Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/11/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Technics SL-1210 Mk7 & SL-1210 Mk2

Technics SL-1210 Mk7 & SL-1210 Mk2

Τα χέρια ιδρώνουν και τρέμουν όταν αγγίζεις μύθους. Μεταφορικώς και κυριολεκτικώς. Διότι, είναι άλλο πράγμα να δοκιμάζεις ένα νέο προϊόν -έστω το πλέον πρόσφατο σε μια μυθική σειρά- και άλλο να δοκιμάζεις τον ίδιο το μύθο. Ο υπογράφων, γνωστός σιδεροφάγος και κυνικός, δεν αντιμετωπίζει τα αντικείμενα με συναισθηματικό τρόπο. Το SL-1210 Mk7 είναι ένα ακόμη πλατό και αυτό που διαβάζετε εδώ είναι μια ακόμη δοκιμή, έτσι δεν είναι;
Έτσι δεν είναι;
Λοιπόν, δεν είναι έτσι. Φρόντισε για αυτό η αντιπροσωπεία της Technics στην ελληνική αγορά, η οποία διέθεσε ένα σχεδόν-άρτια συντηρημένο ορίτζιναλ SL-1210 Mk2. “Για να τα συγκρίνεις”, μου είπε ο Σταμάτης, ο άνθρωπος της Technics στην Ελλάδα (γελώντας, προφανώς, μέσα του για τον μπελά που μου φόρτωνε, καλοκαιριάτικα).
Όχι ότι δεν ενθουσιάστηκα από την ιδέα. Από την εποχή που κυκλοφόρησε το 1200 Mk2 έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Στην ίδια την βιομηχανία, στην ίδια την μουσική, στις μεθόδους αξιολόγησης, στις γνώσεις μας. Πόσοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν, σωστά, αυτό που κάναμε εδώ; Είδαμε, ακούσαμε και μετρήσαμε ένα προϊόν στα δύο εξελικτικά του άκρα. Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλατό εντοπίζονται στο... Μάρκ τους. Ένα απλό βιομηχανικό σύμβολο που ξεχωρίζει εκδόσεις, αλλά, εδώ, αντιστοιχεί και σε μια ιστορία, επειδή το SL-1200 (ή το SL-1210, όπως ονομάζονται οι ευρωπαϊκές, μαύρες, εκδόσεις) δεν είναι “ένα ακόμη πλατό”. Είναι μια από τις συσκευές που έχουν γράψει ιστορία, έχει συμβάλλει στην ιστορία της μουσικής παραγωγής και αποτελούν σύμβολο ακόμη και για τους audiophiles τους οποίους, κανονικά, δεν θα έπρεπε να αφορά.
Ιδού οι λεπτομέρειες...