Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/06/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Galactron MK 2240

Galactron MK 2240

Δεν παύω να εκπλήσσομαι με το φυσικό ταλέντο των Ιταλών στο βιομηχανικό design και τους τρόπους που βρίσκουν να διαφοροποιήσουν ακόμη και την απλούστερη κατασκευή. Πάρτε για παράδειγμα τον MK 2240. Χωρίς διακόπτες και ρυθμιστικά στην πρόσοψη, χωρίς εμφανείς εξωτερικές ψύκτρες, σε μαύρο χρώμα είναι μια καλή βάση για μια αισθητική... καταστροφή. Φανταστείτε ένα κατάμαυρο σασί με πλάτος 45 εκατοστών στη μέση του ρακ. Κι όμως, με τρεις εσοχές στις κάθετες πλευρές (η μια από τις οποίες φαίνεται στην πρόσοψη), το περίβλημα του MK 2240 “ελαφραίνει” αισθητικώς, γίνεται ευχάριστο και σε κάθε περίπτωση ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα του σωρού. Η αντίθεση των λογότυπων σε κόκκινο χρώμα με το μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα συμπληρώνει την όλη εικόνα αποδεικνύοντας ότι τα περισσότερα πράγματα γύρω μας δεν θέλουν κόπο (και πολύπλοκες λύσεις) αλλά τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η Galactron δεν θα την έβγαζε καθαρή, απλώς με μια έξυπνα σχεδιασμένη πρόσοψη. Ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής χρειάζεται και άλλα πράγματα για να παίξει στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Galactron MK 2240

Προσεγμένη αισθητική με σημασία στις λεπτομέρειες, παρά το λιτό της πρόσοψης και την απουσία διακοπτών και ρυθμιστικών.

Η απλότητα της πρόσοψης, υπερβολική κατά τη γνώμη μου -θα το αναλύσω σε επόμενη παράγραφο- κρύβει τις δυνατότητες της συσκευής η οποίες είναι απόλυτα ικανοποιητικές. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του πέντε εισόδους line, μία έξοδο εγγραφής και μια έξοδο στάθμης line για την οδήγηση εξωτερικού τελικού ενισχυτή ή ενεργού υπογούφερ η οποία απαιτεί την εγκατάσταση ενός αρθρώματος στο εσωτερικό του ενισχυτή και περιλαμβάνει low pass φίλτρο. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα επιλογής εισόδων του MK 2240 επιτρέπει και την δυνατότητα monitoring, την δρομολόγηση δηλαδή του σήματος από την συσκευή εγγραφής προς τα ηχεία, μια δυνατότητα η οποία μπορεί να μην χρησιμοποιείται στις μέρες μας που οι μαγνητικές ταινίες είναι σπάνια περίπτωση, προσφέρει όμως τη δυνατότητα σύνδεσης και χρήσης ενός εξωτερικού επεξεργαστή, κάτι που μόνο ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί. Η σύνδεση των ηχείων γίνεται σε δύο ζεύγη ακροδεκτών καλής ποιότητας που δέχονται καλώδια μεγάλης διατομής τερματισμένα με όλους τους δημοφιλείς τρόπους.

Galactron MK 2240

Η Galactron δίνει μεγάλη σημασία στη λειτουργία του ενισχυτή όταν αυτός βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία, εξ ου και το ενδεικτικό “Warm -Up” που ενημερώνει για την κατάσταση του σταδίου εξόδου. Οι ενδείξεις για την στάθμη και την ισορροπία των καναλιών λειτουργούν μόνο όσο γίνεται η ρύθμιση.

Galactron MK 2240

Το τηλεχειριστήριο είναι πλήρες και θετικό σε αίσθηση. Προσφέρει δυνατότητα mute και αποθήκευσης τριών διαφορετικών ρυθμίσεων στάθμης.

Ο χειρισμός του ενισχυτή γίνεται αποκλειστικά μέσα από το τηλεχειριστήριο, επιλογή με την οποία προσωπικώς διαφωνώ, καθώς ο χρήστης δεν έχει τον έλεγχο όταν τελειώσουν οι μπαταρίες, ή παραπέσει/χαλάσει το τελευταίο. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση από την χρήση του είναι θετική και, επιπροσθέτως έχει δυνατότητες αποθήκευσης τριών ρυθμίσεων για την στάθμη (καθώς και πλήκτρο φίμωσης) κάτι που κάνει τη ζωή του χρήστη ευκολότερη.
Το εσωτερικό της συσκευής είναι λιτό αλλά ενδιαφέρον. Το στάδιο προενίσχυσης βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές OPA2604 με την επιλογή των εισόδων να γίνεται ηλεκτρονικά και την ρύθμιση της στάθμης να είναι, επίσης, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη με κάποιο κύκλωμα σχεδιασμένο από την Galactron (και όχι με κάποια έτοιμη λύση, τύπου PGA).

Galactron MK 2240

Πέντε είσοδο στάθμης Line, έξοδος εγγραφής (με δυνατότητα monitor) και καλής ποιότητας ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων.

Galactron MK 2240

Πειθαρχημένο και λιτό εσωτερικό. Δεξιά φαίνεται ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας και δεξιά το τελικό στάδιο.

Ο τελικός ενισχυτής βασίζεται σε ένα σφραγισμένο άρθρωμα της Galactron (GSM-001) ανά κανάλι, ένα μέρος του κυκλώματος για το οποίο η εταιρία δεν δίνει λεπτομέρειες και καταλήγει σε ένα ζεύγος συμπληρωματικών MOSFET της International Rectifier (IRFP2240/IRFP9240) πολωμένα σε τάξη λειτουργίας ΑΒ, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να ελέγξει, με βάση τα τυπικά χαρακτηριστικά του, μέχρι 20Α. Τα συγκεκριμένα εξαρτήματα είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Η τεχνολογία Hexfet της IR αναπτύχθηκε αρχικώς για την κατασκευή υψηλής ποιότητας (δηλαδή γρήγορων) ημιαγωγικών διακοπτών και όχι για γραμμικές εφαρμογές όπως αυτές που απαιτούμε στο audio. Ωστόσο, με την κατάλληλη τοπολογία στα drivers είναι δυνατή η κατασκευή ποιοτικών σταδίων ισχύος. Οι πρώτες περιθωριακές σχεδιάσεις (εδώ και πάνω από δέκα χρόνια) γρήγορα ακολουθήθηκαν από main stream σχέδια και η δημοσίευση ενός application note της ίδιας της IR με λύσεις σε όλες τις δύσκολες πλευρές της σχεδίασης έβαλαν και επισήμως το εξάρτημα στον χώρο των τελικών ενισχυτών. Αξίζει να διαβάσετε μια σχετική ανάλυση εδώ και τις προτάσεις της International Rectifier εδώ, σε περίπτωση που σας ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες.
Η τροφοδοσία του ενισχυτή ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και είναι τοπικά σταθεροποιημένη για το στάδιο της προενίσχυσης και το κύκλωμα ελέγχου. Επάνω στην πλακέτα του τελικού, υπάρχουν δύο πυκνωτές των 4.700μF ανά κανάλι για τις ανάγκες του σταδίου εξόδου.

Galactron MK 2240

Αυτό είναι το στάδιο προενίσχυσης. Η επιλογή των εισόδων και η ρύθμιση της στάθμης γίνεται ηλεκτρονικά. Το ενισχυτικό στάδιο καθ' αυτό υλοποιείται με δύο τελεστικούς της Burr Brown.

Galactron MK 2240

Αυτό είναι το άρθρωμα GSM-001 της Galactron το οποίο αποτελεί, κατά πάσα πιθανότητα το στάδιο ενίσχυσης τάσης του τελικού. Η εταιρία δεν δίνει λεπτομέρειες για το τι βρίσκεται κάτω από το προστατευτικό κάλυμμα.

Galactron MK 2240

Το ζευγάρι των ημιαγωγών ισχύος της IR (Mosfet τεχνολογίας Hexfet). Φαίνονται, επίσης, δύο από τους πυκνωτές εξομάλυνσης του τελικού ενισχυτή, καθώς και ένας από τους αισθητήρες θερμοκρασίας της ψύκτρας (δεξιά από τους ημιαγωγούς).