Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/03/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Chord Electronics Qutest

Chord Electronics Qutest

Ο Qutest αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο σύστημα (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL)μέσω της single ended εξόδου του, ρυθμισμένος στα 2Vrms. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε μέσω της θύρας USB.
Το μικρό μέγεθος του Qutest διευκολύνει την τοποθέτηση του, ακόμη και σε ρακ με περιορισμένο χώρο και οι φωτιζόμενοι διακόπτες επιτρέπουν στον χρήστη να διακρίνει εύκολα την κατάσταση λειτουργίας του. Η επιλογή του ψηφιακού φίλτρου ακολουθεί την πεπατημένη: Οι διαφορές μεταξύ των τεσσάρων επιλογών είναι μικρές αλλά ανιχνεύσιμες με λίγη προσοχή και δεν υπάρχει “καλύτερη”, μόνον προτιμητέα, με βάση την άποψη του ακροατή και τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος. Με την επιλογή Warm, το αποτέλεσμα ακούστηκε ελάχιστα πιο αργό, λίγο πιο γεμάτο σε σώμα, με κάπως πιο επίπεδη αίσθηση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (και των συριστικών), προσφέροντας μια πιο στρογγυλή αίσθηση. Κάναμε την δοκιμή χρησιμοποιώντας την επιλογή “Incisive Neutral”, αλλά για συγκεκριμένες παραγωγές το φίλτρο “Warm” οδήγησε, υποκειμενικά, σε ένα αποτέλεσμα πιο φιλικό στο αυτί, χωρίς πάντως υπερβολικές διαφοροποιήσεις. Ακριβώς αυτό που περιμένεις από κάποιον που γνωρίζει τη... δουλειά, όπως ο Watts.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τον Qutest είναι εξόχως καθοριστική. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι εμφανές ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα σοβαρό ψηφιακό εργαλείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό σημαίνει ότι πήρα πολύ καλή αίσθηση διαφάνειας και πολύ καλή απόδοση των μικρολεπτομερειών, χωρίς ίχνος σκληρότητας ή αιχμηρών υψηλών συχνοτήτων. Το Qutest είναι πραγματικά “αόρατο” όταν μετέχει σε ένα σύστημα, κάνοντας αισθητή την παρουσία του μόνο λόγω των βελτιώσεων που προσφέρει και αυτές εντοπίζονται -πρωτίστως- στην εικόνα και δευτερευόντως στην τονική ισορροπία.

Chord Electronics Qutest Chord Electronics Qutest

Σε ο,τι αφορά την δεύτερη, το σύστημα με τον μετατροπέα της Chord ακούστηκε ουδέτερο, με πολύ καλή απόδοση των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, εξαιρετική απόδοση του παλμού και του όγκου και πολύ καλή μεταφορά του ρυθμικού μέρους. Το αποτέλεσμα είναι επιβλητικό, κατά περίπτωση, με πολύ καλά μικροδυναμικά, γεμάτο, χωρίς την παραμικρή αίσθηση υπερβολής. Η μεσαία περιοχή ακούστηκε αναλυτική, στην σωστή απόσταση από τον ακροατή, με εξαιρετική αίσθηση διαφάνειας και ισορροπημένη φωτεινότητα. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια σκηνή που μεταφέρει όλες τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης, με τρόπο που δεν κουράζει και δεν καταπιέζει.
Η απόδοση των υψηλών συχνοτήτων δημιουργεί την αίσθηση της έκτασης, έχει πολύ καλά χρονικά χαρακτηριστικά και συμπληρώνει με τρόπο ιδανικό το υπόλοιπο φάσμα, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, με εξαιρετική αίσθηση ομοιογένειας και ελέγχου.
Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί το Qutest είναι, ίσως, το πιο δυνατό του σημείο (πιθανώς λόγω της ακρίβειας στο πεδίο του χρόνου που εξασφαλίζει η προσέγγιση του Watts). Ο ακροατής εισπράττει ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά πειθαρχημένο και σταθερό, με αυστηρό καθορισμό των ορίων της σκηνής, εξαιρετική αίσθηση του βάθους και περιγραφή του αέρα και άριστη απόδοση των διαστάσεων του χώρου της ηχογράφησης. Η απόσταση μεταξύ των μεμονωμένων οργάνων είναι σαφής, όπως και η περιγραφή της κίνησης και το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα φυσικό και “παρόν” στον χώρο ακρόασης.

Τελικώς...

...το Qutest είναι ένας από τους καλύτερους μετατροπείς d/a που έχουμε δοκιμάσει το τελευταίο διάστημα. Λειτουργικός, ισορροπημένος σχεδιαστικά και με πολύ καλό ήχο, αποτελεί μια τρανή απόδειξη πως όταν ξέρεις τι κάνεις, όλα έχουν κάποια περιθώρια βελτίωσης, ενίοτε σημαντικά. Με βάση αυτά, αποτελεί μια εξαιρετική αγορά και θέτει ένα επίπεδο αναφοράς σε αυτή την κατηγορία τιμής.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Chord Electronics Qutest, 16bit/44.1kHz | USB | Incisive Neutral
  2. Chord Electronics Qutest, 24bit/96kHz | USB | Incisive Neutral
  3. Chord Electronics Qutest, 16bit/44.1kHz | USB | Filters: Incisive Neutral HF Roll-Off, Warm, Warm HF Roll-Off
  4. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.