Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/06/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Magnat MA 900

Magnat MA 900

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο MA 900 αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ATC SCM50PSL. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το DAC D70 της Teac Esoteric σε μια από τις αναλογικές του εισόδους.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή δεν ανέδειξε προβλήματα, καθώς τόσο οι διαστάσεις όσο και το βάρος του κινούνται σε λογικά επίπεδα για το είδος της συσκευής. Η χρήση του MA 900 είναι πολύ απλή και ακόμη και ένας αρχάριος χρήστης δεν θα δυσκολευτεί μαζί του. Οι περισσότεροι χειρισμοί γίνονται, βέβαια, από το τηλεχειριστήριο και η οθόνη είναι ευκρινής και δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τον MA 900 είναι ότι βρίσκεσαι απέναντι από έναν δυνατό ενισχυτή, ικανό να οδηγήσει ένα μέτριας ευαισθησίας ηχείο σε έναν μικρό/μέτριο χώρο και να δημιουργήσει καλές στάθμες χωρίς να δείχνει ότι κοπιάζει ιδιαίτερα. Υπάρχει αίσθηση ακρίβειας αλλά, ταυτόχρονα, το άκουσμα είναι μαλακό, ξεκούραστο και δημιουργεί την εντύπωση της ισορροπίας και της άνεσης στις περιγραφές. Σαφώς, δεν έχουμε να κάνουμε με έναν καθαρόαιμο λαμπάτο ήχο, όμως, είναι σαφές ότι το voicing της Magnat έχει λάβει υπόψιν αυτό που θα περίμενε κάποιος από μια υβριδική σχεδίαση που σέβεται τον εαυτό της (και την αρχιτεκτονική της).

Στις λεπτομέρειες τώρα, το σύστημα, με τον MA 900 στην θέση του ενισχυτή, διατήρησε σχεδόν αμείωτη την δυνατότητά του να κατεβαίνει πολύ χαμηλά, αποδίδοντας με εξαιρετικό τρόπο τον όγκο και το σώμα της χαμηλότερης οκτάβας, δημιουργώντας μια επιβλητική παρουσία στον χώρο και διατηρώντας τον έλεγχο. Το τελικό αποτέλεσμα ακούστηκε “μεγάλο” όταν το κομμάτι το απαίτησε, χωρίς να υπερβάλλει, ενώ ταυτόχρονα ακούστηκε άνετο, με σοβαρά περιθώρια στάθμης.
Η πιο πάνω συμπεριφορά διατηρήθηκε στην περιοχή των μεσοχαμηλών και των ανώτερων χαμηλών. Το σύστημα απέδωσε πολύ καλά την κλίμακα μεγέθους των ακουστικών οργάνων της περιοχής, χωρίς να φουσκώνει τίποτε, παρέμεινε καθαρό και γρήγορο στην περιγραφή της ατάκας και των λεπτομερειών και, γενικότερα, ακούστηκε διαφανές, χωρίς να δείχνει ότι προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Αν σε κάποια εγκατάσταση υπάρχουν μικροπροβλήματα στην τονική ισορροπία (ο ενισχυτής, σίγουρα δεν εισάγει τέτοια) η χρήση του προοδευτικού σε επίδραση, τριπλού ρυθμιστικού τονικότητας μπορεί -ίσως- να προσφέρει μια λύση.
Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με πολύ καλή ταχύτητα και ακούστηκαν όσο πρέπει γεμάτα, ελεγχόμενα και παρόντα στον χώρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει αίσθηση ροής και τα ζωντανά, γρήγορα ακούσματα να συνεπαίρνουν τον ακροατή εύκολα.

Magnat MA 900 Magnat MA 900

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με πολύ καλή αίσθηση ακρίβειας, σωστό layering στα σύνθετα έργα και καλά ισορροπημένη φωτεινότητα. Σε σύγκριση με την αναφορά, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ίσως τόσο άμεσο, κοντινό και σαφές, όντας ελάχιστα πίσω και κάπως περισσότερο ατμοσφαιρικό, δημιούργησε, ωστόσο, την αίσθηση ότι ακούς κάτι φυσικό, που δεν σε καταπιέζει και βρίσκεται μπροστά σου. Το τελικό άκουσμα δεν έγινε ποτέ σκληρό ή δυσάρεστο.
Οι δυνατότητες του ενισχυτή σε θέματα λεπτομέρειας (και, επιπροσθέτως, ο πολύ χαμηλός του θόρυβος και η ισορροπία των καναλιών του) φάνηκαν ξεκάθαρα στο soundstage που είναι σε θέση να δημιουργήσει. Η εικόνα εστιάστηκε λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων αλλά ήταν πολύ συγκεκριμένη στο πλάτος της, με πολύ καλό εστιασμό, περιγραφή της κίνησης των ηχητικών πηγών και αίσθηση του χώρου και του βάθους της σκηνής. Με μια καλή ηχογράφηση, το τελικό αποτέλεσμα ακούστηκε πολύ πειστικό όχι πολύ μακρυά από αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς (το οποίο πάντως ακούγεται με περισσότερο αέρα και λίγο περισσότερη σαφήνεια).
Ψηλά, ο ενισχυτής δεν φαίνεται να έχει το παραμικρό πρόβλημα σε θέματα έκτασης, αέρα και ανάλυσης/μικροδυναμικών. Σε σχέση με την αναφορά ακούστηκε λίγο πιο αργό στα μέτωπα των κρουστών της περιοχής, με καλό σώμα και πολύ καλή απόσβεση. Αν αποκλίνει προς κάποια πλευρά, αυτή είναι η μαλακή και ξεκούραστη. Σε καμία φάση της δοκιμής, ο ΜΑ 900 δεν ακούστηκε τραχύς, ακόμη και κοντά στα όριά του. Το τελικό αποτέλεσμα ακούστηκε ισορροπημένο, με καλό αρμονικό πλούτο, ζεστό και ευχάριστο.

Τελικώς...

... όλα δείχνουν ότι η Magnat έχει βρει την σωστή συνταγή σε ό,τι αφορά την υβριδική αρχιτεκτονική. Ο ΜΑ 900 έχει έναν πολύ καλά υπολογισμένο χαρακτήρα που θα ικανοποιήσει τους φίλους της λάμπας στον προενισχυτή, αλλά πολύ σοβαρές -για την τιμή του- δυνατότητες οδήγησης ενώ, ταυτόχρονα, είναι ένας πλήρης ολοκληρωμένος ενισχυτής που θα καλύψει τις ανάγκες ενός σύγχρονου συστήματος. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!