Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/06/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Galactron MK 2240

Galactron MK 2240

Για τις ανάγκες της ακουστικής του αξιολόγησης, ο MK2240 αντικατέστησε το ζευγάρι των ενισχυτών αναφοράς που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50 PSL). Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε, κατά κύριο λόγο, το γνωστό Teac Esoteric P70/D70.
Ο ενισχυτής δεν θα δυσκολέψει με την τοποθέτησή του και το μόνο που θα χρειαστεί είναι λογικός ελεύθερος χώρος πάνω από το σασί του. Η ψύκτρα είναι έξυπνα τοποθετημένη στο κάτω μέρος της συσκευής ώστε να παραμένει αόρατη και να μην θέτει πρόσθετους περιορισμούς. Η Galactron είναι αρκετά αυστηρή με το θέμα της σωστής θερμοκρασίας των κυκλωμάτων και ειδικά του σταδίου εξόδου και για τον λόγο αυτό ο ενισχυτής διαθέτει ένα ενδεικτικό led που ειδοποιεί πότε ο ενισχυτής είναι έτοιμος για αποδώσει τα μέγιστα. Ο χρόνος προθέρμανσης είναι αρκετά λεπτά της ώρας. Ο χειρισμός της συσκευής από το τηλεχειριστήριο είναι εύκολος και το μόνο για το οποίο μπορεί κανείς να διαμαρτυρηθεί είναι ότι δεν φαίνεται πουθενά η στάθμη. Μια πλάγια λύση σε αυτό το “πρόβλημα” είναι να χρησιμοποιείς συστηματικά τα volume presets και το mute.
H πρώτη εντύπωση που σού δημιουργείται ακούγοντας τον MK 2240 είναι αυτή ενός ενισχυτή με πολύ καλό δυναμικό περιθώριο, ο οποίος μπορεί να ακολουθήσει άνετα τα μακροδυναμικά του μουσικού προγράμματος και να δημιουργήσει ρεαλιστικές στάθμες σε έναν μικρό/μεσαίο χώρο. Με τον Galactron, το σύστημα αναφοράς διατήρησε τις δυνατότητές του για την δημιουργία σωστής αίσθησης από κάθε μίξη χωρίς συμπίεση και χωρίς να δημιουργεί κόπωση στον ακροατή. Ασφαλώς, η ισχύς του δεν επιτρέπει υπερβολές και υπάρχει ένα όριο το οποίο δεν πρέπει να ξεπεραστεί, αλλά ακόμη και γύρω από αυτό, το τελικό αποτέλεσμα είναι φιλικό προς το αυτί του ακροατή, χωρίς να γίνεται ποτέ σκληρό ή δυσάρεστο. Με ηχεία μεγαλύτερης ευαισθησίας (γύρω και πάνω από τα 90dBSPL/w/m) ασφαλώς είναι δυνατή η κάλυψη και ενός μεγαλύτερου χώρου.

Galactron MK 2240 Galactron MK 2240

Ο ενισχυτής εμφανίστηκε διαφανής και ουδέτερος και αν υπάρχει κάποια απόκλιση από την γενική αυτή γραμμή, αυτή είναι προς την κατεύθυνση των περισσότερο ξεκούραστων, ευχάριστων και αέρινων υψηλών συχνοτήτων, η οποίες ακούστηκαν φωτεινές με καλό αρμονικό πλούτο, γρήγορες στα μέτωπα και ακριβείς στις αποσβέσεις, με ελάχιστα πιο λεπτό σώμα σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς.
Η πολύ καλή ομοιότητα των καναλιών και η ακρίβεια του (αγνώστων λοιπών στοιχείων) ρυθμιστικού στάθμης η οποία κυμάνθηκε περί το 0.1dB σε όλο το εύρος των ρυθμίσεων βάζει τις θεωρητικές βάσεις για μια καλή στερεοφωνική εικόνα και η πράξη επιβεβαίωσε του αριθμούς. Ο MK 2240 μπορεί να δημιουργήσει ένα soundstage με πολύ καλό πλάτος, εξαιρετικά σαφή εστιασμό των μεμονωμένων πηγών και πολύ καλή περιγραφή του μεγέθους και της κίνησης των μεγάλων οργανικών ομάδων της συμφωνικής ορχήστρας, ενώ σε ανάλογο επίπεδο κινήθηκε και στο θέμα του βάθους, με ανάγλυφη περιγραφή της σκηνής και ρεαλιστική αναπαράσταση των χώρων. Σε γενικές γραμμές, η απόδοση του ενισχυτή τραβά την προσοχή και ο όρος “μεγάλος ήχος” είναι αυτό που σου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό. Η ανθρώπινη φωνή αναπαράγεται με ακρίβεια και καλή άρθρωση, η χορωδία είναι επιβλητική και οι σολίστ “παρόντες” στον χώρο, μεταξύ των ηχείων. Ο ενισχυτής αποδείχθηκε πολύ ικανός στην περιγραφή μικρών λεπτομερειών (πιθανώς λόγω της ταχύτητάς του και του χαμηλού θορύβου του) και μεταφέρει στον χώρο με άνεση επιλογές που έχουν γίνει κατά την παραγωγή και είναι, συχνά, δυσδιάκριτες.
Χαμηλά, ο ενισχυτής ακούστηκε καλά ελεγχόμενος με πολύ καλή αίσθηση έκτασης και καλό όγκο και λεπτομέρεια. Ακραία σε περιεχόμενο χαμηλών συχνοτήτων έργα γεμίζουν τον χώρο με άνεση και θα πρέπει να απαιτήσεις αρκετά υψηλές στάθμες για να δείξει το στάδιο εξόδου ότι φτάνει στο όριο του. Κάτω από αυτό, παίρνεις γεμάτο και ευχάριστο ήχο, με γρήγορα και δυναμικά ρυθμικά μέρη και καλή κλίμακα στην περιγραφή των ακουστικών οργάνων. Αν και ακούγεται κλισέ (και είναι...), είναι δίκαιο να γράψει κανείς ότι ο μικρός Galactron ακούγεται τελικώς, αρκετά μεγαλύτερος!

Τελικώς...

... ο MK 2240 ανήκει σε εκείνους τους ενισχυτές που είναι σχεδιασμένοι με το μυαλό στην τεχνική αρτιότητα αλλά με βασικό στόχο την ακουστική ικανοποίηση του ακροατή. Αυτά τα δύο πηγαίνουν γενικώς μαζί, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου πραγματικά αισθάνεσαι ότι έχει επιτευχθεί κάποια άρρητη -δύσκολο να εξηγηθεί- εσωτερική ισορροπία και ότι βρίσκεσαι απέναντι από μια πραγματικά audiophile κατασκευή, κάτι που εδώ ισχύει πλήρως. Αν θέλετε να συνθέσετε ένα σύστημα απαιτήσεων που θα λειτουργήσει σε έναν μικρό ή μεσαίο χώρο, είναι ένας από τους καλύτερους ενισχυτές που μπορώ να σκεφτώ και, επιπροσθέτως, η τιμή του είναι απολύτως λογική για τα προσφερόμενα. Ακούστε τον οπωσδήποτε.