσεγμένο σε θέματα υλικών. Με βάση τις δημοσιευμένες λεπτομέρειες, χρησιμοποιούνται πυκνωτές πολυπροπυλενίου και πολυεστέρα και, όπου είναι απολύτως απαραίτητο, ηλεκτρολυτικοί χαμηλών απωλειών, τα περισσότερα πηνία δεν έχουν πυρήνα και οι αντιστάσεις είναι μη-επαγωγικές. Η Epos αναφέρει ότι έχει σκεφτεί και τον χρήστη με μικρό ενισχυτή, φροντίζοντας το ηχείο να έχει σταθερή αντίσταση (είναι 4ωμο) και μικρές διακυμάνσεις φάσης.

Epos ES-7N

Το τουίτερ προέρχεται από το μεγάλο μοντέλο, ES-14N και βασίζεται σε έναν θόλο από αλουμίνιο με επίστρωση από κεραμικό υλικό.

Epos ES-7N

Το γούφερ είναι καινούριο, πέντε ιντσών με ανάρτηση μεγάλης διαδρομής. Ο κώνος είναι συνδυασμός πολυπροπυλενίου και μίκας.

Η εταιρία τονίζει την δυνατότητα του ES-7N να αποδώσει σωστά όταν τοποθετείται κοντά σε όρια, αναφέροντας ότι μια τέτοια σχεδίαση έχει ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την επίδραση της μπάφλας στην απόκριση. Τούτων λεχθέντων, το ES-7N μπορεί να τοποθετηθεί παντού, τόσο κοντά όσο και μακρυά από τα όρια (τοίχους, ράφια και άλλες επιφάνειες), επειδή διαθέτει έναν διακόπτη που προσαρμόζει το φίλτρο του ανάλογα. Το κριτήριο της εταιρίας, εδώ, είναι ενδιαφέρον όσο και ρεαλιστικό: Το 7N είναι κατάλληλο να παίξει σωστά, τοποθετημένο σε έπιπλα της ΙΚΕΑ. Εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας, που διαβάζουμε τέτοια πράγματα!
Τα σημεία στήριξης είναι κατασκευασμένα από ελαστική σιλικόνη, ώστε να μην μεταδίδονται κραδασμοί στην επιφάνεια όπου τοποθετείται το ηχείο, μια επιλογή που δείχνει προσοχή στις λεπτομέρειες, καθώς ένα ηχείο ραφιού είναι πολύ πιθανόν να μοιράζεται το ράφι αυτό με ευαίσθητες συσκευές. Το μοναδικό σημείο κριτικής στο όλο πακέτο, είναι οι ακροδέκτες σύνδεσής του με τον ενισχυτή. Αυτοί υποστηρίζουν καλώδια τερματισμένα σε βύσματα τύπου “μπανάνα” και μόνο, περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές του χρήστη και κάνοντας την ζωή του λίγο πιο δύσκολη από όσο θα έπρεπε, ιδιαίτερα αν λάβει κάποιος υπόψιν την τιμή του.
Με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά το ES-7N είναι αρκούντως αναίσθητο, με την ευαισθησία να βρίσκεται στα 86dB, στην ρύθμιση για λειτουργία κοντά σε όρια, αλλά περισσότερο “λογικό” στα 89dB στην ρύθμιση για free field.

Epos ES-7N

Το πίσω μέρος περιλαμβάνει τους ακροδέκτες σύνδεσης (μόνο μπανάνες, κακώς κατά την άποψή μας) και τον διακόπτη που επιτρέπει την ρύθμιση της απόκρισης, ανάλογα με την τοποθέτηση.

Epos ES-7N

Η εντύπωση που αποκομίσαμε, με βάση της μετρήσεις είναι ότι ο διακόπτης μειώνει με τρόπο ενιαίο την ευαισθησία του ηχείου για συχνότητες πάνω από τα 200Hz, όταν ο χρήστης επιλέξει να το τοποθετήσει σε ράφι.

Epos ES-7N

Η τομή που δίνει η ίδια η εταιρία, αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες: Την διπλή καμπίνα, την ενίσχυση στο επάνω μέρος, τον γωνιακό αυτό του bass reflex και το διπλό μαγνητικό σύστημα στο γούφερ, για την μείωση του διαρρέοντος μαγνητικού πεδίου.