Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/07/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προσωπικός DAC/Ενισχυτής ακουστικών.

Cayin RU6

Cayin RU6

Σε αντίθεση με το status quo, το RU6 είναι μια συσκευή η οποία διαφοροποιείται, καταρχήν, οπτικά: Είναι μικρό σε διαστάσεις, με ένα αντιστοίχως μικρό, μονόχρωμο OLED όπου εμφανίζονται τα τελείως βασικά και τρεις μικροσκοπικούς διακόπτες. Αν σε αυτά προσθέσετε την θύρα USB-C μέσω της οποίας περνά το stream από τον host (μαζί με την τροφοδοσία, δεν υπάρχουν μπαταρίες) και τις δύο εξόδους για ακουστικά, μια συμβατική TRS 3,5mm και μια balanced TRRRS 4,4mm, έχετε μπροστά σας το συνολικό εξοπλισμό του RU6. Όχι πολλά πράγματα για να ασχοληθείς, δηλαδή, αλλά σημαδιακά. Η αλήθεια είναι ότι δεν βάζεις balanced έξοδο σε μια συσκευή που είναι έξω από τα ενδιαφέροντα τον ακροατών που χρησιμοποιούν αντίστοιχα ακουστικά, επομένως δικαιούμεθα να αντιμετωπίζουμε το μικρό Cayin ως κάτι που αφορά ένα... απαιτητικό κοινό. Και οι Κινέζοι τιμούν αυτή την θέση, με έναν σχεδιασμό που πραγματικά ξεχωρίζει. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Ξεκινώντας από το ψηφιακό κομμάτι, έχουν επιλέξει να δώσουν στον χρήστη την ευελιξία να μην χρησιμοποιήσει αλγόριθμο oversampling. Αυτό σημαίνει ότι το front end θα περάσει στον DAC το sample rate του αρχείου, χωρίς να υπολογίσει ενδιάμεσα δείγματα και χωρίς να εισάγει ψηφιακό φίλτρο στο δρόμο του σήματος. Όμως, ενώ οι πιουρίστες πανηγυρίζουν ανοίγοντας σαμπάνιες και ομνύοντας στο όνομα της Cayin, οι φίλοι του DSP έχουν και αυτοί την δική τους επιλογή στο μενού. Αν θέλεις oversampling, μπορείς να το έχεις. Προς τιμήν της, η εταιρία έχει στο site της μια αρκούντως εύστοχη σύγκριση των δύο ρυθμών λειτουργίας με όρους τεχνικών και ηχητικών αξιών.

Cayin RU6

To RU6 είναι μια πολύ μαζεμένη κατασκευή η οποία μπαίνει εύκολα σε οποιαδήποτε τσέπη. Το OLED προβάλλει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες και τις επιλογές του μενού και είναι πολύ ευανάγνωστο. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο εξόδους, 3,5mm και 4,4mm.


Ανεξαρτήτως της επιλογής ως προς το oversampling, ο μετατροπέας d/a που ακολουθεί το ψηφιακό front end, είναι επίσης ξεχωριστός. Εδώ, η Cayin φλερτάρει με την ιδέα του vintage, χρησιμοποιώντας μια custom λύση, βασισμένη στην αρχιτεκτονική R-2R. Η αρχιτεκτονική R-2R είναι η εκλογικευμένη (ως προς το κόστος παραγωγής) εξέλιξη της θεωρητικής αρχιτεκτονικής μετατροπής d/a με κλίμακα αντιστάσεων (R-Ladder). Στην τελευταία, η τιμή κάθε αντίστασης υπολογίζεται με βάση την αξία του κάθε ψηφίου (από το σύνολο αυτών που απαρτίζουν τον ψηφιακό κώδικα). Η ακρίβεια που απαιτείται είναι μεγάλη και η ζωή στο επίπεδο της παραγωγής γίνεται δύσκολη, επειδή απαιτούνται πολλές διαφορετικές τιμές με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Το δικτύωμα R-2R αντικαθιστά την κλίμακα αντιστάσεων με μια σειρά από διαιρέτες τάσης των οποίων οι τιμές είναι ίδιες ανεξαρτήτως της αξίας του ψηφίου στο οποίο αντιστοιχούν. Αυτό δεν μειώνει την υποχρέωσή μας για υψηλή ακρίβεια, αλλά την περιορίζει. Αντί να χρειαζόμαστε 24 διαφορετικές τιμές αντιστάσεων ακριβείας, χρειαζόμαστε μόνο 2. Με βάση την τοπολογία ενός 24-bit μετατροπέα R-2R, χρειαζόμαστε συνολικά n+1 (=25) αντιστάσεις 2R και n-1 (=23) αντιστάσεις R. Οι 96 συνολικά αντιστάσεις που χρησιμοποιεί ο RU6 είναι εξαρτήματα με ανοχή 0,1% και πολύ μικρή μεταβλητότητα σε συνάρτηση με την θερμοκρασία, όπως αναφέρει η Cayin.
Η λιτή προσέγγιση στο ψηφιακό μέρος, έχει την επίπτωσή της στον εξασθενητή που χρησιμοποιεί το RU6. Αντί για την (λογική αλλά τετριμμένη) επιλογή του ψηφιακού ρυθμιστικού στάθμης η Cayin έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο του αναλογικού ρυθμιστικού, το οποίο, μάλιστα, υλοποιείται με διακριτά βήματα και αντιστάσεις. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του 99 βήματα εξασθένησης τα οποία υλοποιούνται με επιλογή των κατάλληλων αντιστάσεων κάθε φορά, μέσω ηλεκτρονόμων (όπως αναφέρει η εταιρία, υποθέτουμε ότι πρόκειται για solid state ηλεκτρονόμους, βεβαίως).

Cayin RU6

To user interface είναι πολύ απλό. Δύο πλήκτρα ελέγχουν την στάθμη και την πλοήγηση στο μενού ενώ ένα ακόμη επιλέγει, on-the-fly μεταξύ των δύο modes, OS (Oversampling) και NOS (Non-Oversampling).

Το τελευταίο στάδιο της συσκευής είναι το στάδιο εξόδου, το οποίο είναι διαθέσιμο σε balanced και single ended εκδοχή. Η Cayin δεν δίνει πολλές πληροφορίες εδώ, αλλά το RU6 μπορεί να αποδώσει -κατά τον κατασκευαστή- 138mW/32Ω από την single ended έξοδο και 213mW/32Ω από την balanced, με αντίσταση εξόδου 0,5Ω και 1Ω αντιστοίχως και προσφέρει ρύθμιση κέρδους ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν διαφορετικά είδη ακουστικών.
Όλα τα παραπάνω, έχουν μοιραστεί σε δύο μικρά τυπωμένα κυκλώματα (έξι στρώσεων), ώστε να απομονώνεται το ψηφιακό από το αναλογικό μέρος και είναι τοποθετημένα μέσα σε ένα περίβλημα από μονοκόμματο αλουμίνιο, ανοδιωμένο σε μαύρο χρώμα. Όσοι θα ήθελαν κάτι διαφορετικό, θα χαρούν να μάθουν ότι η εταιρία προσφέρει δύο προστατευτικά καλύμματα από δέρμα σε δύο χρώματα (μπλε και πορτοκαλί, πωλούνται ξεχωριστά). Η συσκευή παραδίδεται σε μια καλοσχεδιασμένη. υψηλής ποιότητας συσκευασία η οποία περιλαμβάνει ένα μικρού μήκους καλώδιο USB (C-C), έναν προσαρμογέα USB-C σε USB-A καθώς και το εγχειρίδιο χρήσης.

Cayin RU6

Με τόσο μικρές διαστάσεις, η εσωτερική δομή του RU6 είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα. Κρίνοντας από τις μετρήσεις (κυρίως του θορύβου και του crosstalk) η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ καλή.