Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/03/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

NAXATRAS III | MAGNETIG FIDELITY LP/DUPLICATED MASTER

Αναζητώντας τον Χαμένο (Αναλογικό) Ήχο:
Naxatras III - Magnetic Fidelity LP/Duplicated Master.

Αναζητώντας τον Χαμένο (Αναλογικό) Ήχο: Naxatras III - Magnetic Fidelity LP/Duplicated Master.

Για τον Jesus Agnew...

Ο Jesus είναι ελληνοαμερικανός μηχανικός ο οποίος εξειδικεύεται στα ηλεκτρονικά και μηχανικά συστήματα που σχετίζονται με την ηχογράφηση και την αναπαραγωγή του ήχου. Με σπουδές στην Ελλάδα και την Αγγλία, όπου έκανε το μάστερ και το διδακτορικό του, καταφέρνει να συνδυάσει την μουσική τεχνολογία με την ίδια την μουσική, καθώς έχει κάνει μουσικές σπουδές και έχει περιοδεύσει ως μουσικός για πάνω από δέκα χρόνια.
Ως μηχανικός, έχει απασχοληθεί σε διάφορες εταιρίες του χώρου, σε θέσεις μηχανικού ήχου, σε στούντιο ηχογράφησης και ραδιοφωνικών σταθμών αλλά, επίσης, έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο πανεπιστήμιο του Sheffield.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα εντατικά με τις αναλογικές τεχνολογίες εγγραφής ήχου, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που βασίζονται σε λυχνίες και τα modular, αναλογικά συνθεσάιζερ, έχοντας σχεδιάσει έναν μεγάλο αριθμό κυκλωμάτων ήχου, από ενισχυτές χάραξης, μέχρι επεξεργαστές σήματος για μάστερινγκ, εφέ, συνθεσάιζερ, ενισχυτές οργάνων, μέχρι και κυκλώματα ελέγχου συσκευών εγγραφής. Ασχολείται, επίσης, με την επισκευή, ανακατασκευή και μετατροπή/βελτίωση παλαιών συστημάτων χάραξης δίσκων, μαγνητοφώνων και συσκευών ήχου που βασίζονται σε λυχνίες, έχοντας μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό εργαλειομηχανών ακριβείας οι οποίες, συχνά, απαιτούνται για την κατασκευή εξαρτημάτων για τα συστήματα αυτά. Ασχολείται επίσης με την σχεδίαση στούντιο επαγγελματικού επιπέδου και είναι φανατικός φίλος των μόνιτορ ακριβείας, έχοντας σχεδιάσει ένα δικό του full-range μοντέλο.
Ως μηχανικός ήχου και μάστερινγκ ασχολείται με παραγωγές της Magnetic Fideltiy, οι οποίες είναι πλήρως αναλογικές σε όλα τα στάδια, για την παραγωγή δίσκων βινυλίου. Έχει πραγματοποιήσει σειρά ηχογραφήσεων direct-to-master, πάντοτε με μινιμαλιστικές τεχνικές και, συχνά, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστο εξοπλισμό.
Είναι τακτικό μέλος του AES και IEEE και δημοσίευσε, πρόσφατα, μια μελέτη γύρω από τους ενισχυτές χάραξης, με τίτλο "An Investigation of Motional Feedback Disk Recording System Design" στο περιοδικό JAES. Για περισσότερες λεπτομέρειες ρίξτε μια ματιά εδώ.

Αναζητώντας τον Χαμένο (Αναλογικό) Ήχο: Naxatras III - Magnetic Fidelity LP/Duplicated Master.

Για την Sabine Agnew-Steldinger.

Η Sabine γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βερολίνο, όπου σπούδασε Φυσική Ιατρική αλλά παράλληλα εκπαιδεύτηκε και στον χειρισμό DAWs (Digital Audio Workstations), και ασχολήθηκε, αρχικώς με την επεξεργασία ραδιοφωνικών jingles και στην συνέχεια με το premastering/authoring για την κατασκευή δίσκων κόμπακτ και άλλων ψηφιακών μέσων.
Εργάστηκε σε πολλά σημαντικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν σε CD αλλά και σε φορμά υψηλής ανάλυσης, PCM και DSD. Εργάστηκε, επίσης, ως μουσικός και συμμετείχε στον πρώτο δίσκο των Naxatras, παίζοντας πλήκτρα στο “Waves”. Είναι μια από τις λίγες γυναίκες στον χώρο της παραγωγής αναλογικών δίσκων και εκπαιδεύτηκε στην χρήση των μηχανών χάραξης δουλεύοντας στην Magnetic Fidelity, και έχει ήδη στο ενεργητικό της αρκετές χαράξεις. Επίσης ασχολείται με το αναλογικό editing ταινιών (με την παραδοσιακή τεχνική της κοπής/κόλλησης) και χειρίζεται τον εξοπλισμό duplication της εταιρίας.
Ασχολείται με τις γραφικές τέχνες και έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων, βιβλία και περιοδικά, ενώ ασχολείται επίσης και με την φωτογραφία (λήψη και επεξεργασία). Δείγματα της δουλειάς της μπορεί κάποιος να δει εδώ.

Αναζητώντας τον Χαμένο (Αναλογικό) Ήχο: Naxatras III - Magnetic Fidelity LP/Duplicated Master.

Για τους Naxatras...

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, τους Naxatras δεν τους γνώριζα (κακώς όπως αποδείχτηκε!). Είναι ένα ιδιαίτερα δραστήριο δισκογραφικά ελληνικό γκρουπ το οποίο αποτελούν οι Γιάννης Δελιάς, (κιθάρα), Κώστας Χαριζάνης (τύμπανα) και Γιάννης Βαγενάς (μπάσο και φωνητικά).
Οι ίδιοι, περιγράφουν τον εαυτό τους ως εξής: ”Οι Naxatras είναι μια hard psychedelic rock μπάντα από τη Θεσσαλονίκη. Η μουσική τους συνίσταται από δυναμικά ρυθμικά μοτίβα, ονειρικές μελωδίες, βαριά riffs και trippy κιθαριστικά σόλο, όλα με έντονη την ατμόσφαιρα και αισθητική των 70’s.
Ιδρύθηκαν το 2012 και καλλιέργησαν τον ήχο τους μέχρι το 2015 που κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο, ηχογραφημένο εξολοκλήρου αναλογικά και live. Τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας με τίτλο "II" κινούμενο σε πιο πειραματικά space rock μονοπάτια, αφού είχε προηγηθεί ένα EP 2 κομματιών, όλα τα παραπάνω ηχογραφήθηκαν live και direct-to-master σε μπομπίνα.
Το Σεπτέμβριο του 2017 κυκλοφόρησαν το single "All the Stars Collide Into a Single Ray" και προχώρησαν στην τρίτη ευρωπαϊκή τους περιοδεία, έχοντας παίξει πλέον σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και σε καταξιωμένα φεστιβάλ όπως το Desertfest, Lake on Fire και Sonicblast Moledo.
Το Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφόρησε ο τρίτος τους δίσκος, με την ονομασία "ΙΙΙ" και πραγματοποίησαν την τέταρτη ευρωπαϊκή τους περιοδεία, η οποία διήρκεσε 50 μέρες.
Η μπάντα ενσωματώνει στοιχεία από psych/progressive rock, blues, funk, stoner και ανατολίτικη μουσική σε συνδυασμό με ένα ψυχεδελικό video show για πλήρη διέγερση των αισθήσεων.”

Αναζητώντας τον Χαμένο (Αναλογικό) Ήχο: Naxatras III - Magnetic Fidelity LP/Duplicated Master.

Για το Naxatras III...

Η τεχνική πλευρά που σχετίζεται με τον ήχο του γκρουπ και ειδικά με την ηχογράφηση του Naxatras III, είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Αναλυτικά, τα όργανα, τα εφέ και οι ενισχυτές που χρησιμοποιήθηκαν στο στούντιο της Magnetic Fidleity:
Ο Γιάννης Δελιάς χρησιμοποίησε μια custom κιθάρα κατασκευασμένη ειδικά για αυτόν από την Vagabond Guitars στην Θεσσαλονίκη και μια σειρά από πολύ καλής ηχητικής ποιότητας αναλογικά εφέ από γνωστούς κατασκευαστές όπως η Electro-Harmonix, η Magnetovolt, η Jim Dunlop και η Marshall. Το Magnetovolt FudGe γίνεται ιδιαίτερα ακουστό στο δεύτερο μισό του “The Prophet”, δημιουργήθηκε από τον Jesus Agnew και περιλαμβάνει vintage, NOS, τρανζίστορ γερμανίου και διόδους με βρόχο θετικής ανάδρασης, για να δίνει έναν ξεχωριστό τόνο στην σύνθεση.
Ως ενισχυτής χρησιμοποιήθηκε ένας, customized από την Magnetic Fidelity, Fender Twin Reverb, ο οποίος χρησιμοποιούσε λυχνίες NOS, US Military 5881 στο στάδιο εξόδου και NOS RCA 7025 και GE 6201 στο στάδιο της προενίσχυσης του phase splitter και του reverb.
O Γιάννης Βαγενάς χρησιμοποίησε ένα μπάσο Jaguar της Fender σε συνδυασμό με μια σειρά από αναλογικά εφέ της Electro-Harmonix και της Jim Dunlop μαζί με ένα vintage Boss PH-1r (Ιαπωνικής κατασκευής) που “δανείστηκε” από το στούντιο. Μερικούς μήνες πριν από την ηχογράφηση, ο Γιάννης παρέλαβε τον ενισχυτή Beyonder της Magnetovolt ένα λαμπάτο θηρίο που ζυγίζει 70 κιλά, με ένα ιδιαίτερο κύκλωμα σχεδιασμένο από τον Agnew και το οποίο περιλαμβάνει ένα προενισχυτικό στάδιο με Tung-Sol 6SL7, ένα στάδιο ισχύος push-pull με σύζευξη μέσω μετασχηματιστή το οποίο χρησιμοποιεί Tung-Sol 6SN7 και οδηγεί ένα ζευγάρι Tung-Sol 6550 για το στάδιο εξόδου, πολωμένο με έναν ασυνήθιστο τρόπο, ώστε να λειτουργεί σε τάξη ΑΒ2 και να αποδίδει 200W στο ηχείο της καμπίνας. Το τροφοδοτικό του ενισχυτή χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι ανορθώτριες 5U4G και υπερμεγέθεις μετασχηματιστές και τσοκ.
Ο Βαγενάς έπαιξε επίσης ένα αναλογικό συνθ MiniBrute της Arturia το οποίο είχε συνδεθεί στο μεγάλο modular συνθεσάιζερ της Magneric Fidelity. To Modular της MF είναι ένα μεγάλο όργανο με δώδεκα ταλαντωτές που σχεδίασε ο Agnew το 2003, πολύ πριν (ξανά)γίνουν μόδα τα συγκεκριμένα όργανα. Ο Magnetovolt Beyonder χρησιμοποιήθηκε και για την ενίσχυση των συνθ. Ο Κώστας Χαριζάνης έφερε στο χώρο της Magnetic Fidelity το νέο του ντράμ-κιτ, της Ludwig μαζί με πιατίνια της Paist και της Zildjan.
O Φίλων Γερόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην ηχογράφηση ως guest, έπαιξε μια σπάνια, vintage, κιθάρα Magnatone Tornado, (την οποία ανακάλυψε ο Jesus στην Αγγλία και κατασκευάστηκε γύρω στο 1960) μέσα από μια σειρά εφέ που ήταν διαθέσιμα στο στούντιο για τέτοιες, εξαιρετικές, περιπτώσεις. Ο ενισχυτής είναι ένας πειραγμένος SuperJet της Ampeg, στον οποίο ο Jesus είχε κάνει την αγαπημένη του μετατροπή, αλλάζοντας το στάδιο ισχύος ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει πόλωση καθόδου (Cathode Bias) σε λυχνίες εξόδου 5881 οι οποίες, συνδεσμολογημένες ως τρίοδοι, λειτουργούν σε τάξη Α. Ο Φίλων έπαιξε, επίσης, ακουστική κιθάρα (Fender) και κάποια κύμβαλα.
Ο Jesus Agnew χειρίστηκε το μαγνητόφωνο που δημιούργησε τα αναλογικά εφέ ταινίας που ακούγονται στο άλμπουμ, σε πραγματικό χρόνο, μαζί με την υπόλοιπη μπάντα.

Αναζητώντας τον Χαμένο (Αναλογικό) Ήχο: Naxatras III - Magnetic Fidelity LP/Duplicated Master.