Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/04/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Δαπέδου

Vivid Audio Kaya 25

Vivid Audio Kaya 25

Το γνωρίζαμε από τον Ναυτίλο, ότι ο Dickie δεν συμπαθεί τις γωνίες στην καμπίνα του ηχείου. Η ιδέα ότι η μπάφλα και τα υπόλοιπα πλευρικά τοιχώματα πρέπει να σχηματίζουν ένα ενιαίο σύνολο χωρίς απότομες αλλαγές στην επιφάνεια, που δημιουργούν ασυνέχειες, είναι κάτι που η βιομηχανία ηχείων έχει αντιληφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η κατασκευή της καμπίνας από συνθετικό υλικό, με μορφή σάντουιτς, με πυρήνα από Soric ενισχυμένο με υαλονήματα, επιτρέπει στην Vivid να κατασκευάσει προφίλ που δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές κατασκευής. Ο πυρήνας του σάντουιτς αυτού είναι κατασκευασμένος από ένα αφρώδες υλικό που ονομάζεται Soric, με δομή από μικροσφαιρίδια και πολυεστέρα, η οποία είναι ιδανική για δομές με μικρό πάχος, όπως είναι, για παράδειγμα, τα σκάφη. Το αποτέλεσμα, το βλέπετε στις φωτογραφίες. Η επιφάνεια του ηχείου είναι εξαιρετικά ομαλή, κάτι που ελαχιστοποιεί τις περιθλάσεις και βελτιώνει τον τρόπο που ακτινοβολεί στον χώρο, αλλά ταυτόχρονα ακουστικά νεκρή και με μικρό βάρος. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος από τα 25 κιλά του κάθε ηχείου οφείλεται στην πλίνθο του, η οποία αναλαμβάνει να προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα, σε μια κατασκευή που φθάνει τα 116 εκατοστά του μέτρου.

Vivid Audio Kaya 25

Αν και το μικρότερο μοντέλο δαπέδου, το Kaya 25 εφαρμόζει τις περισσότερες από τις ιδέες της Vivid Audio. Η καμπίνα του δεν έχει ακμές και κατασκευάζεται από συνθετικό υλικό. Η αισθητική και το φινίρισμά του είναι ιδιαίτερα προσεγμένα.

Το Kaya 25 είναι μια δίδρομη σχεδίαση, με τουίτερ θόλου 26 χιλιοστών και μιντ/γούφερ 125 χιλιοστών, και τα δύο κατασκευασμένα από κράμα μετάλλων (μαγνησίου- αλουμινίου). Ο θόλος του τουίτερ έχει προφίλ που περιγράφεται από αλυσοειδή καμπύλη (catenary), μια μορφή η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στις κατασκευές (θεωρείται ως μια βέλτιστη λύση που συνδυάζει καλά δομικά χαρακτηριστικά και οικονομία υλικού. Ο θόλος τερματίζεται στην περιφέρεια με έναν δακτύλιο από ανθρακονήματα, μια τεχνική που ανεβάζει τον συντονισμό του σε επίπεδα πολύ πάνω από την χρήσιμη περιοχή λειτουργίας (με το άνω όριο του τουίτερ να βρίσκεται στα 25kHz, το πρώτο “σπάσιμο” γίνεται στα 40kHz). Η διαχείριση της οπίσθιας ακτινοβολίας του τουίτερ γίνεται, φυσικά, με τον αγαπημένο τρόπο του Dickie, δηλαδή με έναν σωλήνα μεταβλητής διατομής, ο οποίος περιέχει υλικό με προοδευτική αύξηση της απορροφητικότητας. Το αποτέλεσμα, αναφέρει η εταιρία, είναι η πλήρης απορρόφηση της ενέργειας (με την μορφή θερμικών απωλειών) και όχι, απλώς, η απομόνωση του τουίτερ. Η μπάφλα γύρω από το τουίτερ έχει διαμορφωθεί σε μια ήπια χοάνη, ώστε να βελτιστοποιείται η ακτινοβολία του

Vivid Audio Kaya 25

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ θόλου, ο οποίος κατασκευάζεται από κράμα αλουμινίου μαγνησίου και φορτίζεται από μια ρηχή χοάνη για την βελτιστοίηση της ακτινοβολίας στον χώρο.

Το μιντ/γούφερ ακολουθεί την σχεδιαστική πρακτική που χρησιμοποιεί η εταιρία και για τα μεγάλα της μοντέλα. Αυτό, σημαίνει ότι ο κώνος έχει έναν δακτύλιο ενίσχυσης (τεχνική δανεισμένη από τα μεγάφωνα υψηλής ισχύος των επαγγελματικών συστημάτων), διάτρητο λαιμό για μειωμένη αντίσταση στην κίνηση (λόγω της πίεσης που δημιουργείται λόγω της κίνησης του συστήματος κώνος/πηνίο) και βαρύ, χυτό σασί το οποίο, όμως, έχει λεπτά μεταλλικά στοιχεία ώστε να μην παρεμποδίζεται η ροή του αέρα.
Η φόρτιση του γούφερ γίνεται με bass reflex, αλλά -και εδώ- έχει χρησιμοποιηθεί η λύση που εφαρμόζεται στα μεγάλα μοντέλα, ένας αυλός με μεταβλητή διατομή, ο οποίος, ωστόσο, δεν είναι εμφανής, όπως συμβαίνει στα μεγαλύτερα μοντέλα της σειράς Giya όπου διακρίνεται ως το χαρακτηριστικό επάνω μέρος.
Τα φίλτρα που οδηγούν τα μεγάφωνα είναι Linkwitz-Riley τέταρτης τάξης, με συχνότητα cross τα 3kHz. Το ηχείο διαθέτει καλής ποιότητα ακροδέκτες σύνδεσης, τοποθετημένους στο κάτω μέρος, μέσα στον πλίνθο, χωρίς να υποστηρίζει διπλοκαλωδίωση. Η καμπίνα των ηχείων είναι διαθέσιμη σε τρία στάνταρντ φινιρίσματα (μαύρο, λευκό και ένα γκρι που ονομάζεται Oyster Matte), αλλά κάποιος μπορεί να παραγγείλει το χρώμα που προτιμά, αρκεί αυτό να υπάρχει στο χρωματολόγιο της PPG (αυτοκινήτων). Το Kaya 25 συνοδεύεται από μαγνητικώς στηριζόμενα προστατευτικά πλέγματα.

Vivid Audio Kaya 25

Το γούφερ έχει κώνο, επίσης από αλουμίνιο/μαγνήσιο και είναι κατασκευασμένο με κριτήριο την πολύ καλή πρόσληψη ισχύος. Το προστατευτικό στηρίζεται μαγνητικά.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένα ηχείο με σχετικώς χαμηλή ευαισθησία (85dBSPL/2.83Vrms/1m), ονομαστική αντίσταση 6Ω και απόκριση συχνότητας 40Hz-25kHz, με χαμηλή παραμόρφωση (μικρότερη από 0.5%).