Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/07/2022
Προσωπικός DAC/Ενισχυτής ακουστικών.
Με τις πολύ μικρές του διαστάσεις και το στοιχειώδες, user interface του, το RU6 φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από το ξεκίνημα των προσωπικών media players (που τότε τα γνωρίζαμε ως mp3 players, θυμάστε;) όταν αυτό που μετρούσε ήταν το μέγεθος, στην λογική του “όσο μικρότερο, τόσο καλύτερο”. Τω καιρώ εκείνω, η ιδέα ότι θα χρειαζόμασταν έναν ξεχωριστό DAC/Ενισχυτή ακουστικών, ο οποίος θα μπορούσε να κινηθεί στον χώρο του ήχου υψηλών απαιτήσεων ήταν ανεδαφική και η έννοια της υψηλής ανάλυσης άγνωστη. Φτάσαμε, λοιπόν, στο σήμερα. Και οι on-the-go ακροάσεις κινούνται με χαρακτηριστική άνεση σε επίπεδα 384kHz και DSD256, όχι επειδή ο κάθε περιπλανώμενος στον αστικό χώρο έγινε, ξαφνικά, απαιτητικός με την μουσική που τον συνοδεύει έξω από το σπίτι, αλλά επειδή έχει αρχεία τέτοιας ανάλυσης, ούτως ή άλλως, επομένως τα μεταφέρει και στο τηλέφωνο του ή σε κάποια άλλη φορητή, προσωπική, έξυπνη -πείτε την όπως θέλετε- συσκευή. Εντάξει, πιθανώς αυτά τα αρχεία αποτελούν μειοψηφία προς το παρόν, αλλά ας μην γελιόμαστε: Τα FLAC 24/96 είναι πλέον συνήθη σε downloads και το 16/44,1 αποτελεί ελάχιστη απαίτηση. Το MP3 δεν είναι πλέον λόγο ύπαρξης και τα αντίστοιχα players οδεύουν προς την αρχειοθήκη της ιστορίας (ευχαριστούμε Karlheinz Bradenburg, αν σας αρέσει η ιστορική πλευρά των πραγμάτων, διαβάστε αυτό, ήταν κάτι που το χρειαζόμασταν, αλλά όχι πια...).
Με όλα αυτά ως δεδομένα και με το high end στον χώρο των προσωπικών DAC/Ενισχυτών να είναι πλέον κάτι όχι ασυνήθιστο, είναι ενδιαφέρον να δει κάποιος τι μπορεί να κάνει ένας σοβαρός κατασκευαστής για να βάλει το λιθαράκι του στο παιχνίδι. Αυτού του είδους οι συσκευές έχουν μερικές σοβαρές, εγγενείς δυσκολίες στην σχεδίαση τους: Πρώτον τροφοδοτούνται συνήθως από μπαταρίες, επομένως ό,τι κάνεις πρέπει να έχει χαμηλή κατανάλωση και ο ενισχυτής ακουστικών πρέπει να είναι μαζεμένος. Το αναλογικό στάδιο, επίσης, πρέπει να σχεδιαστεί με φειδώ, χωρίς μεγάλες θερμικές απώλειες και με το μυαλό στα πραγματικά κρίσιμα σημεία. Το ψηφιακό κομμάτι, επίσης, μόνο δεδομένο δεν είναι. Υπάρχουν αρκετά ειδικά ολοκληρωμένα για φορητές συσκευές (με έμφαση στην χαμηλή κατανάλωση), επομένως οι επιλογές είναι κρίσιμες. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουμε δει διάφορες επιτυχημένες ακρότητες τα τελευταία χρόνια και δεν μας στενοχωρεί καθόλου το γεγονός.
Εν προκειμένω, πάντως, με το RU6, η Cayin αποφάσισε να κάνει τα πράγματα... αλλιώς και το αποτέλεσμα είναι, στα χαρτιά, πολύ ενδιαφέρον. Ας δούμε τι έχουν σκεφτεί...