Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/07/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

SME Model 6 Classic

SME Model 6 Classic

Για την ακουστική αξιολόγηση, το Model 6 Classic αντικατέστησε το πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12/Ittok/Karma) και συνδέθηκε στον προενισχυτή phono Rotel RHQ-10 “Michi”. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό που χρησιμοποιούμε σε σταθερή βάση (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL).
Αν και το Model 6 Classic μας παραδόθηκε έτοιμο, το αρχικό του στήσιμο δεν φαίνεται να κρύβει δυσκολίες καθώς ακολουθούνται οι συνήθεις διαδικασίες. Ο βραχίονας έχει πολλές ρυθμίσεις και ο χρήστης θα πρέπει να συμβουλευτεί το εγχειρίδιο χρήσης αν θέλει να εκμεταλλευθεί πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρονται. Η μικρομετρική ρύθμιση των στροφών γίνεται εύκολα και η αίσθηση του ρυθμιστικού είναι πολύ καλή. Το πλατό της δοκιμής είχε εγκατεστημένη την κεφαλή VM540ML της Audio Technica, μια κεφαλή κινητού πηνίου κινητού μαγνήτη, με την γνωστή διπλή αρχιτεκτονική της εταιρίας (ένας μαγνήτης ανά κανάλι) και ακίδα με προφίλ MicroLine.
Ως πρώτη εντύπωση, το να αναφέρεις ότι το Model 6 Classic είναι ένα σύστημα με εξαιρετικά χαμηλούς μηχανικούς θορύβους είναι, κατά κάποιο τρόπο, πλεονασμός. Διάβολε, με τιμή κοντά στα οκτώ χιλιάρικα, αυτό είναι κάτι που το περιμένεις. Επομένως, ναι. Το σύστημα αναφοράς με το SME ως πηγή ήταν ιδιαίτερα αθόρυβο, ήρεμο και χωρίς ασάφειες, σίγουρα ένα από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό, ανεξαρτήτως τιμής

SME Model 6 Classic SME Model 6 Classic

Ωστόσο, στο σκοτεινό υπόβαθρο που πήρα θα πρέπει να προστεθεί η ιδιαίτερα καλή στερεοφωνική εικόνα. Σταθερή, με πολύ καλό οριζόντιο διαχωρισμό και αέρα μεταξύ των μεμονωμένων πηγών ήταν -οφείλω να αναφέρω- ασυνήθιστα καλή για κεφαλή στην κατηγορία των €300 (μια επιλογή η οποία -σαφώς- αδικεί το SME). Σίγουρα ρόλο στην αίσθηση παίζει ο διαχωρισμός καναλιών της Audio Technica (28dB/1kHz) αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ρόλο παίζει και το μηχανικό μέρος του Model 6 Classic, καθώς και ο βραχίονας, κάτι που αφήνει σοβαρές υποσχέσεις για την απόδοση του συστήματος με κεφαλές αρκετά υψηλότερου επιπέδου.
Η πολύ καλή δυνατότητα σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας συνοδεύτηκε από ανάλογου επιπέδου τονική ισορροπία. Το σύστημα ακούστηκε ουδέτερο και διαφανές και ελάχιστα αυστηρό στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, σε σχέση με το πλατό αναφοράς, κάτι που είναι μάλλον περίεργο, με δεδομένη την απόκριση συχνότητας που μετρήσαμε. Είναι πολύ πιθανόν, ο κάπως εμφατικός χαρακτήρας του Linn να μας παρασύρει, υποκειμενικά, σε αυτό το συμπέρασμα. Ακόμη κι έτσι, όμως, το SME κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα καθαρότητας, περιγραφής της ταχύτητας και του όγκου και ακούστηκε ευχάριστα ρυθμικό, με ευχάριστο ρολλάρισμα, ζωντανό και παρόν. Πήρα πολύ καλή απόδοση της λεπτομέρειες, σαφή αίσθηση του όγκου και της κλίμακας και μια παρουσία στον χώρο που δεν θα καταπιέσει ποτέ.
Το σύστημα με το SME ακούστηκε φωτεινό, αναλυτικό και ευχάριστο στην μεσαία περιοχή, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο πρέπει ζεστό σε αίσθηση, ποτέ αδρό, αλλά αντίθετα να χαρακτηρίζεται από πολύ καλή αίσθηση διαφάνειας, πολύ καλό layering και άνεση περιγραφής των λεπτομερειών. Η περιοχή ήταν παρούσα, χωρίς να καταπιέζει, με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής στα περάσματα με υψηλή ενέργεια και η απόδοση σύνθετων, πολυεπίπεδων έργων φάνηκε να είναι απλή υπόθεση.
Ψηλά, ο ακροατής έχει καλή αίσθηση ταχύτητας και έκτασης, όπου δεν διακρίναμε τάσεις τραχύτητας. Το συνολικό άκουσμα ισορρόπησε με επιτυχία ανάμεσα στην ανάλυση και τον μαλακό χαρακτήρα, χωρίς να κρύβει τίποτε από τις λεπτομέρειες της χάραξης αλλά και χωρίς να κουράζει, ακόμη και σε υψηλές στάθμες.

Τελικώς...

...το Model 6 Classic είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή αναλογική πηγή, η οποία έχει τις δυνατότητες να εξαντλήσει τα όρια των περισσότερων δίσκων, μεταφέροντας στον χώρο ακρόασης το σύνολο των λεπτομερειών της κάθε χάραξης. Με έναν βραχίονα πλήρως ρυθμιζόμενο, είναι σαφές ότι μπορεί να υποστηρίξει κεφαλές πολύ υψηλότερου επιπέδου από την VM540ML (η οποία πάντως μας εξέπληξε ευχάριστα). Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να θεωρηθεί ως μια συσκευή αναφοράς για την συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής, προτείνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. SME Model 6 Classic | Audio Technica VM540ML | Rotel RHQ-10 "Michi"
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".