Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/03/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/Ενισχυτής Ακουστικών

Shanling UP4 Ver.22

Shanling UP4 Ver.22

H ακουστική αξιολόγηση του UP4 Ver.22 έγινε με τα K 702 της AKG, με ονομαστική αντίσταση 62Ω και χρησιμοποιήθηκε τόσο η ασύρματη σύνδεση, μέσω Bluetooth, με κινητό τηλέφωνο, όσο και η δυνατότητα του να λειτουργεί ως USB DAC. Σε όλες τις περιπτώσεις το κέρδος είχε ρυθμιστεί στην θέση “High”. Τα K 702 είναι ακουστικά με συμβατικό τερματισμό, single ended, οπότε και χρησιμοποιήθηκε η αντίστοιχη έξοδος.
Όπως ήδη έχει υπονοηθεί, ο UP4 δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστος, κυρίως λόγω του λιτού user interface που διαθέτει. Αυτό λύνεται με την χρήση της εφαρμογής, η οποία δίνει πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις και είναι πολύ καλοσχεδιασμένη, προφανής στην χρήση και δεν θα δημιουργήσει καμία δυσκολία ακόμη και στον αρχάριο. Μέσω του Eddict Player, όπως ονομάζεται, ο χρήστης έχει πρόσβαση στην μουσική του συλλογή αλλά και στην ίδια την συσκευή. Μπορεί να κάνει ρυθμίσεις τονικότητας, μέσω του ισοσταθμιστή, να ρυθμίσει την ισορροπία των καναλιών και να επιλέξει ψηφιακό φίλτρο με ελάχιστες κινήσεις. Το ίδιο το player έχει κλασικό (επομένως αναγνωρίσιμο και εύχρηστο) περιβάλλον, το οποίο διανθίζεται, για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, με ένα εικονικό μετρητικό στάθμης, μια ιδέα που βρήκαμε πολύ καλή. Ρυθμισμένο μέσω της εφαρμογής, το UP4 έχει πολύ καλή αίσθηση στο χέρι, με το ρυθμιστικό στάθμης να είναι ευχάριστο και σαφές, ώστε να μπορείς να το χειριστείς χωρίς να το κοιτάς.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το UP4 Ver.22 είναι ενός ενισχυτή με καλές δυνατότητες οδήγησης ακόμη και όχι ιδανικών ακουστικών (η “σωστή” αντίσταση θα ήταν 32Ω). Μπορεί να δημιουργήσει υψηλές στάθμες χωρίς ακουστά φαινόμενα συμπίεσης και είναι τονικά ουδέτερος, με καλή έκταση και χαμηλό θόρυβο. Με δεδομένη την τιμή και το μέγεθός του, είναι η αλήθεια ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την ηχητική συμπεριφορά από τα πρώτα λεπτά των ακροάσεων, κάτι που θα πρέπει, φυσικά, να θεωρηθεί ως θετικό σημάδι.

Shanling UP4 Ver.22 Shanling UP4 Ver.22

Στις λεπτομέρειες τώρα, το άκουσμα είχε πολύ καλή έκταση χαμηλά, χωρίς υπερβολές, με όγκο, καλό έλεγχο και σωστή απόδοση του παλμού και των λεπτομερειών. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, όταν η ηχογράφηση περιελάμβανε σημαντικό περιεχόμενο πολύ χαμηλά, χωρίς να κουράζει ή να αλλοιώνει την συνολική ισορροπία, την οποία καθόρισαν τα ίδια τα ακουστικά (τα Κ 702 είναι λίγο αυστηρά, χαμηλά). Αυτή η συμπεριφορά παρατηρήθηκε σε όλο το φάσμα των χαμηλών συχνοτήτων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή να είναι ξεκούραστη, γρήγορη και στην σωστή κλίμακα. Τα μεγάλα ακουστικά όργανα ακούστηκαν όσο μεγάλα πρέπει και τα ρυθμικά μέρη ακούστηκαν γεμάτα, γρήγορα και με ευχάριστο ρολάρισμα. Αν σας αρέσει η ρυθμική μουσική και έχετε ένα αντίστοιχο ακουστικό, θα μείνετε παραπάνω από ικανοποιημένοι.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με σωστή φωτεινότητα και διαφάνεια και ο ενισχυτής άφησε τον χαρακτήρα των ακουστικών να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα (ισορροπία, ελάχιστα μαλακό, αλλά λεπτομερές). Το ζευγάρι UP4 Ver.22/AKG δεν μας κούρασε ποτέ, ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες.
Ψηλά, πήραμε καλή αίσθηση έκτασης και αέρα, ελάχιστα ταχύτερες αποσβέσεις σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει αλλά και πλήρη απουσία τραχύτητας. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό προς το αυτί και ευχάριστο.
Ακούγοντας ηχογραφήσεις binaural, ο ενισχυτής δεν έδειξε να έχει περιορισμούς στην δημιουργία ενός σωστού, πλήρους και λεπτομερούς ηχητικού πεδίου, κάτι που -το πιθανότερο- οφείλεται στην εξαιρετική ομοιότητα των καναλιών και στο καλό crosstalk που μετρήσαμε.
Η σύνδεση σε ρυθμό Bluetooth aptX, έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα και η ασύρματη σύνδεση ήταν καλής ποιότητας χωρίς drop-outs ακόμη και σε μια σχετική απόσταση μεταξύ πηγής και ενισχυτή. Πολύ καλή ποιότητα είχε και η ομιλία μέσω τηλεφώνου, αν και, για να είμαστε ειλικρινείς, τα σημερινά smartphone δεν έχουν πρόβλημα ποιότητας και από μόνα τους, στις περισσότερες συνθήκες.

Τελικώς...

... με το UP4 Ver.22, η Shanling καταφέρνει να δημιουργήσει μια μικρή συσκευή που είναι ικανή για... όλα, κυριολεκτικώς. Έχουμε να κάνουμε με έναν DAC/Ενισχυτή ακουστικών με καλή αυτονομία, όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, ο οποίος υποστηρίζεται από μια ποιοτική εφαρμογή για την διαχείριση τόσο της συσκευής όσο και της μουσικής συλλογής. Όλα αυτά, συνδυάζονται με υψηλή ηχητική ποιότητα και καλές δυνατότητες οδήγησης ακουστικών που προορίζονται για χρήση με φορητές συσκευές. Η τιμή συμπληρώνει ιδανικά ένα πλήρες πακέτο. Αν ψάχνετε για κάτι καλό και φορητό, το UP4 Ver.22 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας! Προτείνεται ανεπιφύλακτα.