Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 31/10/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Well Tempered Simplex Mk2

Well Tempered Simplex Mk2

Αν ο Firebaugh ήταν μαρκετίστας, θα είχε γράψει ένα κείμενο πέντε χιλιάδων λέξεων για “την ειδικά σχεδιασμένη σφαίρα, η οποία βασίζεται σε εκτενώς μελετημένη υδροδυναμική μορφοποίηση, μετά από εκτενείς ακροάσεις”. Προς τιμήν του, περιγράφει, ξερά, την βάση της ιδέας του ως μια μπάλα του γκολφ. Και το εννοεί. Το “έδρανο” του βραχίονα στο Simplex Mk2 είναι ένα μπαλάκι του γκολφ, επειδή, όπως ο ίδιος αναφέρει, οι μπάλες αυτές κατασκευάζονται με μεγάλη ακρίβεια και είναι ιδανικές. Αν η Bridgestone και η Slazenger γνώριζαν την Well Tempered, σίγουρα θα αισθάνονταν κολακευμένοι ως κατασκευαστές.

Πώς όμως λειτουργεί η όλη η ιδέα; Η ιστορία ξεκινά πριν από 45 περίπου χρόνια, όταν δημοσιεύθηκε μια ιστορική εργασία γύρω από τα αναλογικά συστήματα, την οποία χρησιμοποιούμε ακόμη στην αξιολόγηση τους. Με τίτλο “The Audible Effects of Mechanical Resonances in Turntables" παρουσιάστηκε στο συνέδριο του AES στης Νέα Υόρκη το 1977 και ήταν, στην ουσία, ένα application note της διάσημης -από τότε- Bruel & Kjaer, του Δανού κατασκευαστή οργάνων μέτρησης. Κατέληγε, με σοβαρά-ακαδημαϊκού επιπέδου- επιχειρήματα, σε ένα, κατά τα άλλα, προφανές συμπέρασμα: Ως μηχανικό σύστημα, ο βραχίονας μαζί με την κεφαλή πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να λειτουργούν στην περιοχή της κρίσιμης απόσβεσης. Αυτό, μεταφράζεται στο ότι η εκτροπή τους από την θέση ισορροπίας πρέπει να οδηγεί σε άμεση επαναφορά σε αυτήν, με ελάχιστο overshoot και, φυσικά, χωρίς ταλάντωση. Για να γίνει αυτό, έγραφαν τότε οι άνθρωποι της B&K, θα πρέπει ο βραχίονας να έχει πολύ χαμηλή μάζα και ιδανική απόσβεση. Από τότε, οι κατασκευαστές βραχιόνων κυνηγούν αυτόν το στόχο και όσοι αγοράζουν κεφαλές κατατρύχονται από την αγωνία του αν η κεφαλή τους και ο βραχίονας τους, μαζί, είναι ένα critically damped σύστημα. Με την ευκαιρία, για την ιστορία, το test Ladegaard με τον “βηματικό” δίσκο περιγράφεται στο κείμενο αυτό (το οποίο υπογράφει ο Poul Ladegaard και το χρησιμοποιούμε και σήμερα).

Well Tempered Simplex Mk2

Το Simplex είναι πολύ μαζεμένο σε όγκο και βάρος και βασίζεται σε μια τετράγωνη πλίνθο. Θα τοποθετηθεί εύκολα σε κάθε λογικό χώρο. Το φινίρισμά του είναι απλό και ποιοτικό και το user interface είναι πρακτικώς... ανύπαρκτο!

Στην πράξη, τώρα, αυτό το “κρίσιμη απόσβεση” μεταφράζεται ως αριθμός: Το Q του συστήματος πρέπει να είναι 0.5. Εμπνευσμένος από το κείμενο αυτό, ο Firebaugh προσπάθησε να αποφύγει τις παραδοσιακές μεθόδους ανάρτησης του βραχίονα και τα κατάφερε χρησιμοποιώντας το περί ου ο λόγος μπαλάκι, το οποίο βυθίζεται (περίπου κατά το 1/3) σε ένα δοχείο σιλικόνης, με υψηλό ιξώδες (100.000cSt, για τους λάτρεις της λεπτομέρειας, το centiStoke είναι η μονάδα μέτρησης του κινηματικού ιξώδους και η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε ένα υγρό που πλησιάζει αρκετά την στερεή κατάσταση, είναι, δηλαδή, πολύ “πηχτό”). Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγεται το πρόβλημα της ακρίβειας των εδράνων (διότι δεν υπάρχουν έδρανα) και ότι, δυνητικά, μπορεί να σχεδιαστεί μια ανάρτηση με την απολύτως σωστή απόσβεση, επιλέγοντας το κατάλληλο υλικό. Η απόσβεση των ταλαντώσεων του ίδιου του στελέχους του βραχίονα (από αλουμίνιο) γίνεται με ειδική άμμο στο εσωτερικό του.
Αυτή η αρχιτεκτονική, επιβάλλει και μια εντελώς διαφορετική σχεδίαση της ανάρτησης του βραχίονα, που, στην περίπτωση μας γίνεται από μια πολυεστερική ίνα από την οποία το μπαλάκι, κυριολεκτικώς, κρέμεται. Το στήριγμα που χρησιμοποιείται καταλήγει σε ένα δακτύλιο από ελαστικό (στρατιωτικών προδιαγραφών, λέει η Well Tempered) και η συστροφή του επιβάλλει την δύναμη αντιολίσθησης που απαιτείται. Ο χρήστης, περιστρέφοντας τον δακτύλιο, μπορεί να ρυθμίσει το αζιμούθιο και, μεταβάλλοντας το ύψος του στηρίγματος, να ρυθμίσει το VTA. Η Well Tempered προσφέρει τον βραχίονα αυτό με σταθερή γωνία εκτροπής και ο χρήστης ενθαρρύνεται να μην κάνει ρυθμίσεις στην εκτροπή και την υπερκρέμαση. Το μόνο πράγμα που ρυθμίζεται συμβατικά, είναι η δύναμη ανάγνωσης, για την οποία η εταιρία δίνει δύο αντίβαρα, προτείνοντας να χρησιμοποιήται αυτό που πλησιάζει εγγύτερα στον κατακόρυφο άξονα περιστροφής του βραχίονα (για μικρότερη αδράνεια). Το σύστημα είναι πολύ απλό στον χειρισμό του, μόλις συνηθίσεις την διαφορετικότητά του και μάθεις να περιμένεις και λίγο, γιατί η σιλικόνη είναι εγγενώς αργή.

Well Tempered Simplex Mk2

Αυτό που κάνει τις σχεδιάσεις της Well Tempered να ξεχωρίζουν είναι η ανάρτηση του βραχίονα: Το στέλεχος κρέμεται από έναν πολύ απλό μηχανισμό και, ταυτόχρονα, επιπλέει σε μια δεξαμενή σιλικόνης, χρησιμοποιώντας ως πλωτήρα ένα μπαλάκι του γκολφ. Με εξαίρεση την δύναμη ανάγνωσης όλες οι άλλες ρυθμίσεις γίνονται από το νήμα τον ελαστικό δακτύλιο από τον οποίο αναρτάται όλο το σύστημα και τον μηχανισμό ανάρτησης.

Well Tempered Simplex Mk2

Έτσι φαίνεται ο μηχανισμός ανάρτησης του βραχίονα από επάνω.

Και εκεί που νομίζεις ότι έχεις χωνέψει την ιδέα του βραχίονα και έχεις τελειώσει με τις ιδιαιτερότητες του Sumplex Mk2, ανακαλύπτεις ότι το πηγάδι έχει τριγωνική διατομή, ενώ ο άξονας είναι, φυσικά, κυλινδρικός. Είναι και αυτή μια ιδέα του Firebaugh με ιστορία δεκαετιών. Βασίζεται στην παρατήρηση ότι στο συμβατικό έδρανο, το σημείο επαφής του πηγαδιού με τον άξονα στο οριζόντιο επίπεδο είναι ένα (μπορείς να το εξομαλύνεις αυτό, χρησιμοποιώντας λιπαντικά, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι καθώς ο ιμάντας έλκει το πλατό προς τον κινητήρα, ο άξονας “γέρνει” λίγο -μιλάμε για μικρόμετρα- και εφάπτεται στο πηγάδι σε ένα σημείο). Αυτό, λέει η Well Tempered, οδηγεί σε μια εγγενή αστάθεια. Το τριγωνικής διατομής πηγάδι, με τον σωστό προσανατολισμό (η μια κορυφή του τριγώνου προς τον άξονα του κινητήρα) δίνει δύο σημεία επαφής του άξονα, στις πλευρές που σχηματίζουν την κορυφή αυτή. Το τίμημα για αυτή την ιδέα, είναι η ανατριχιαστική (στην αρχή) διαπίστωση ότι, χωρίς τον ιμάντα, το πλατό “γέρνει”. Αλλά χωρίς ιμάντα, το Simplex Mk2 δεν λειτουργεί, οπότε τί μας ενδιαφέρει; N'est-ce Pas;

Well Tempered Simplex Mk2

Δύο βύσματα καλής ποιότητας χρησιμοποιούνται για την σύνδεση του Simplex με τον προενισχυτή phono.

Well Tempered Simplex Mk2

Στην πίσω πλευρά υπάρχει ακόμη η είσοδος του εξωτερικού τροφοδοτικού, ο διακόπτης on-off (όχι πολύ βολικός, είναι η αλήθεια) και το ρυθμιστικό της ταχύτητας. Όπως φαίνεται και στην φωτό που ανοίγει το κείμενο, η εταιρία συνοδεύει το πλατό με έναν στροβοσκοπικό δίσκο.

Το ίδιο το πηγάδι είναι κατασκευασμένο από τεφλόν και μιλάμε για την αξονική έδραση. Ο άξονας, από ανοξείδωτο χάλυβα καταλήγει σε μια ακίδα ακριβείας η οποία με την σειρά της φωλιάζει σε μια υποδοχή διαμορφωμένη στο υλικό αυτό.
Η μετάδοση της κίνησης γίνεται με ιμάντα, στην περιφέρεια του πλατό. Και, αν έχεις πρεσβυωπία, δεν υπάρχει καν ιμάντας. Δεν μπορείς να τον δεις ούτε στο σακουλάκι της συσκευασίας, ούτε τοποθετημένο γύρω από το πλατό. Αν το Simplex Mk2 έχει μια δυσκολία στο στήσιμο, είναι αυτή. Η επιλογή της Well Tempered είναι να χρησιμοποιήσει μια ίνα από πολυεστέρα με διάμετρο ενός δεκάτου του χιλιοστού. Ο Firebaugh λέει ότι αυτό έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στις μετρήσεις wow & flutter. Η ίνα απαιτεί κάπου έναν κόμπο και αυτός μπορεί να επηρεάσει την απόδοση. Η λύση που δίνεται εδώ είναι μια “ειδικά σχεδιασμένη για τον σκοπό αυτό” τροχαλία. Χωρίς εξήγηση αυτό. Πριν κοιτάξετε λοξά, έχω να σας θυμίσω τρεις λέξεις: “Μπαλάκι του γκολφ”. Προθύμως του παραχωρώ το προνόμιο της αμφιβολίας.
Ο κινητήρας είναι ένας μικρός συνεχούς, ηλεκτρονικά ελεγχόμενος με σέρβο που έχει σχεδιάσει η ίδια η Well Tempered. Η μηχανική του στήριξη στην πλίνθο περιλαμβάνει ελαστική απόσβεση των κραδασμών. Ο χρήστης μπορεί να μικρορυθμίσει τις στροφές, αν το κρίνει απαραίτητο, με ένα ρυθμιστικό στο πίσω μέρος της συσκευής, χρησιμοποιώντας έναν στροβοσκοπικό δίσκο που θα βρει στην συσκευασία. Το πλατό είναι κατασκευασμένο από ακρυλικό υλικό και διαθέτει αντιστατικό, αφρώδες ματ. Η πλίνθος, έχει ασυνήθιστο σχήμα (τετράγωνη) και κόμπακτ διαστάσεις, στα 400mm, κάνοντας το πλατό εύκολο στην τοποθέτησή του. Είναι κατασκευασμένη από ξυλεία με πολλές στρώσεις. Μπορείτε να επιλέξετε μαύρο ή λευκό χρώμα.

Well Tempered Simplex Mk2

Ελαστικά απομονωμένος κινητήρας, διπλή τροχαλία (για την επιλογή της ταχύτητας) και ένας πραγματικά λεπτός κυλινδρικός ιμάντας. Αυτή είναι η μετάδοση του Simplex.

Well Tempered Simplex Mk2

Άλλη μια ιδιαιτερότητα της Well Tempered είναι το τριγωνικό προφίλ του πηγαδιού, από τεφλόν. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος λειτουργεί άψογα.