Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/11/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

MyTek Stereo 192-DSD

Thumbnail_φωτο

Ο Stereo DSD-192 αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και, για το μεγαλύτερο κομμάτι των ακροάσεων, οδηγήθηκε απευθείας μέσω της θύρας USB 2.0 από τον υπολογιστή και το media player που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση. Εν προκειμένω, η εγκατάσταση του λογισμικού έγινε χωρίς καμία δυσκολία και το foobar2000 λειτούργησε σε ρυθμό WASAPI χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο μετατροπέας οδήγησε το υπόλοιπο σύστημα το οποίο, κατά τα γνωστά, περιελάμβανε τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό HCA3500 της Parasound και το ATC SCM-50PSL.
To αρχικό στάδιο της ακρόασης περιέλαβε μια σειρά δοκιμών, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιες από τις, όχι λίγες, επιλογές που προσφέρει το μενού είναι προτιμότερες. Έτσι, κατέληξα στην χρήση του αναλογικού ρυθμιστικού στάθμης (πράγματι, ο μετατροπέας ακούστηκε περισσότερο φιλικός στο αυτί, όπως ακριβώς αναφέρει η MyTek), την χρήση του upsampler (στα 192kHz, μόνο για αρχεία 16/44k1) και το “γρήγορο” φίλτρο. Το πρόγραμμα ακρόασης περιέλαβε αρχεία PCM συμβατικής και υψηλής ανάλυσης. Δεν χρησιμοποιήθηκαν αρχεία DSD για πρακτικούς λόγους, που άπτονται τις σπανιότητας (προς το παρόν) μουσικού υλικού με ενδιαφέρον σε αυτό το φορμά.
Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ο μετατροπέας της MyTek είναι αυτή ενός σοβαρού ψηφιακού συστήματος, που διατηρεί μια αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην συνολική εικόνα. Τα πάντα εστιάζονται με σαφήνεια, όπου χρειάζεται και έντονη αίσθηση της ατμόσφαιρας της ηχογράφησης, όπου έχει επιλεγεί κάτι τέτοιο από τον μηχανικό ήχου. Το αποτέλεσμα δεν είναι ένα θεματικό, με μεγάλο ύψος μπαλόνι μεταξύ των ηχείων αλλά μάλλον ένας χάρτης ή ένα παράθυρο προς την ηχητική σκηνή. Έχεις την αίσθηση ότι κάθεσαι σε μια μέση απόσταση από αυτήν και το άκουσμα δεν είναι ποτέ καταπιεστικό αλλά ούτε και απόμακρο, αλλά -μάλλον- ισορροπημένο σε παρουσία και σε λεπτομέρεια. Μιλώντας για το θέμα της λεπτομέρειας, ο Stereo 192-DSD αποδείχθηκε ένα εξαιρετικό εργαλείο στο κομμάτι αυτό, ιδιαίτερα έχοντας ως δεδομένο την τιμή του. Ακροάσεις αρχείων υψηλής ανάλυσης ανέδειξαν έναν χαρακτήρα άκοπης μεταφοράς όλων εκείνων των μικρών στοιχείων που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα, με εξαιρετική απόδοση δυναμικών και πολύ αθόρυβο υπόβαθρο. Συγκριτικά, η συμβατική ανάλυση θα ακουστεί κάπως πιο ασαφής και γωνιώδης, με τάσεις βελτίωσης στα σημεία, όταν ενεργοποιήται το upsampler το οποίο φυσικά δεν δημιουργεί “λεπτομέρειες” από το πουθενά, απλώς, υποκειμενικά, κάνει τον μετατροπέα να ακούγεται πιο ανοικτός και ευχάριστος, ειδικά στις ανώτερες συχνότητες.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Φασματικά, η ουδετερότητα του μετατροπέα είναι αναμφισβήτητη ακόμη και με την “audiophile” πινελιά του αναλογικού ρυθμιστικού στάθμης. Δεν λείπει τίποτε και δεν τονίζεται το παραμικρό, μια συμπεριφορά που έχει φυσικά το τίμημά της σε μέτριες παραγωγές οι οποίες, απλώς, θα κουράσουν, αν είναι σκληρές. Σε μια τέτοια περίπτωση, το αργό φίλτρο είναι, κάποιες φορές, μια λύση αλλά όχι πάντα. Είναι, σίγουρα, ευχάριστο να ξέρεις ότι μπορείς να πειραματιστείς. Χαμηλά πήρα εξαιρετικό όγκο, με ελάχιστη τάση για υπερέλεγχο σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από τον μετατροπέα αναφοράς, ωστόσο ο MyTek μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες με πολύ χαμηλές συχνότητες, όταν αυτές υπάρχουν στο πρόγραμμα και θα επιβληθεί άνετα στον χώρο. Τα μεγάλα έγχορδα αποδίδονται με λεπτομέρεια και τα κρουστά είναι γρήγορα, γεμάτα και ισορροπημένα σε παρουσία δημιουργώντας ένα πολύ καλό ρυθμικό υπόβαθρο. Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση διαύγειας και μια σύνθεση με πολλές μελωδικές γραμμές θα αναλυθεί με άνεση σε όλα τα επίπεδα χωρίς να κουράσει ποτέ τον ακροατή ακόμη και αν αυτός επιλέξει μια σχετικώς υψηλή στάθμη. Ψηλά, ο μετατροπέας δημιουργεί την αίσθηση της έκτασης, της άνεσης και του αρμονικού πλούτου, με άψογα ελεγχόμενα μεταβατικά. Σε σχέση με τον μετατροπέα αναφοράς πήρα ελάχιστα λεπτότερο σώμα και εισέπραξα την εντύπωση ότι ο MyTek είναι ελαφρώς πιο λαμπρός από ο,τι θα ήθελα. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό αποτέλεσμα σε κερδίζει εύκολα και είναι απλή υπόθεση να ξεχάσεις την ύπαρξη της συσκευής και να συγκεντρωθείς στη μουσική.

Τελικώς...

... παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία τιμής (κάτω από τα € 1.500) περιλαμβάνει μερικές εντυπωσιακά καλές συσκευές, ο Stereo 192-DSD δεν θα δυσκολευτεί να βρει το κοινό του. Είναι όλοι εκείνοι οι ακροατές οι οποίοι αξιολογούν ως σημαντικά όχι μόνο την ουδετερότητα και την καλή, εν γένει, ηχητική συμπεριφορά, αλλά, επίσης, τις δυνατότητες σε θέματα σύνδεσης καθώς και την παραμετροποίηση σε θέματα upsampling, φίλτρων κλπ. Προσθέστε σε αυτό και την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων DSD (όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα σε μια ενδιαφέρουσα ποικιλία και όχι ως μια λίστα ειδικών περιπτώσεων) και έχετε απέναντί σας μια εξαιρετική πρόταση, πιθανότατα την καλύτερη στην κατηγορία με αυτά τα κριτήρια!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. foobar2000/Mytek Stereo 192-DSD, 16bit/44.1kHz, Upsampling On (24bit/192kHz)
  2. foobar2000/Mytek Stereo 192-DSD, 16bit/44.1kHz, Upsampling Off, Fast/Slow Filters
  3. foobar2000/Mytek Stereo 192-DSD, 24bit/96kHz
  4. Πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70)
  5. Πηγή αναφοράς (foobar2000/dCS Puccini U-Clock)