Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/03/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/Ενισχυτής Ακουστικών

Shanling UP4 Ver.22

Shanling UP4 Ver.22

Όταν μιλάμε για φορητές συσκευές, οι διαστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο. Το... πράγμα πρέπει να είναι μικρό ώστε να χωράει σε τσέπες ή να κουμπώνει σε ζώνες και να είναι εύχρηστο στο, συνήθως, άβολο -αν όχι εχθρικό- περιβάλλον έξω από το σπίτι.
Η περίπτωση του UP4 Ver.22 είναι ενδιαφέρουσα επειδή, κατά τη γνώμη μου φλερτάρει προς την υπερβολή προς τα κάτω. Είναι πολύ μικρό (60x36x13.5 χιλιοστά), σχεδόν χάνεται μέσα σε μια τυπική τσέπη και αυτό αντανακλάται στο user interface του το οποίο είναι στοιχειώδες: Ένα περιστροφικό encoder, όλο και όλο, φροντίζει (μαζί με έναν πιεστικό διακόπτη) για τα πάντα, από την στάθμη εξόδου μέχρι την επιλογή του κέρδους και των ψηφιακών φίλτρων και ένα πολυχρωματικό LED ενημερώνει τον χρήστη, επίσης, για τα πάντα, από την ανάγκη φόρτισης μέχρι τον codec ο οποίος χρησιμοποιείται.
Αν και η Shanling έχει καταβάλει κάθε λογική προσπάθεια να κάνει την συσκευή εύχρηστη, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι περισσότεροι θα προτιμήσουν το app (για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενη παράγραφο).

Shanling UP4 Ver.22

Το UP4 Ver.22 είναι μια συσκευή με πολύ μικρές διαστάσεις που χωράει άνετα σε κάθε τσέπη. Διαθέτει δύο εξόδους για ακουστικά, μια συμβατική, single ended με βύσμα 3.5mm, και μια balanced, με βύσμα 2,5mm. Το user interface είναι μίνιμαλ και βασίζεται σε ένα περιστροφικό encoder και έναν διακόπτη.

Μικρό-ξεμικρό, το UP4 περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα (και παραπάνω...). Διαθέτει δύο εξόδους για σύνδεση ακουστικών, μια συμβατική, single ended TRS 3.5mm και μια balanced 2.5mm TRRRS καθώς επίσης και θύρα USB-C η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την φόρτιση της συσκευής όσο και για την χρήση της σε ρόλο USB DAC για streaming από υπολογιστή. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 540mAh και δίνει μια μέγιστη αυτονομία 15 ωρών, απαιτώντας φόρτιση 2 ωρών.

Shanling UP4 Ver.22

Η συσκευή είναι πιστοποιημένη τόσο κατά Hi-Res Audio όσο και κατά Hi-Res Audio Wireless. Το δεύτερο οφείλεται στην υποστήριξη του aptX HD (24/48).

Shanling UP4 Ver.22

Στην πλευρά όπου βρίσκονται τοποθετημένες οι έξοδοι των ακουστικών, υπάρχει και το μικρόφωνο. Πρόκειται για ένα SiSonic της Knowles το οποίο τρέχει τον αλγόριθμο αποθορυβοποίησης της Qualcomm (cVc 8.0) ώστε να εξασφαλίζει υψηλή καταληπτότητα στην ομιλία μέσω κινητού.

Εκτός από το να συνδεθεί μέσω USB-C, το UP4 Ver.22 μπορεί να συνδεθεί ασύρματα είτε μέσω Bluetooth, είτε μέσω τεχνολογίας NFC (Near-Field Communication). Στην δεύτερη περίπτωση, αν διαθέτει κάποιος αντίστοιχη, συμβατή, πηγή (κινητό, τάμπλετ, κλπ), το μόνο που χρειάζεται είναι να πλησιάσει το UP4 σε μικρή απόσταση. Σε ό,τι αφορά το Bluetooth, η συσκευή βασίζεται στο γνωστό SoC CSR8675 της Qualcomm, υποστηρίζει την έκδοση 5 και όλους τους συνήθεις codecs, μεταξύ των οποίων και ο aptX HD, γεγονός που επιτρέπει την πιστοποίησή του ως HiRes Audio Wireless συσκευή. Μέσω της σύνδεσης USB-C μπορεί να streamάρει μέχρι 24/96, κάτι που οδηγεί και στην πιστοποίηση Hi-Res Audio. Εντελώς περιέργως, η Shanling τονίζει ότι η χρήση του USB-DAC μπορεί να γίνει μόνο σε περιβάλλον Windows. Η συσκευή περιλαμβάνει, ακόμη, μικρόφωνο SiSonic της Knowles, υποστηριζόμενο από την τεχνολογία καταστολής θορύβου cVc 8.0 της Qualcomm, για ομιλία, μέσω του κινητού, υψηλής ποιότητας.

Shanling UP4 Ver.22

Η συσκευή φορτίζεται μέσω USB-C (δεν συνοδεύεται από δικό της φορτιστή) και μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή, σε περιβάλλον Windows, προκειμένου να streamάρει αρχεία με ανάλυση μέχρι 24/96.

Shanling UP4 Ver.22

Το app που υποστηρίζει την λειτουργία του UP4 Ver.22, Eddict Player, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Καλοσχεδιασμένο και προφανές στην χρήση του δίνει πρόσβαση στο μουσικό υλικό που διαθέτει ο χρήστης όχι μόνο τοπικά, στο smartphone αλλά και στο οικιακό δίκτυο. Το εικονικό όργανο στάθμης είναι ένα bonus.

Σε ό,τι αφορά το audio κομμάτι, η Shanling χρησιμοποιεί δύο τσιπ d/a της ESS, (ES9219C). Με βάση τα χαρακτηριστικά που δίνει η ίδια η ESS, οι διαφορές σε σχέση με το ES9218 (το οποίο χρησιμοποιεί το αρχικό UP4) δεν είναι μεγάλες με σημαντικότερη την χαμηλότερη κατανάλωση, κάτι, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία από την στιγμή που μιλάμε για φορητή συσκευή. Η έξοδος του κάθε τσιπ είναι διαφορική (το σήμα εμφανίζεται σε δύο ακροδέκτες με διαφορά φάσης 180° κάτι που προσφέρει την δυνατότητα στην Shanling να αυξήσει την αποδιδόμενη ισχύ μέσω ενός mode που ονομάζει Dual DAC και προσφέρεται ως μια ακόμη επιλογή στην ρύθμιση του κέρδους.

Shanling UP4 Ver.22

Μέσω του Eddict, ο χρήστης μπορεί να δει και να επιλέξει τους πόρους από τους οποίους θα αντλήσει αρχεία αλλά και να ρυθμίσει παραμέτρους της συσκευής. Στην πραγματικότητα το app διευκολύνει ιδιαίτερα, επειδή το user interface της ίδιας της συσκευής, όντας πολύ λιτό, ίσως δεν βολέψει κάποιους.