Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/04/2023
Streamer/DAC
Το DSC είναι μια κατασκευή με σοβαρή μάζα και εκτόπισμα για ψηφιακή συσκευή και σε αυτό συμβάλλει το ιδιαίτερα ποιοτικό σασί από μασίφ αλουμίνιο, η φροντισμένη πρόσοψη και η εντυπωσιακή, μεγάλη οθόνη αφής, μέσω της οποίας μπορείς να χειριστείς πλήρως την συσκευή και να δεις όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για το αρχείο που ακούς.
Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι επαρκείς: Ένα πακέτο συμβατικών ψηφιακών εισόδων (ομοαξονική, οπτική και AES/EBU), συνδυάζεται με μια θύρα USB-B για streaming από υπολογιστή ή άλλου είδους host και με μια θύρα HDMI/I2S, της οποίας βασικός σκοπός είναι, υποθέτω, να διευκολύνει την σύνδεση του DSC με τα τρανσπόρτ της εταιρίας που έχουν αντίστοιχες εξόδους. Το κομμάτι του streaming υποστηρίζεται από ενσύρματη σύνδεση μέσω Ethernet (RJ45). Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει Wi-Fi, αυτό προσφέρεται με την μορφή dongle που τοποθετείται σε μια από τις δύο θύρες USB-A που διαθέτει η συσκευή.
Το DSC είναι πολύ καλοκατασκευασμένο και με προσεγμένο φινίρισμα και αισθητική. Την προσοχή θα τραβήξει αμέσως η μεγάλη οθόνη. |
Τα sample rates που υποστηρίζονται φθάνουν τα 32-bit/384kHz για διαμόρφωση PCM και το DSD512 για διαμόρφωση DSD, μέσω του δικτύου και του USB-B, με τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους να φτάνουν μέχρι τα 24-bit/192kHz.
Η σύνδεση με το υπόλοιπο σύστημα γίνεται μέσω αναλογικών, single ended και balanced εξόδων, των οποίων η ευαισθησία μπορεί να ρυθμιστεί μέσω του μενού. Από το ίδιο μενού, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει και το ρυθμιστικό στάθμης.
Το DSC βασίζεται σε ολοκληρωμένο μετατροπής της ESS (ES9038PRO) και σε ένα πολύ φροντισμένο τροφοδοτικό, με τρεις δακτυλιοειδείς μετασχηματιστές και 14 τοπικές σταθεροποιήσεις. Όσοι γνωρίζουν την Métronome, δεν θα εκπλαγούν από την επιμονή της στον μεγάλο αριθμό μικρών σε χωρητικότητα πυκνωτών.
Εκτός από την οθόνη αφής, για τον έλεγχο της συσκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συμβατικό τηλεχειριστήριο ή κάποια εφαρμογή/controller η οποία να είναι συμβατή με UPnP/DLNA. Η ίδια η Métronome προτείνει την χρήση της εφαρμογής mconnect Control της ConversDigital.
H Métronome διαφημίζει επιθετικά το γεγονός ότι ο DSC ενσωματώνει την τεχνολογία επεξεργασίας Leedh όταν ο χρήστης επιλέγει την δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης. Δεν έχει άδικο. Κατ' αρχήν, είναι μια από τις λίγες (λιγότερες από δέκα) εταιρίες που την χρησιμοποιούν αλλά η αξία της έγκειται, περισσότερο στο ότι αποτελεί μια κομψή λύση σε ένα σκληρό πρόβλημα: Αυτό της αύξησης του θορύβου κβαντισμού που δημιουργεί ένα συμβατικό ψηφιακό ρυθμιστικό στάθμης. Η λογική είναι η εξής: Η ψηφιακή ρύθμιση της στάθμης είναι στην πράξη μια σειρά μαθηματικών πράξεων επί των ψηφιακών δεδομένων. κάθε τέτοια πράξη, δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία με την σειρά τους απαιτούν περισσότερα bits για να αναπαρασταθούν σωστά. Αλλά τα μήκη των λέξεων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε σύστημα, είναι δεδομένα. Τί γίνεται όταν η απαίτηση ξεπερνά το διαθέσιμο μήκος; Απλώς το σύστημα απορρίπτει τα bits που περισσεύουν. Αυτό δημιουργεί θόρυβο κβαντισμού, το χειρότερο είδος θορύβου επειδή είναι συσχετιζόμενος με το σήμα. Η συμβατική λύση, εδώ, είναι να εισάγεται dithering (τυχαίος θόρυβος) που καλύπτει τα προβλήματα (από-συσχετίζοντας σήμα και θόρυβο) και αυξάνει, τεχνητά, την ανάλυση.
Η επεξεργασία Leedh, η οποία βασίζεται στην δουλειά του Gilles Milot, είναι μια πιο κομψή λύση στο όλο πρόβλημα: Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο ρύθμισης της στάθμης με μικρότερη ακρίβεια σε ό,τι αφορά τα βήματα εξασθένησης (θεωρώντας ότι η ακρίβεια αυτή δεν είναι σημαντική) καταφέρνει να κρατήσει το αποτέλεσμα των υπολογισμών μέσα στο όριο των διαθέσιμων bits. Μια σχετική δημοσίευση (“Analysis of an alternative approach to digital domain volume control claiming high perceptual audio quality", Tierry/Tiziano, 148th AES Convention) περιγράφει απλοποιημένα την διαδικασία ως εξής: Χρησιμοποιώντας συντελεστές 8bit σε ένα σύστημα που διαχειρίζεται πληροφορίες 24-bit, μπορεί κάποιος να ρυθμίσει την στάθμη ενός σήματος με ανάλυση 16-bit, χωρίς να ξεφεύγει από το όριο του συστήματος, επομένως χωρίς να έχει ανάγκη απόρριψης ψηφίων και ανάγκη dithering. Η ακρίβεια στην ρύθμιση της στάθμης είναι της τάξης των δεκάτων του dB και ο αλγόριθμος φαίνεται να λειτουργεί σωστά για σημαντικές εξασθενήσεις (-30dB).