Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/04/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Streamer/DAC

Métronome DSC

Métronome DSC

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του DSC έγινε, κατά κύριο λόγο, από την ομοαξονική ψηφιακή είσοδο, χρησιμοποιώντας σήματα 24-bit/96kHz, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Αξιολογήσαμε, όμως και την ποιότητα του streaming μέσω του δικτύου, χρησιμοποιώντας σύνδεση μέσω Ethernet και αρχεία αποθηκευμένα σε NAS.
Το ψηφιακό interface της συσκευής είναι ένα από τα κορυφαία που έχουμε μετρήσει ποτέ σε ό,τι αφορά την καταστολή του εισερχόμενου jitter. Η σχετική καμπύλη κινείται γύρω από τα -60dB στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος (αλλά με σοβαρές τάσεις μείωσης της καταστολής κάτω από τα 10Hz), κάτι που κάνει το DSC ουσιαστικώς άτρωτο στο jitter της πηγής.
Η ίδια η συσκευή εισάγει πολύ μικρές ποσότητες jitter, με τους σχετικούς υπολογισμούς να δίνουν 13-22ps p-p στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων.
Η γραμμικότητα της στάθμης κινείται σε πολύ καλά επίπεδα με την σχετική καμπύλη να διατηρεί την σωστή γεωμετρία μέχρι τα -100dBFS και τον θόρυβο να επικρατεί στα -120dBFS. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η καμπύλη με τον εξασθενητή σε διαφορετικές θέσεις. Στην θέση -30dB, η απόδοση επηρεάζεται ελάχιστα, όπως υπόσχεται ο αλγόριθμος Leedh και η στάθμη του θορύβου ανεβαίνει ελάχιστα, δείγμα ότι το σύστημα λειτουργεί όπως υπόσχεται. Για μεγάλες εξασθενήσεις, βεβαίως, (-50dB), το πράγμα δεν... σώζεται. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το υπόσχεται η εταιρία, ούτως ή άλλως.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz. Εξασθένηση 0dB (ροζ/μπλε καμπύλες), -30dB (πράσινη, κόκκινη), -50dB (πορτοκαλί, ιώδης).

Οι παραμορφώσεις παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο η αρμονική όσο και το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου. Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων οι σχετικές καμπύλες βρίσκονται κάτω από τα -100dB και παρά το γεγονός ότι υπάρχει σαφής τάση αύξησης, σε συνάρτηση με την συχνότητα, οι τιμές δεν ξεπερνούν ποτέ τα -80dB, μια επίδοση που θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολύ καλή.
Σε συνάρτηση με την στάθμη η εικόνα δεν αλλάζει. Η THD+N δεν ξεπερνά τα -40dB, για σήματα στάθμης -60dBFS ενώ η αρμονική παραμόρφωση, για ίδια στάθμη σήματος βρίσκεται κάτω από τα -60dB, μια επίδοση που είναι από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει. Τα δύο διαγράμματα δείχνουν, επίσης, ότι το αναλογικό στάδιο εξόδου έχει σοβαρά περιθώρια στάθμης και αντέχει, άνετα, την λειτουργία στα όρια του μετατροπέα (0dBFS).

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz. Στάθμη: -1dBFS. THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz. THD+N (μοβ καμπύλη), THD (ροζ).

Τα ψηφιακά φίλτρα του μετατροπέα δεν κρύβουν εκπλήξεις. Το συμβατικό brickwall αφήνει όλο το χρήσιμο φάσμα, οι κλίσεις προοδευτικά μειώνονται, αυξανόμενου του sample rate και η ζώνη αποκοπής είναι πολύ καθαρή.
Το DSC διαθέτει μια σεβαστή ποικιλία ψηφιακών φίλτρων, συνολικά επτά, τα περισσότερα από τα οποία προσφέρουν διαφορετικό εύρος, στο πεδίο της συχνότητας. Τα δύο αργά φίλτρα, γραμμικής και ελάχιστης φάσης, έχουν και διαφορετική συμπεριφορά στην περιοχή του stop band.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου (Brickwall) 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176,4kHz (μπλε).

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου 96kHz. Φίτρα: Brickwall (πράσινο), Apodizing Fast (κόκκινο), Corrected Minimum Phase Fast (πορτοκαλί), Linear Phase Fast (ιώδες), Linear Phase Slow (ανοιχτό μπλε), Minimum Phase Fast (μπλε), Minimum Phase Slow (βαθύ κόκκινο).

Σημαντικές είναι και οι διαφορές στο πεδίο του χρόνου. Το Brickwall διαθέτει σημαντικό pre-ringing, κάτι που ο χρήστης μπορεί να αφήσει πίσω του με το φίλτρο CMPF (Corrected Minimum Phase Fast...

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, σήμα 24-bit/96kHz (Brickwall).

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, σήμα 24-bit/96kHz (Corrected Minimum Phase Fast).

… ή με το αργό φίλτρο γραμμικής φάσης, του οποίου η απόκριση είναι πολύ κοντά στο αρχικό σήμα με το οποίο τροφοδοτήσαμε τον μετατροπέα.
Σε κάθε περίπτωση, η αποκοπή του θορύβου που αναδιπλώνεται στο φάσμα είναι πολύ καλή, ανεξαρτήτως του φίλτρου που θα επιλεχθεί. Η σχετική καμπύλη κινείται συστηματικά κάτω από τα -100dBFS, μια εξαιρετική επίδοση.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, σήμα 24-bit/96kHz (Linear Phase Slow).

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας.

Το DSC είναι μια ιδιαίτερα αθόρυβη συσκευή. Το φάσμα του θορύβου σε αδρανές κανάλι βρίσκεται, στο μεγαλύτερο μέρος του κάτω από τα -120dBFS, μια εξαιρετική επίδοση, με ελάχιστα ίχνη από το τροφοδοτικό. Ο θόρυβος από το δίκτυο είναι ελάχιστος και δεν ξεπερνά τα 6μVrms, στην έξοδο.
Αυτό φαίνεται και στο φάσμα θορύβου και παρεμβολών, όπου μπορείς μεν να διακρίνεις αιχμές στα 50, 100 και 200Hz, αλλά με την ισχυρότερη από αυτές να ξεπερνά ελάχιστα τα -120dBFS, είναι αστείο να κάνεις οποιαδήποτε αρνητική κριτική! Ενδεικτικό της ποιότητα κατασκευής του σασί είναι και η απουσία υψίσυχνων θορύβων με το φάσμα ψηλά να παραμένει γύρω και κάτω από τα -140dBFS. Σημειωτέον ότι η μέτρηση αυτή γίνεται με όλα τα καλώδια στην θέση τους (S/PDIF, Ethernet και αναλογικής εξόδου).

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Το φάσμα διαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων επιβεβαιώνει την παραπάνω εικόνα. Τα όποια ευρήματα, είτε αυτά μπορούν αποδοθούν σε jitter, είτε σε θόρυβο τροφοδοσίας βρίσκονται αισθητά κάτω από τα -120dBFS, μια ακόμη εξαιρετική επίδοση από την συσκευή.
Τα ίδια μπορεί να πει κάποιος και για την διαφωνία των καναλιών. Οι σχετικές καμπύλες βρίσκονται αισθητά κάτω από τα -100dB, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση πολύ καλής ποιότητας στην κατασκευή που έχεις, όταν βλέπεις το εσωτερικό της συσκευής.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

Σε ρυθμό streaming, μέσω Ethernet, το DSC κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Η αναπαραγωγή του σήματος μονοτονικότητας εμφανίζει ελάχιστα ίχνη υψίσυχνου θορύβου κατά τις μεταβάσεις, αλλά ξεκάθαρα καθορισμένες στάθμες, μέχρι και την χαμηλότερη και ελάχιστο θόρυβο όταν δεν υπάρχει σήμα.
Η αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (-80dBFS) επίσης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια κριτικής. Υπάρχει ένας ελαφρύς υψίσυχνος θόρυβος, τον οποίο μπορείς να διακρίνεις “φορτωμένο” στο ημίτονο, αλλά -πέραν αυτού- τίποτα αξιοσημείωτο.

Thumbnail Thumbnail

Αναπαραγωγή σήματος μονοτονικότητας (16-bit/44.1kHz, Ethernet)

Αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (-80dBFS, 16-bit/44.1kHz, Ethernet)