Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/11/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Thorens TD 403 DD

Thorens TD 403 DD

Το Thorens αντικατέστησε το πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12/Ittok/Karma) και ανέλαβε να οδηγήσει τον προενισχυτή phono (Rotel RHQ-10 “Michi”) και μέσω αυτού το υπόλοιπο, γνωστό, σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL).
H εγκατάσταση του TD 403 DD δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ειδικά αν σκεφτείς ότι δεν διαθέτει ούτε ιμάντα. Απλώς βάζεις το πλατό και το ματ στην θέση τους, ρυθμίζεις τις δυνάμεις (ανάγνωσης και αντιολίσθησης) και είσαι... σετ. Η γεωμετρία της κεφαλής θα σε απασχολήσει μόνο αν θελήσεις, κάποια στιγμή, να αλλάξεις την Ortofon με κάτι καλύτερο.
Η χρήση του πλατό είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Από την αίσθηση των διακοπτών και του lift μέχρι τον τρόπο που κάθεται στο δάχτυλό σου το finger lift, η Thorens έχει σχεδιάσει ένα σύστημα πολύ φιλικό στον χρήστη, κυνηγώντας ένα αποτέλεσμα που όχι μόνο είναι, αλλά και φαίνεται ποιοτικό.

Thorens TD 403 DD Thorens TD 403 DD

Η εμπειρία αυτή συμβαδίζει απόλυτα με το ηχητικό αποτέλεσμα. Το πακέτο TD 403 DD/2M Blue έχει να επιδείξει μερικές σημαντικές αξίες, όταν κληθεί να αξιοποιήσει μια δισκοθήκη. Κατ' αρχήν, σε συνδυασμό με άλλα πλατό άμεσης οδήγησης που έχουμε δοκιμάσει τα λίγα τελευταία χρόνια, φαίνεται να ρίχνει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με τους υποστηρικτές της μετάδοσης μέσω ιμάντα καθώς, στο αυτί, ακούγεται ιδιαίτερα αθόρυβο, χωρίς ίχνη μηχανικών θορύβων. Εννοείται, ότι ισχύει κι εδώ, η πάγια παρατήρησή ότι ένα αθόρυβο, από μηχανικής άποψης, πλατό, πρώτον προσθέτει στην δυναμική περιοχή και, δεύτερον, ταλαιπωρεί λιγότερο τον βραχίονα και την κεφαλή.
To TD 403 DD κατατάσσεται άκοπα στα καλύτερα πλατό που έχουμε δοκιμάσει σε αυτή την κατηγορία τιμής ως προς την στερεοφωνική εικόνα. Η 2M Blue κάνει καλή δουλειά και το stage έχει σαφείς και σταθερές διαστάσεις, καλό βάθος και εντυπωσιακό, για βινύλιο, εστιασμό πηγών, με καλό αέρα και περιγραφή της κίνησης. Η δουλειά που έχει γίνει στην μείξη του δίσκου θα φανεί καθαρά και ο ακροατής θα γίνει αποδέκτης πολλών λεπτομερειών ακόμη και σε σύνθετα έργα όπου συμβαίνουν πολλά, ταυτόχρονα.
Η διαύγεια και η λεπτομέρεια στο soundstage συνοδεύτηκαν από μια πολύ πειστική απόδοση χαμηλά, χωρίς ίχνη έμφασης και υπερβολικού όγκου. Το σύστημα με το 403 DD στην θέση της πηγής δεν... μπουμπούνισε, δεν δημιούργησε την εντύπωση ότι προσπαθεί πολύ να εντυπωσιάσει, αλλά, αντιθέτως, πέρασε στον χώρο ακρόασης μια ευχάριστη αίσθηση ροής με τα ρυθμικά μέρη να περιγράφονται πολύ καλά, με σοβαρή παρουσία, ταχύτητα και γέμισμα.
Στην μεσαία περιοχή του άκουσμα χαρακτηρίστηκε από καλή αίσθηση ανάλυσης, καλή φωτεινότητα και μια ισορροπημένη αίσθηση εγγύτητας προς τον ακροατή, καθώς τα τεκταινόμενα βρίσκονται στην “σωστή” απόσταση και δεν θα καταπιέσουν ποτέ. Το πλατό μπορεί να διαχειριστεί εύκολα όλα τα είδη μουσικής, από τα μικρά σύνολα μέχρι μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες με πολύ καλές δυνατότητες διαχείρισης της δυναμικής αντίθεσης και μια αίσθηση διαφάνειας που κάνει το τελικό αποτέλεσμα ξεκούραστο και ευχάριστο.
Ψηλά, η κεφαλή φαίνεται να διαθέτει καλή έκταση και ταχύτητα και το σύστημα φάνηκε ισορροπημένο σε θέματα φωτεινότητας, όσο πρέπει θερμό στην απόδοση του αρμονικού πλούτου, χωρίς να γίνεται ποτέ λαμπρό, μεταλλικό ή τραχύ.

Τελικώς...

... το 403 DD είναι ένα πραγματικά καλόηχο πλατό, με πολύ χαμηλό επίπεδο μηχανικών θορύβων, ρυθμικό, δυναμικό και ταυτόχρονα λεπτομερές στην μεσαία περιοχή και εκτεταμένο ψηλά. Στον ισορροπημένο ηχητικό χαρακτήρα θα πρέπει να προσθέσεις την πολύ καλή αίσθηση κατά την χρήση και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πακέτο αντάξιο της Thorens που τιμά την αναλογική αναπαραγωγή και αφορά κάθε απαιτητικό μουσικόφιλο με σοβαρές απαιτήσεις. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Thorens TD 403 DD/Ortofon 2M Blue/Rotel RHQ-10 "Michi".
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".