Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/04/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Streamer/DAC

Métronome DSC

Métronome DSC

Για την ακουστική αξιολόγηση, το DSC αντικατέστησε το σύνολο των ψηφιακών πηγών που χρησιμοποιούμε συστηματικά και οδήγησε, απευθείας τον τελικό ενισχυτή αναφοράς (Parasound HCA3500) και, μέσω αυτού, τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM50PSL). Εννοείται ότι βασιστήκαμε στον ενσωματωμένο εξασθενητή. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με το συμβατικό φίλτρο (Brickwall) με την ευαισθησία ρυθμισμένη στα 2.5V. Για τον έλεγχο της συσκευής βασιστήκαμε στο mconnect Control. Το mconnect Control είναι καλοσχεδιασμένο, με προφανή εργονομία και δεν θα δημιουργήσει δυσκολίες ακόμη και στον αρχάριο.

Σε ό,τι αφορά το setup, τα πράγματα είναι απλά. Η αρχική εγκατάσταση του DSC δεν κρύβει δυσκολίες. Το μόνο που πρέπει να κάνει όποιος θέλει πρόσβαση στο δίκτυο και το διαδίκτυο είναι να συνδέσει ένα καλώδιο Ethernet στην πίσω πλευρά και όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα. Από πρακτικής άποψης, ο καλύτερος τρόπος ελέγχου και χρήσης της συσκευής είναι μέσω app. Κατά την δοκιμή χρησιμοποιήθηκε το mconnect Control, όπως προτείνει η εταιρία, αλλά επιβεβαιώσαμε ότι μια εφαρμογή controller συμβατή με UPnP Server λειτουργεί πλήρως και απροβλημάτιστα σε όλα τα επίπεδα. Το mconnect Control δίνει πρόσβαση στους τοπικούς πόρους και η συσκευή είναι έτοιμη για πρόσβαση σε δημοφιλείς υπηρεσίες (Tidal, Qobuz, Spotify και Deezer) υπό την προϋπόθεση ότι ο χρήστης έχει αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης.
Η οθόνη αφής είναι ευανάγνωστη από αρκετή απόσταση, ρυθμιζόμενη ως προς την φωτεινότητά της, και προβάλλει την εικόνα του εξωφύλλου που αντιστοιχεί στο κάθε τρακ (με την προϋπόθεση ότι αυτή έχει ενσωματωθεί στην συλλογή). Μέσω της οθόνης και του σχετικού μενού ρυθμίσεων ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το ψηφιακό φίλτρο που τρέχει ο μετατροπέας. Η Métronome δεν αναφέρει τίποτε σχετικό, επομένως θεωρούμε ότι οι επιλογές (συνολικώς επτά) είναι αυτές που προσφέρονται από το τσιπ της ESS. Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το συμβατικό τηλεχειριστήριο, θα βρει ελαφρώς περίεργο το γεγονός ότι για να ρυθμίσει την στάθμη θα πρέπει να αλλάξει την λειτουργία του σε “Amp”, ενώ για τις λειτουργίες του τρανσπόρτ θα πρέπει να το γυρίσει σε “CD”, συνηθίζεται, αλλά θα προτιμούσαμε κάτι περισσότερο κομψό, καθώς το ίδιο το τηλεχειριστήριο είναι καλοφτιαγμένο και με θετική αίσθηση.

Métronome DSC Métronome DSC

Από τις πρώτες στιγμές της διαδικασίας αξιολόγησης, έγινε σαφές ότι το DSC είναι μια ψηφιακή πηγή ιδιαίτερα υψηλών αξιώσεων. Αυτό είναι κάτι που γράφεται σπανίως, αλλά, εν προκειμένω, ισχύει. Το καταλαβαίνεις αμέσως, από την ξεκούραστη, αβίαστη απόδοση που εισπράττεις, την προφανή τονική ουδετερότητα και την εξαιρετική απόδοση των λεπτομερειών. Το να συζητάμε για τονική ουδετερότητα (δηλαδή, επίπεδη απόκριση συχνότητας) είναι ίσως περιττό για τέτοιου είδους συσκευές, αλλά τυπικό μέρος της διαδικασίας: Καταγράψτε, απλώς, ότι το μεγάλο Métronome σέβεται απολύτως την ποιότητα των αρχείων και την ακολουθεί κατά γράμμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε και ένα ανάλογο, υπόλοιπο σύστημα για να τον αξιοποιήσετε, αλλά και αυτό είναι περιττό να το αναφέρουμε. Βασικά πράγματα.
Αυτό που αξίζει να αναφερθείm, από την άλλη, είναι οι εξαιρετικές ικανότητες της συσκευής στο θέμα της εικόνας, της μικρολεπτομέρειας και της απόδοσης της συνολικής ατμόσφαιρας του κάθε τρακ. Ο αέρας, ο εστιασμός των αντικειμένων, η περιγραφή της κίνησης είναι κορυφαία και, με βάση τη μνήμη και τις σημειώσεις μου, θεωρώ ότι η Métronome φτάνει με το DAC του DSC στα όρια της ποιότητας που μπορεί να φτάσει μια συσκευή με συμβατικά ολοκληρωμένα μετατροπής d/a και όχι κάποια custom λύση, λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι το τσιπ που χρησιμοποιεί είναι το κορυφαίο της ESS.
Τούτων λεχθέντων, η αξιολόγηση προχώρησε με τρόπο (ευχάριστα) αναμενόμενο. Το συνολικό άκουσμα ήταν μια συνισταμένη απόλυτης ακρίβειας και αίσθησης άνεσης, με τον DSC να γεμίζει τον χώρο, να επιβάλλεται όπου χρειάζεται και να απέχει, εκκωφαντικά, με την σιωπή του στα ήρεμα περάσματα, καθορίζοντας ένα επίπεδο αναφοράς σε ότι αφορά την δυναμική αντίθεση και την απόδοση των μικροδυναμικών.
Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων πήρα πολύ καλή αίσθηση έκτασης και ζωντάνιας, πολύ καλό έλεγχο και παρουσία, γενικώς ένα επιβλητικό και μεγάλο άκουσμα που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή. Οι χαμηλές συχνότητες ακολουθούν στην ίδια λογική, με άνετη απόδοση των όγκων και της κλίμακας των μεγεθών στα ακουστικά όργανα, με άψογο έλεγχο και επιβλητικό σώμα χαμηλά. Τα ρυθμικά μέρη διακρίνονται από πολύ καλά μέτωπα και γέμισμα, υπάρχει μια σαφής και ελκυστική αίσθηση ροής και, ίσως, μια αυστηρότητα που δεν δυσαρεστεί.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με εξαιρετική αίσθηση διαφάνειας και συγκινητική απόδοση του layering, χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι θα σε κουράσει, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Το αποτέλεσμα είναι να εντείνεται η αίσθηση του “μεγάλου” ήχου που ξεδιπλώνεται στον χώρο με το αποτέλεσμα να ακούγεται φυσικό και ευχάριστο.
Ψηλά, τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η εξαιρετική ταχύτητα, με πολύ καλή απόδοση των μετώπων και καλό σώμα απόσβεση, ο θελκτικός αρμονικός πλούτος, με το σύστημα να ακούγεται φωτεινό, ζεστό, με αίσθηση πληρότητας, η αίσθηση αέρα και έκτασης και η εξαιρετική αίσθηση διαφάνειας. Σαφώς έχουμε να κάνουμε μια μια πολύ σοβαρή προσέγγιση στο θέμα της αναπαραγωγής αρχείων.

Τελικώς...

... ο DSC της Métronome είναι μια πλήρης και ολοκληρωμένη λύση για όποιον χρειάζεται σοβαρό playback αρχείων που φτάνει μέχρι το αναλογικό σήμα και έχει σοβαρές απαιτήσεις. Στον ήχο αξιώσεων, θα πρέπει, ασφαλώς να προστεθεί το πολύ καλό user interface και οι δυνατότητες ελέγχου που κάνουν την ζωή του χρήστη εύκολη. Αν ο προϋπολογισμός σας το προβλέπει, προτείνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Métronome DSC | Ethernet | 16-bit/44.1kHz | Brickwall
  2. Métronome DSC | Ethernet | 24-bit/96kHz | Brickwall
  3. Métronome DSC | Ethernet | 16-bit/44.1kHz | Corrected Minimum Phase Fast
  4. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.