Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/06/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Magnat MA 900

Magnat MA 900

Στο εργαστήριο, ο MA 900 απέδωσε, στο όριο του ψαλιδισμού, 140W ανά κανάλι σε φορτίο 8Ω και 190W ανά κανάλι σε φορτίο 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1,4 περίπου, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ενισχυτής με επαρκή αποθέματα ώστε να οδηγήσει ένα ηχείο που “πέφτει” χαμηλά σε μέτρο εμπέδησης. Ο συντελεστής απόσβεσης, ο οποίος υπολογίστηκε κοντά στο 90, δείχνει ότι, γενικώς, ο ενισχυτής θα τα πάει καλά με ατίθασα ηχεία χωρίς η απόκριση συχνότητας του συστήματος να διαταράσσεται σημαντικά.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης αποκαλύπτουν τον υβριδικό χαρακτήρα του ενισχυτή. Με φορτίο 8Ω, οι επιδόσεις κινήθηκαν σε τυπικώς καλά επίπεδα, παραμένοντας γύρω από το 0.01-0.02% τόσο για την αρμονική παραμόρφωση όσο και για το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου με πολύ μικρές τάσεις αύξησης στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Όταν το φορτίο γίνει 4Ω, οι επιδόσεις είναι καλύτερες, κινούμενες στην περιοχή του 0,007-0,009% και 0,006-0,009% για την THD+Ν και την THD αντιστοίχως, κάτι που δείχνει ότι σε μέτρια ισχύ (οι μετρήσεις γίνονται στο 1/3 της μέγιστης ισχύος) είναι οι λυχνίες του προενισχυτή που καθορίζουν την συμπεριφορά του κυκλώματος. Παρόμοια συμπεριφορά πήραμε και στην μέτρηση της παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης με τιμές στην περιοχή του 0,010 στα 8Ω και 0,006% στα 4Ω. Στο μέτρο που αυτές οι επιδόσεις έχουν κάποια επίδραση στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, μπορούμε, μακροσκοπικά, να πούμε ότι ο ΜΑ 900 αφήνει “αρκετή λάμπα” να περάσει στην έξοδο. Εν προκειμένω, συσκευή που δείχνει ξεκάθαρα την συμπεριφορά αυτή είναι ο εξαιρετικός Tune Three της hArt Lab που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πριν από λίγο καιρό.
Οι στατικές μετρήσεις θορύβου αποκάλυψαν μια ιδιαίτερα ήσυχη κατασκευή. Ο λόγος σήματος προς θόρυβο έφτασε τα 88dB(A) (με αναφορά το 1Wrms/8Ω) και η δυναμική περιοχή τα 98dB. Το τροφοδοτικό είναι προσεγμένο με την συμμετοχή του στον συνολικό θόρυβο να είναι κάτω από 1mVrms (368μVrms, χωρίς σήμα στην είσοδο).
Η απόκριση συχνότητας με ωμικό φορτίο είναι πρακτικώς επίπεδη με ήπια αποκοπή στις χαμηλές συχνότητες, κάτω από τα 100Hz που δεν ξεπερνά το 1,25dB στα 10Hz. Ψηλά, δεν υπάρχει κάποια άξια λόγου απόκλιση μέχρι το όριο της μέτρησης (60kHz), ενώ η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι παραδειγματική (πολύ μικρότερη του 0,1dB). Με σύνθετο φορτίο οι αλλαγές στην απόκριση είναι εμφανείς αλλά ανάξιες σχολιασμού όντας στην περιοχή του 0,1dB (γύρω από τα 3kHz).
Το φάσμα του σήματος εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο, στο 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 8Ω, περιλαμβάνει μια ισχυρή δεύτερη αρμονική (ισχυρή, τρόπος του λέγειν, αφού βρίσκεται στα -80dBr), η οποία ακολουθείται από μια ομαλώς φθίνουσα σειρά ανώτερων αρμονικών οι οποίες πέφτουν κάτω από τα -100dBr μετά την τέταρτη.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Σε φορτίο 4Ω, το φάσμα διαφοροποιείται αισθητά ως προς την σύσταση, αλλά όχι τόσο ως προς τις στάθμες. Εδώ, ισχυρότερη εμφανίζεται η τρίτη αρμονική, αλλά και πάλι οι στάθμες πέφτουν γρήγορα κάτω από τα -100dBr (μετά την έκτη αρμονική).
Το φάσμα της ενδοδιαμόρφωσης, με φορτίο 8Ω, είναι αρκετά ήρεμο, με τις συνιστώσες τρίτης τάξης να βρίσκονται στην περιοχή των -90dBr και της πέμπτης αισθητά κάτω από τα -110dBr ενώ η πρώτη τάξη (1kHz) βρίσκεται κοντά στα -80dB.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Όπως θα περίμενε κανείς, το προφίλ της ενδοδιαμόρφωσης αλλάζει όταν το φορτίο γίνει 4Ω. Ο ενισχυτής φαίνεται πιο “ζωηρός” με βάση τις συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης (κοντά στα -80 και στα -100dBr αντιστοίχως ενώ η πρώτη τάξη έχει πέσει κάτω από τα -100dBr (κοντά στα -110dBr).
Το φάσμα του θορύβου επιβεβαιώνει τις στατικές μετρήσεις ως προς την πολύ ήσυχη προσωπικότητα του ενισχυτή. Το τροφοδοτικό συμμετέχει ελάχιστα και ο ενισχυτής μαζεύει λίγο θόρυβο στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων. Κανένα εύρημα δεν ξεπερνά σε στάθμη τα -100dBr (με αναφορά το 1Wrms/8Ω).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω

Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα και την ισχύ εξόδου, κινείται στην λογική των στατικών μετρήσεων. Με φορτίο 8Ω και στο 1/3 της ισχύος κινείται γύρω από το 0.015% με την καλύτερη επίδοση να εμφανίζεται στα 10Wrms (στην περιοχή του 0,006%)...
... ενώ όταν το φορτίο γίνει 4Ω οι τιμές για το 1/3 της ισχύος μειώνονται εμφανώς, ενώ οι τιμές για πολύ χαμηλή και χαμηλή ισχύ (1Wrms και 10Wrms) είναι υψηλότερες.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/8Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/8Ω (πορτοκαλί), 1/3 Pmax/8Ω (ιώδης).

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/4Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/4Ω (πορτοκαλί), 1/3 Pmax/4Ω (ιώδης).

Όλα αυτά φαίνονται, επίσης, στο διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο. Εδώ υπάρχει μια περιοχή στην οποία ο ενισχυτής έχει λίγο μεγαλύτερες παραμορφώσεις όταν το φορτίο είναι 8Ω.
Τέλος, η μεταβατική απόκριση του σταδίου ισχύος είναι πολύ καλή, χωρίς ορατά προβλήματα. Ο χρόνος ανόδου υπολογίστηκε στο 1,32μs (πολύ ταχύτερος από τον ελάχιστα απαιτούμενο στις συνθήκες της μέτρησης) και ο ρυθμός ανύψωσης στα 60V/μs.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Οριζόντιος άξονας: 2μS/Div, κατακόρυφος άξονας:14V/Div.