Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/11/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Mission MX1

Mission MX1

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, το MX1 αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από το υπόλοιπο σύστημα (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500). Η τοποθέτηση του ηχείου δεν αποτέλεσε πρόβλημα λόγω του μικρού του μεγέθους με το τελικό setup να είναι σχετικά “μικρό” σε διαστάσεις (1.8m μεταξύ των ηχείων και μεταξύ ηχείων-ακροατή) και αρκετά μεγάλη απόσταση από το πίσω όριο του χώρου (περί το 1m). Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με το bass reflex ανοικτό αλλά στο τέλος του κειμένου αυτού μπορείτε να διαβάσετε κάποια σχόλια για την συμπεριφορά του ηχείου τόσο με τα βύσματα απόσβεσης στη θέση τους όσο και για την λειτουργία του σε συνθήκες ψηφιακής ισοστάθμισης της ακουστικής του χώρου.
Το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει την προσοχή του ακροατή, στην περίπτωση του μικρού Mission, είναι η πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει. Αυτό κατά κύριο λόγο θα μπορούσε να αποδοθεί στην στενή μπάφλα του ηχείου, αλλά πιθανώς να είναι αποτέλεσμα και της καλής του συμπεριφοράς στο πεδίο του χρόνου (όπως φαίνεται και στην βηματική απόκριση). Το αποτέλεσμα, ούτως ή άλλως, είναι ότι το MX1 εξαφανίζεται από τον χώρο και δημιουργεί μια πολύ καλή σε πλάτος εικόνα με σοβαρές δυνατότητες εστιασμού των μεμονωμένων πηγών, καλή αίσθηση του βάθος και καλές δυνατότητες περιγραφής του αέρα μεταξύ των οργάνων, της κίνησης και του χώρου της ηχογράφησης, δυνατότητες που βρίσκονται πάνω από αυτό που θα περίμενε κανείς με βάση την κατηγορία τιμής. Η εκτεταμένη απόκριση ψηλά, επίσης, φαίνεται να συμβάλλει στη θετική αίσθηση που δημιουργείται όταν το σύστημα καλείται να αναπαράγει αρχεία υψηλής ανάλυσης. Το ηχείο σαφώς είναι σε θέση να ακολουθήσει και να περάσει την διαφορετική (πληρέστερη και πιο ξεκούραστη) παρουσία της περιοχής, ένα γεγονός που, επίσης, θα πρέπει να καταχωρηθεί στα θετικά του στοιχεία.

Mission MX1 Mission MX1

Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά στο φάσμα, τώρα, το MX1, όπως ήταν αναμενόμενο, ακούστηκε αρκετά κρατημένο στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, ωστόσο η Mission έχει κάνει καλή δουλειά στον σχεδιασμό της συμπεριφοράς του, ώστε να έχει μια σαφή παρουσία και ο ακροατής να μην έχει την αίσθηση ότι λείπει κάτι. Στην πράξη, αυτό που εισπράττεις είναι μια περιοχή με καλό έλεγχο, όσο χρειάζεται ώστε το μικρό γούφερ να μην έρχεται σε δύσκολη θέση και να μην καταπονείται ιδιαίτερα. Το μεσοχαμηλό και τα ρυθμικά μέρη έχουν θετική παρουσία, με καλή ταχύτητα και σεβαστό όγκο και το συνολικό αποτέλεσμα κινείται, χωρίς υπερβολή, πάνω από τις προσδοκίες που δικαιούται να έχει κανείς σε αυτή την κατηγορία. Επιπροσθέτως, το μεγάφωνο που έχει σχεδιάσει η Mission είναι σε θέση να λειτουργήσει σε αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς ακουστά προβλήματα συμπίεσης, γεγονός που επιτρέπει στο MX 1 να χρησιμοποιηθεί και σε λίγο μεγαλύτερους χώρους χωρίς να “τελειώνει”. Η επιλογή αυτή έχει θετικές επιπτώσεις και στην περίπτωση κατά την οποία το ηχείο συμμετέχει σε ένα σύστημα με ψηφιακή ισοστάθμιση της ακουστικής. Σίγουρα η διαδρομή της ανάρτησης και το μέγεθος του γούφερ δεν επαρκούν για μια “πλήρη” διόρθωση (και θα ήταν τεχνικώς άτοπο να ζητηθεί κάτι τέτοιο), ωστόσο είναι σαφές ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια, ένα στοιχείο που θα πρέπει να εκτιμηθεί αναλόγως.
H θετική παρουσία στις μεσαίες και ανώτερες χαμηλές συχνότητες συμπληρώνεται από μια ανάλογη συμπεριφορά στην μεσαία περιοχή. Η αίσθηση εδώ είναι ότι το ηχείο είναι αρκετά ξεκούραστο και δεν “φωνάζει” ποτέ, είναι σε θέση να μεταφέρει πολλές λεπτομέρειες χωρίς να φορτώνει την σκηνή και να καταπιέζει τον ακροατή και αποδίδει τα φωνητικά έργα με αίσθηση ομοιογένειας και καλή περιγραφή της άρθρωσης και των ηχοχρωμάτων. Εδώ, το voicing που φαίνεται να έχει επιλέξει η Mission δείχνει την δύναμή του: αν και τα άκρα του ηχείου είναι σχετικώς τονισμένα σε σχέση με την μεσαία περιοχή, η ίδια είναι ιδιαίτερα επίπεδη και χωρίς σοβαρούς χρωματισμούς, τοποθετώντας τον ακροατή ελάχιστα “πίσω” και προσφέροντάς του μια ήπια αλλά λεπτομερή περιγραφή του προγράμματος. Χωρίς περιστροφές, το ΜΧ1 είναι ένα ηχείο που άνετα το χαρακτηρίζεις ευχάριστο και φιλικό και δεν θα σε κουράσει ποτέ, εκτός αν το οδηγήσεις πέρα από τα όριά του.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ακούστηκε ζωντανή, με καλή αίσθηση ταχύτητας, λίγο λεπτό σώμα και γρήγορη απόσβεση, στοιχεία που δίνουν στο ηχείο μια χαρακτηριστικά έντονη παρουσία. Οι δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών είναι καλές (εξ ου και η καλή απόδοση σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας) και το MX1 δεν ακούγεται σε καμία περίπτωση στεγνό η σκληρό. Αντίθετα φάνηκε να έχει καλές δυνατότητες σε θέματα απόδοσης του αρμονικού πλούτου του προγράμματος με καλή φωτεινότητα. Και σε αυτή την περιοχή, φαίνεται ότι η Mission έχει παίξει σωστά τα χαρτιά της: Η αύξηση της ευαισθησία που παρατηρήσαμε πάνω από τα 10kHz είναι κατά πάσα πιθανότητα ο βασικός λόγος της καλής αίσθησης που δημιουργεί το ηχείο σε θέματα περιγραφής του αέρα της ηχογράφησης, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί το όριο πέρα από το οποίο το MX1 θα γινόταν προβολικό και οξύ ψηλά.

Η τοποθέτηση των βυσμάτων από αφρώδες υλικό αλλάζει αρκετά την συμπεριφορά του ηχείου και θα πρέπει να γίνεται με περίσκεψη. Στον ελεύθερο χώρο, όταν το MX1 βρίσκεται μακρυά από τα όρια και τις γωνίες, αυτό που θα κερδίσει κανείς είναι λίγο υψηλότερες στάθμες, καθώς το γούφερ ελέγχεται πιο αυστηρά, αλλά με κόστος την απόκριση χαμηλά, η οποία γίνεται πιο σφιχτή (ένα πιθανό σενάριο θα ήταν η χρήση ενός υπογούφερ στην περίπτωση αυτή, αλλά είναι κάτι που δεν το δοκιμάσαμε). Αν το ηχείο είναι τοποθετημένο σε γωνία, το αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο θετικό: Η απόσβεση στο bass reflex “μαζεύει” την κορύφωση της ευαισθησίας γύρω από τα 100Hz και κάνει το ηχείο να ακούγεται πιο σωστό και σαφές.

Τελικώς...

... όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι τελικώς δυνατόν ένα ηχείο με πολύ χαμηλή τιμή να σε κερδίσει με την απόδοσή του: Το MX1 είναι μια άριστα εκτελεσμένη σχεδιαστική άσκηση σε περιβάλλον όπου το κόστος παίζει πρωταρχικό ρόλο και αποδεικνύει ότι ένα ηχείο με μικρό όγκο και χαμηλή τιμή μπορεί όχι μόνο να καλύψει τις στοιχειώδεις απαιτήσεις της υψηλής πιστότητας αλλά να κάνει και ένα-δύο βήματα παραπάνω, αποκαλύπτοντας μερικές από τις πραγματικές της αξίες. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, ειδικά για όποιον θέλει να στήσει ένα οικονομικό σύστημα σε έναν μικρό χώρο.