Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/10/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ΦΩΣ 211

ΦΩΣ 211

Οι μετρήσεις στο εργαστήριο, έδειξαν ότι ο ΦΩΣ 211 κινείται με χαρακτηριστική άνεση στα όρια που θέτει το είδος του κυκλώματος, αποκαλύπτοντας μια προσεκτική και επιμελημένη κατασκευή. Μιλώντας για “όρια” καλόν είναι να υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης και, εν προκειμένω, μια καλή τέτοια περίπτωση είναι οι μετρήσεις του Audio Note Jinro που είχαμε δοκιμάσει πριν από τέσσερα περίπου χρόνια και μπορείτε να τις βρείτε εδώ. Ο Jinro ένας διάσημος και πολύ ακριβότερος ολοκληρωμένος ενισχυτής που χρησιμοποιεί, επίσης, την 211 (αλλά με σημαντικές διαφορές στην υλοποίηση και την τοπολογία) και οι επιδόσεις του ασφαλώς μπορούν να αποτελέσουν ένα μέτρο σύγκρισης με βάση το οποίο (όπως μπορεί να δει κανείς) ο ΦΩΣ κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα με δεδομένη την τιμή του.
Επί του προκειμένου, ο ΦΩΣ 211 απέδωσε 15W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω με το όριο της παραμόρφωσης στο 3%, τιμή η οποία έπεσε θεαματικά (όπως αναμενόταν), στα 2.4W ανά κανάλι όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε στο 2.1 (τιμή πολύ χαμηλή με τα συνήθη κριτήρια αλλά τυπική για το είδος) και σε συνδυασμό με τις επιδόσεις ισχύος επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε για τους SET, ότι δηλαδή απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του ηχείου που θα οδηγήσουν.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν στα αναμενόμενα επίπεδα με τον ενισχυτή να “μετράει” περί το 1% τόσο στο σύνολο της αρμονικής παραμόρφωσης και του θορύβου όσο και την μέτρηση της αρμονικής παραμόρφωσης, χωρίς τον θόρυβο (0.989% και 1.040%, οι ακριβείς τιμές), σε φορτίο 8Ω. Οι τιμές για οδήγηση φορτίων 4Ω ανέβηκαν αισθητά, στο 1.844% και 1.961% αντιστοίχως. Οι μικρές διαφορές μεταξύ των τιμών στις μετρήσεις THD+N και THD αποτελούν ένδειξη χαμηλού θορύβου, κάτι που φάνηκε στην αντίστοιχη μέτρηση η οποία ήταν 75dBr(Α) με αναφορά το 1Wrms/8Ω, μια τιμή η οποία μπορεί να θεωρηθεί πολύ καλή. Η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης μετρήθηκε περίπου στο 1.5% τόσο σε φορτία 8Ω όσο και σε φορτία 4Ω. Η υλοποίηση του ρυθμιστικού στάθμης φάνηκε καλή καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών κατά το tracking δεν ξεπέρασαν το 0.5dBr.
Η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή με ωμικό φορτίο 8Ω στην έξοδο εμφανίστηκε ομαλή, με τυπική τάση απόκλισης στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (-3dB στα 15Hz περίπου) και, επίσης, ομαλή αποκοπή ψηλά (-3dB στα 20kHz περίπου). Οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών ήταν στην περιοχή του 1dB. Η απόκριση συχνότητας με σύνθετο φορτίο στην έξοδο ανέδειξε την επίδραση της διακύμανσης στο μέτρο της αντίστασης του με αντίστοιχες διακυμάνσεις στην απόκριση, τόσο στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (γύρω από τα 70Hz) όσο και στην περιοχή των μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων. Σε κάθε περίπτωση οι αποκλίσεις που φαίνονται στα αντίστοιχα διαγράμματα δεν ξεπερνούν το όριο των ±3dB.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα εισόδου 1kHz, στο 1/3 της μέγιστης ισχύος σε φορτίο 8Ω περιλαμβάνει μια σειρά από αρμονικές ισχυρότερη των οποίων είναι (φυσικά) η δεύτερη, στα -40dBr περίπου, με την στάθμη να μειώνεται γρήγορα. Το σύνολο των αρμονικών βρίσκεται κάτω από τα -100dBr από την αρμονική έβδομης τάξης και μετά. Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων φαίνεται, καθαρά, η συμμετοχή του τροφοδοτικού με τις βασικές συνιστώσες στα 50Hz και τα 100Hz καθώς και με μια σειρά από προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης τα οποία βρίσκονται, όλα, κάτω από τα -80dBr με αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 8Ω, σε συνθήκες δηλαδή όπου το τροφοδοτικό βρίσκεται υπό φορτίο.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ματζέντα).

Φάσμα σήματος εξόδου για σήμα εισόδου 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Το φάσμα του θορύβου διατηρεί την μορφή του αλλά μειώνεται αισθητά σε στάθμες όταν η μέτρηση γίνει χωρίς σήμα και με βραχυκυκλωμένη είσοδο, έχοντας ως αναφορά το 1Wrms/8Ω. Στο αντίστοιχο διάγραμμα οι βασικές συνιστώσες και τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσής τους βρίσκονται σε αισθητά χαμηλότερη στάθμη ενώ, επιπροσθέτως, ο ενισχυτής φαίνεται ανθεκτικός σε παρεμβολές υψηλών συχνοτήτων αφού απουσιάζουν ευρήματα στην περιοχή αυτή.
Η μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης και του θορύβου σε συνάρτηση με την συχνότητα δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις σε σχέση με τις στατικές μετρήσεις. Ο ενισχυτής κινήθηκε γύρω και κάτω από το 1% με σαφείς αυξητικές τάσεις στις χαμηλές και τις υψηλές συχνότητες όταν το φορτίο ήταν 8Ω και γύρω από το 2% με φορτίο 4Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου, στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1/3 Pmax/8Ω (πράσινη καμπύλη), 1/3Pmax/4Ω (κόκκινη).

Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ “δείχνει” κατά κύριο λόγο τον χαρακτήρα της 211, όντας εξαιρετικά προοδευτικό. Για ισχύ μέχρι 6Wrms/8Ω οι τιμές είναι κάτω από το 1% (και στο, για πολλούς, κρίσιμο 1o Watt, κάτω από το 0.4%) ενώ η φιλική προς τα αυτιά αρμονική παραμόρφωση του σταδίου εξόδου μάλλον θα επιτρέψει την χρήση του ενισχυτή και πάνω από τα 3%, το οποίο, στη συγκεκριμένη μέτρηση αντιστοιχεί σε 20W περίπου. Με φορτία 4Ω, η ομαλή συμπεριφορά διατηρείται αλλά οι τιμές παραμόρφωσης είναι σημαντικά υψηλότερες.
Η απόκριση σε τετραγωνικό σήμα, τέλος, είναι ιδιαίτερα ομαλή χωρίς εμφανή μεταβατικά φαινόμενα και οι χρόνοι συμβατοί με το είδος του ενισχυτή. Ο χρόνος ανόδου προσδιορίστηκε στα 29.1μS και ο ρυθμός ανύψωσης στα 1.4V/μS.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω. Οριζόντιος άξονας: 20μS/Div, κατακόρυφος άξονας: 5V/Div.