Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/04/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Δαπέδου

Vivid Audio Kaya 25

Vivid Audio Kaya 25

Ένα ηχείο δαπέδου, δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με bass reflex είναι ίσως ό,τι πιο συνηθισμένο μπορείς να συναντήσεις. Λίγο-πολύ, οι ιδέες είναι γνωστές, οι κανόνες το ίδιο και τα περιθώρια για κάτι διαφορετικό, στενά. Βεβαίως, πάντα υπάρχει μια εξαίρεση για να σε βάλει στη θέση σου. Ιδού το Kaya 25. Το μικρότερο δαπέδου της Vivid Audio, πνευματικό παιδί του Laurence Dickie.
Επιτρέψτε μου να γράψω δύο-τρεις αράδες για τον Dickie, όχι μόνο επειδή κάποιοι, νεότεροι, ίσως δεν τον γνωρίζουν αλλά και επειδή είναι μια σημαντική, επιδραστική προσωπικότητα στον χώρο των ηχείων. Dickie=Nautilus και αναφέρομαι στον γνωστό “Ναυτίλο” της Bowers & Wilikins. Το ηχείο με την εντελώς ξεχωριστή εμφάνιση, το οποίο, πέραν της αισθητικής πήγε τον σχεδιασμό μερικά βήματα “παρακάτω” και, εν πολλοίς καθόρισε τα μοντέλα του διάσημου κατασκευαστή στα χρόνια μετά την παρουσίασή του. Πίσω από τον Ναυτίλο και τις ιδέες του, το 1993, ήταν ο Laurence Dickie και αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα ηχεία της Vivid θα τις δείτε να βρίσκονται εκεί, με τρόπο λιγότερο εμφανή, περισσότερο κομψό σε σχέση με το πρωτότυπο.
Ο Dickie είναι ο μηχανικός πίσω από τα ηχεία του κατασκευαστή από την Νότιο Αφρική και αυτό φαίνεται καθαρά: Ούτε ένα μοντέλο της Vivid δεν είναι αυτό που θα λέγαμε “κλασικό”, “συμβατικό” ή, θα τολμούσα να προσθέσω, πληκτικό. Ακόμη και το επετειακό, μικρό B1 Decade, φόρος τιμής στο πρώτο ηχείο της εταιρίας, το οποίο παρουσιάστηκε πίσω, στο 2005, είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει. Το Kaya 25, το οποίο δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν, είναι το μικρότερο ηχείο δαπέδου της εταιρίας και, ίσως, το πιο συντηρητικό σε εμφάνιση (τρόπος του λέγειν). Μην τρέφετε, όμως, αυταπάτες: Είναι και αυτό βασισμένο στις ιδέες του σχεδιαστή της Vivid και ας μην έχει την εξωτερική εμφάνιση των μοντέλων της μεγάλης σειράς Gyia ή, ακόμη, των μεγαλύτερων αδελφών του της σειράς Kaya.
Ας δούμε τις λεπτομέρειες...