Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/07/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προσωπικός DAC/Ενισχυτής ακουστικών.

Cayin RU6

Cayin RU6

Η εργαστηριακή εκτίμηση του RU6 έγινε σε δύο στάδια. Αρχικώς αξιολογήσαμε την συσκευή ως ενισχυτή ακουστικών (αφού αυτή, κατά βάση, είναι η λειτουργία του) χρησιμοποιώντας ως φορτίο τα 32Ω και, στην συνέχεια, τον αξιολογήσαμε ως DAC, ώστε να αποκτήσουμε εικόνα για την συμπεριφορά του ψηφιακού μέρους και να συγκρίνουμε τα δύο mode λειτουργίας του (OS και NOS). Στην δεύτερη περίπτωση, το φορτίο στην έξοδο ήταν 100kΩ. Ως ενισχυτής, το RU6 απέδωσε 132mWrms/32Ω με την μέγιστη είσοδο των 2Vrms, χωρίς εμφανή ίχνη ψαλιδισμού.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης αποκάλυψαν μια συσκευή που κινείται σε καλά επίπεδα, στην περιοχή του 0,05% τόσο για την ολική αρμονική παραμόρφωση όσο και για το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου, με την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης να βρίσκεται λίγο ψηλότερα, στο 0.07%. O θόρυβος ήταν, επίσης, πολύ χαμηλός, κοντά στα -90dB (Α) με αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος.
Η απόκριση συχνότητας της συσκευής δεν εγείρει ανησυχίες, επιδεικνύοντας πολύ ήπια κλίση χαμηλά (-1dB στα 10Hz) και ανάλογη συμπεριφορά, με εξασθένηση μικρότερη του 1dB στα 20kHz. Αρκετό ενδιαφέρον, εδώ, έχει η συμπεριφορά πάνω από τα 20kHz η οποία διαφοροποιείται μεταξύ των mode ΟS/NOS, όπου μια βύθιση στην περιοχή των 40kHz είναι διαφορετική, με την εξασθένηση να είναι περίπου τριπλάσια στην περίπτωση της λειτουργίας χωρίς υπερδειγματοληψία. Η ισορροπία των καναλιών είναι εξαιρετική.
Το φάσμα της εξόδου με 1kHz στην είσοδο, περιλαμβάνει μια σειρά αρμονικές, με ισχυρότερη την τρίτη (λίγο πάνω από τα -70dB) και στάθμες που πέφτουν κάτω από τα -80dB για τις τάξεις πάνω από την πέμπτη.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 32Ω, OS mode (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), NOS mode (πορτοκαλί/ματζέντα).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης κινείται σε παρόμοια λογική με τις συνιστώσες τρίτης τάξης να βρίσκονται λίγο πάνω από τα -70dB και αυτές της πέμπτης τάξης γύρω από τα -80dB. Η συνιστώσα πρώτης τάξης κινήθηκε σε πολύ χαμηλή στάθμη, λίγο κάτω από τα -90dB. Το φάσμα του θορύβου (χωρίς σήμα στην είσοδο) δείχνει μια πολύ ήσυχη κατασκευή η οποία δεν φαίνεται να περνάει προβλήματα τροφοδοσίας από τον host, ούτε στην περιοχή του hum (50/100Hz) ούτε στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης (19/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα αποκαλύπτει δύο πρόσωπα του RU6. Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, αυτό που καθορίζει την στάθμη της παραμόρφωσης είναι ο θόρυβος, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις (μέχρι τα 600Hz περίπου να είναι καλύτερες σε υψηλές στάθμες. Στην περιοχή πάνω από τα 600Hz, υπάρχει μια σαφής αυξητική τάση, τόσο σε συνάρτηση με την συχνότητα όσο και σε συνάρτηση με την ισχύ που καλείται να αποδώσει το στάδιο ισχύος, το οποίο δείχνει να αισθάνεται πιο άνετα με στάθμες που απέχουν αρκετά από την μέγιστη.
Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ δεν κρύβει εκπλήξεις. Η συμπεριφορά της συσκευής είναι σταθερή, γύρω από το 0,04% για ένα μεγάλο εύρος ισχύος (περίπου πάνω από τα 3,5mW) με τον θόρυβο να παίζει τον ρόλο του κάτω από αυτή την τιμή. Από το διάγραμμα, απουσιάζει το σημείο υπερφόρτωσης, καθώς ο ενισχυτής βρίσκεται -προφανώς- αρκετά μακρυά από το clipping με 2Vrms στην είσοδο (για την ακρίβεια: Με το ψηφιακό αντίστοιχο των 2Vrms).

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εισόδου. Αναφορά 0dBr: στάθμη για την μέγιστη ισχύ στα 32Ω, -9dBr (πράσινη καμπύλη), -7dBr (κόκκινη), -5dBr (πορτοκαλί), -3dBr (ιώδης), -1dB (μπλε).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 32Ω.

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό μέρος, η γραμμικότητα του μετατροπέα κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με μικρές διαφοροποιήσεις που σχετίζονται με τον ρυθμό λειτουργίας. Με την υπερδειγμαληψία, η μορφή της καμπύλης είναι πιο κοντά στο ιδανικό, με τον θόρυβο να επικρατεί για στάθμες -100dBFS (OS) και -90dBFS (NOS).
Τα φίλτρα του RU6 έχουν, φυσικά, διαφορετική συμπεριφορά, ανάλογα με το mode. Στο OS, υπάρχει ένα ψηφιακό φίλτρο στα 48kHz (όπως περιμένει κανείς για sample rate 96kHz), ενώ στο NOS χρησιμοποιείται ένα αναλογικό φίλτρο με πολύ πιο ήπια κλίση.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz, OS mode (μοβ καμπύλη), NOS mode (ροζ).

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 96kHz, OS mode (ροζ καμπύλη), NOS mode (κόκκινη).

Η επιλογή OS ή NOS λειτουργίας (και τα αντίστοιχα φίλτρα που εμπλέκονται) έχουν, φυσικά, επίδραση στην συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου. Με το ψηφιακό φίλτρο, έχουμε την κλασική απόκριση (με pre-ringing)...
…ενώ σε ρυθμό OS τα πράγματα είναι σημαντικά καλύτερα.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, σήμα 16-bit/44,1kHz, OS mode.

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, σήμα 16-bit/44,1kHz, NOS mode

Στις επιπτώσεις από την επιλογή του mode, θα πρέπει να προστεθεί και ο θόρυβος από την δειγματοληψία, ο οποίος αναδιπλώνεται στο ακουστικό φάσμα. Η συσκευή καταστέλλει το μεγαλύτερο μέρος του με επιτυχία, αλλά στην περίπτωση του NOS οι στάθμες είναι σημαντικά υψηλότερες, κοντά στα -40dBFS, στο όριο της μέτρησης, έναντι των -85dBFS σε ρυθμό OS.
Μια αρκετά ασυνήθιστη συμπεριφορά που είδαμε στο RU6 είναι η ύπαρξη σημαντικής διακαναλικής διαφοράς φάσης. Αν και σε ρυθμό OS η διαφορά αυτή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (κοντά στο μέσο όρο των περισσότερων συσκευών) στην περίπτωση του NOS, αυξάνεται σημαντικά σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αυτό είναι κάτι που συναντούμε για πρώτη φορά (αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε ποτέ αυτή την μέτρηση) και δεν γνωρίζουμε ούτε την αιτία ούτε και τις πιθανές επιπτώσεις στην ακουστική συμπεριφορά της συσκευής.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας, OS mode (κόκκινη καμπύλη), NOS mode (γκρι).

Διακαναλική διαφορά φάσης, OS mode (κόκκινη καμπύλη), NOS mode (γκρι).

Το διάγραμμα του θορύβου σε αδρανές κανάλι, επιβεβαιώνει την πολύ καλή συμπεριφορά της συσκευής σε θέματα θορύβου με την στάθμη να ξεπερνά κατά λίγο τα -100dBFS στο όριο της μέτρησης.
Το φάσμα θορύβου και παρεμβολών είναι, επίσης, καθαρό, χωρίς εκπλήξεις. Μπορεί, πάντως, κάποιος να δει μια μικρή διαφορά μεταξύ OS και NOS, με το πρώτο να είναι κατά λίγα dB) καλύτερο.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών, OS mode (μπλε), NOS mode (γκρι).

Το φάσμα διαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο σε ρυθμό OS είναι πολύ καλό, με το σύνολο των ευρημάτων να βρίσκεται κάτω από τα -100dBu. Σε ρυθμό NOS, το φάσμα γίνεται πολύ πιο ζωηρό υποδεικνύοντας μια διαμόρφωση από πολύ χαμηλή συχνότητα.
Τέλος, η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε τυπικώς καλά επίπεδα (για το είδος και τις διαστάσεις της συσκευής), παραμένοντας στην περιοχή των -80dB για τις χαμηλές συχνότητες, κάτω από τα -60dB για τις μεσαίες/υψηλές και κάτω από τα -40dB, στο όριο της μέτρησης (20kHz).

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz, OS mode (κόκκινη καμπύλη), NOS mode (γκρι).

Διαφωνία καναλιών.