Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/11/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Thoeress Phono Equalizer.

Thoeress Phono Equalizer.

Το phono της Thoeress είναι μια μεγάλη σε διαστάσεις συσκευή με αρκετά ενδιαφέρουσα αν και κάπως ιδιαίτερη αισθητική. Πέρα από τις γερμανικές ενδείξεις πάνω από κάθε διακόπτη, την παράσταση κλέβουν τα ρυθμιστικά τα οποία έχουν μια εντελώς λιτή και επαγγελματική λογική, δίνοντας στη συσκευή μια σοβαρή και, χωρίς αμφιβολία, επιβλητική παρουσία. Η μεγάλη αντίθεση μεταξύ των μαύρων ενδείξεων και της υπόλευκης πρόσοψης κάνει την χρήση του προενισχυτή εύκολη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η συνολική εντύπωση που αποκομίζεις είναι ότι, από πλευράς εμφάνισης, τον προενισχυτή είτε θα τον συμπαθήσεις με την πρώτη ματιά είτε θα σου δημιουργήσει ένα μικρό πολιτισμικό σοκ που θα πρέπει να ξεπεράσεις αν θέλεις να εκμεταλλευθείς τις δυνατότητές του

Thoeress Phono Equalizer.

Ο προενισχυτής της Thoeress είναι μια μεγάλη σε διαστάσεις συσκευή η αισθητική της οποίας παραπέμπει, σαφώς, σε εξοπλισμό στούντιο περασμένων δεκαετιών. Πέραν της όποιας vintage λογικής πάντως, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι οι ενδείξεις είναι ευανάγνωστες και οι δυνατότητες που προσφέρονται στον χρήση πολύ σαφείς. Θα χρειαστεί, βεβαίως, να μάθει μερικές γερμανικές λέξεις, αλλά αξίζει τον κόπο...

Και οι δυνατότητες αυτές είναι, πραγματικά, το λιγότερο προκλητικές. Ας ξεκινήσουμε από τις εισόδους. O Thoeress είναι διαθέσιμος σε πέντε συνολικά εκδόσεις, από τις οποίες οι τέσσερις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με στερεοφωνικές (η μονοφωνικές διπλού πηνίου) κεφαλές και η μία είναι βελτιστοποιημένη για μονοφωνικές κεφαλές. Οι βασικές διαφορές των στερεοφωνικών μοντέλων εστιάζονται στις ευαισθησίες των εισόδων και τις συνθήκες φόρτισης που αυτές προσφέρουν. Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει μεταξύ ενός μοντέλου με υψηλή ευαισθησία κατάλληλο για κεφαλές κινητού πηνίου χαμηλής εξόδου, ενός μοντέλου με μέση ευαισθησία κατάλληλο για κεφαλές κινητού πηνίου υψηλής εξόδου και κεφαλές κινητού μαγνήτη (με όλες τις εισόδους στα 47kΩ), ενός μεικτού μοντέλου με πέντε εισόδους υψηλής ευαισθησίας για κεφαλές MC (και δυνατότητα επιλογής της αντίστασης εισόδου) και μία είσοδο για κεφαλές κινητού πηνίου υψηλής εξόδου και κινητού μαγνήτη (στα 47kΩ) και ενός δεύτερου μεικτού μοντέλου με μία είσοδο υψηλής ευαισθησίας (MC) και πέντε μέσης ευαισθησίας. Η πέμπτη έκδοση της συσκευής είναι μονοφωνική και είναι σχεδιασμένη με το μυαλό στους συλλέκτες μονοφωνικών δίσκων 78 στροφών. Η συγκεκριμένη συσκευή εκτός από την ρυθμιζόμενη αποέμφαση προσφέρει και τη δυνατότητα επιλογής της καμπύλης αποέμφασης μεταξύ όσων έχουν, κατά καιρούς, χρησιμοποιηθεί για την χάραξη των συγκεκριμένων δίσκων. Η συσκευή που βλέπετε στις φωτογραφίες και είχαμε για δοκιμή είναι το μεικτό μοντέλο, με πέντε εισόδους για κεφαλές κινητού πηνίου χαμηλής εξόδου (με αντιστάσεις στα 500, 200, 160, 100 και 50Ω) και μία είσοδο για κεφαλές MC υψηλής εξόδου και κεφαλές MM (με αντίσταση στα 47kΩ). Σημειωτέον, ότι οι αντιστάσεις φόρτισης βρίσκονται κολλημένες απευθείας στα βύσματα εισόδου και αλλάζουν μάλλον εύκολα, επομένως μπορεί κανείς να προσαρμόσει τον προενισχυτή όσο καλά επιθυμεί (αν και το εύρος των προσφερόμενων τιμών είναι, κατά πάσα πιθανότητα, επαρκές).

Thoeress Phono Equalizer.

Αυτά είναι τα τρία ρυθμιστικά μέσω των οποίων είναι δυνατή η μεταβολή της καμπύλης αποέμφασης. Φαίνεται ότι επιδρούν στις τυποποιημένες χρονικές σταθερές της καμπύλης RIAA, αλλάζοντας κέρδος και κλίση αλλά όχι συχνότητα. Η εταιρία δεν δίνει και πολλές λεπτομέρειες, πάντως.

Thoeress Phono Equalizer.

Ο επιλογέας εισόδων. Ο προενισχυτής έχει, συνολικά έξι εισόδους η σύνθεση των οποίων αλλάζει ανάλογα με την έκδοση της συσκευής. Η Thoeress είναι ιδιαίτερα ευέλικτη στο θέμα αυτό και υπάρχει και μια μονοφωνική έκδοση βελτιστοποιημένη για δίσκους 78 στροφών.

Όσον αφορά τις δυνατότητες ρύθμισης τώρα, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρία περιστροφικά ρυθμιστικά κάθε ένα από τα οποία φαίνεται να επηρεάζει μια από τις χρονικές σταθερές της αποέμφασης (στα 3180μS, 318μS και 75μS, για τις χαμηλές, τις μεσοχαμηλές και τις υψηλές συχνότητες αντίστοιχα). Η επίδραση αυτή γίνεται σε έξι βήματα ανά σταθερά και, παρά το γεγονός ότι η εταιρία δεν είναι ιδιαίτερα σαφής στο σημείο αυτό, η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι αυτό που αλλάζει είναι το κέρδος και κλίση αλλά όχι η συχνότητα. Αν αυτό πράγματι ισχύει, τότε ο όρος “παραμετρικός” που είδαμε σε μερικά σημεία (στο εγχειρίδιο χρήσης και στο site) είναι ίσως λίγο καταχρηστικός αφού σε έναν παραμετρικό ισοσταθμιστή περιμένεις να ελέγχεται και η κεντρική συχνότητα των φίλτρων. Βεβαίως, η επιλογή του Thoeress είναι απόλυτα κατανοητή. Στην πράξη, μια τέτοια δυνατότητα (αλλαγής της συχνότητας) θα είχε, μάλλον, καταστροφικά αποτελέσματα για το τελικό αποτέλεσμα. Σε όλα τα ρυθμιστικά (τα οποία στην πραγματικότητα είναι μεταγωγικοί διακόπτες) μια από τις θέσεις αντιστοιχεί στις ακριβείς τιμές της αποέμφασης κατά RIAA ώστε ο χρήστης να έχει, πάντα, μια αναφορά (και τη βεβαιότητα ότι μπορεί να επιστρέψει στο τυπικώς σωστό, αν χρειαστεί).

Thoeress Phono Equalizer.

Οι είσοδοι και οι έξοδοι είναι υλοποιημένες με καλής ποιότητας βύσματα RCA. Στην φωτογραφία διακρίνονται τα σημεία γείωσης καθώς και ο διακόπτης ground lift για το “σπάσιμο” των βρόχων γείωσης.

Thoeress Phono Equalizer.

Το κύκλωμα του προενισχυτή βασίζεται, συνολικά, σε πέντε λυχνίες. Χρησιμοποιούνται εξαρτήματα NOS της RCA και της Siemens.

Το εσωτερικό της συσκευής είναι ένα πραγματικό κόσμημα της τέχνης της point-to-point συναρμολόγησης. Τα εξαρτήματα είναι στηριγμένα σε παράλληλες σειρές από κόσσες και το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένο (κάτι που είναι απαραίτητο σε σχεδιάσεις χαμηλού θορύβου). Το κύκλωμα βασίζεται σε πέντε συνολικά λυχνίες, τρεις διπλοτριόδους (2x 12SN7GT και 1x PCC88) και δύο τριόδους (PC86) όλες NOS (της Siemens και της RCA στην συσκευή της δοκιμής). Στο κύκλωμα περιλαμβάνονται επίσης και ημιαγωγοί (JFETs) αν και η θέση και λειτουργία τους δεν είναι σαφής και η εταιρία δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Τα παθητικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ποιοτικά με πυκνωτές της Arcotronics και της Vishay/ERO και αντιστάσεις Dale. Ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας είναι ελαστικά αναρτημένος ώστε να μειώνονται οι κραδασμοί στο σασί.

Thoeress Phono Equalizer.

Εδώ φαίνονται οι αντιστάσεις φόρτισης των εισόδων. Οι τιμές για κάθε είσοδο φαίνονται στο χείλος του σασί και ο χρήστης μπορεί να αλλάξει την αντίσταση μιας εισόδου απλώς τοποθετώντας στην αντίστοιχη θέση το κατάλληλο εξάρτημα. Στο δεξί μέρος της φωτογραφίας φαίνεται ο επιλογέας εισόδου.

Thoeress Phono Equalizer.

Πολύ προσεγμένη κατασκευή point-to-point με ποιοτικά υλικά και τάξη. Ο παρατηρητικός μπορεί να διακρίνει τα JFETs με τις ψύκτρες τους ακριβώς δίπλα στους μεγάλους κίτρινους πυκνωτές της Arcotronics.