Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/04/2025

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Network player-Streamer/DAC

Thivan Labs TMS-3

Thivan Labs TMS-3

Για την εργαστηριακή αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκε, κατά κύριο λόγο, η ομοαξονική ψηφιακή είσοδος και η single ended αναλογική έξοδος, ενώ έγιναν και μετρήσεις με streaming ειδικών σημάτων μέσω δικτύου (Ethernet/NAS). Εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το sample rate ήταν 24bit/96kHz και το ψηφιακό φίλτρο ρυθμισμένο στην απόκριση ”Brickwall” και η εξασθένηση του σήματος στα 0dB.
Το ψηφιακό interface του TMS-3 προσφέρει σημαντική καταστολή του εισερχόμενου jitter, με την σχετική καμπύλη να βρίσκεται κάτω από τα -30dB για jitter μέχρι τα 3.5kHz και να ανεβαίνει σταδιακά, μέχρι τα 0dB (μηδενική εξασθένηση) στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Αυτή η επίδοση σημαίνει ότι ο DAC δεν είναι ευαίσθητος σε μέτριας ποιότητας συμβατικές ψηφιακές συνδέσεις. Το jitter που εισάγει η ίδια η συσκευή κινείται σε χαμηλά επίπεδα με υπολογισμένη τιμή τα 42ps (200Hz).
Η γραμμικότητα της στάθμης είναι ιδιαίτερα καλή με τις καμπύλες να διατηρούν την ιδανική κλίση μέχρι τα -100dBFS περίπου, αλλά να παραμένουν σε καλά επίπεδα μέχρι τα -110dBFS, οπότε και κάνει εμφανή την παρουσία του ο θόρυβος.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Σε θέματα παραμόρφωσης, η συμπεριφορά της συσκευής είναι η αναμενόμενη με δεδομένο το στάδιο εξόδου, το οποίο δείχνει και να καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Σε συνάρτηση με την συχνότητα, κινείται στην περιοχή των -40dB (με στάθμη αναφοράς το -1dBFS, πολύ κοντά στο όριο της μέγιστης στάθμης), με ήπιες τάσεις αύξησης κάτω από τα 100Hz περίπου. Το γεγονός ότι οι δύο καμπύλες (THD και THD+N) σχεδόν συμπίπτουν, είναι μια ένδειξη ότι η κύρια συνιστώσα, εδώ, είναι η αρμονική παραμόρφωση, από το λαμπάτο στάδιο και όχι ο θόρυβος.
Σε συνάρτηση με την στάθμη, η αρμονική παραμόρφωση ακολουθεί την συνήθη πορεία, με μείωση μέχρι κάποια τιμή της στάθμης εξόδου (περί τα -40dBFS) και σαφείς τάσεις αύξησης από το σημείο αυτό και μετά. Σε πολύ χαμηλές στάθμες, η επίδοση της συσκευής είναι πολύ καλή, με την ολική αρμονική παραμόρφωση να βρίσκεται στην περιοχή των -55dB και το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου λίγο πάνω από τα -20dB, όταν το σήμα στην έξοδο βρίσκεται στα -60dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz. Στάθμη: -1dBFS. THD+N (μοβ καμπύλη), THD (ροζ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz. THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Το γεγονός ότι το στάδιο εξόδου “προτιμά” τις χαμηλότερες στάθμες δεν είναι, βεβαίως, κάτι που εκπλήσσει. Φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, όπου η καμπύλη για έξοδο -1dBFS (κοντά στο όριο στάθμης της συσκευής, δηλαδή) κινείται με συνέπεια γύρω από το 1%, ενώ για στάθμη εξόδου -20dBFS, η αντίστοιχη μέτρηση βρίσκεται στο 0.2%. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση του εξασθενητή έχει σημασία: Ο χρήστης πρέπει να κρατήσει το σήμα μακρυά από τα όρια του σταδίου εξόδου.
Το ψηφιακό φίλτρο της συσκευής δεν κρύβει εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την βασική του εκδοχή (Brickwall), με ικανοποιητική αποκοπή ψηλά και ομαλή συμπεριφορά. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Thivan “αφήνει” το φάσμα μέχρι το όριο που υπαγορεύει η συχνότητα δειγματοληψίας (δηλαδή 48kHz για sample rate 96kHz και 88.2kHz για τα 176.4kHz) χωρίς να ανησυχεί για τους μετασχηματιστές εξόδου της. Οι σχετικές καμπύλες την δικαιώνουν. Μπορεί η ζώνη διέλευσης να μην είναι αυστηρά επίπεδη, αλλά δεν δίνει λαβή για αρνητικά σχόλια, το αντίθετο μάλιστα, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν και οι μετασχηματιστές εξόδου των ενισχυτών της εταιρίας είναι ανάλογης ποιότητας και συμπεριφοράς.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη. Στάθμη -1dBFS (κόκκινη καμπύλη), -20dBFS (πράσινη).

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 96kHz (ιώδης), 176,4kHz (μπλε).

Τα φίλτρα, τα οποία μπορεί να επιλέξει ο χρήστης είναι τα γνωστά που συναντούμε στους μετατροπείς της ESS. Έχουν μικρές διαφορές στην συμπεριφορά του γύρω από την συχνότητα αποκοπής, σε ό,τι αφορά την κλίση και το εύρος, με τις εκδόσεις που έχουν ήπιο roll-off να είναι λίγο πιο ζωηρές στην περιοχή της αποκοπής. Η ίδια η εταιρία προτείνει το φίλτρο ελάχιστης φάσης με μεγάλη κλίση (Minimum Phase Fast Roll-Off, M-Sharp) για καλύτερη απόδοση, αφήνοντας, βεβαίως, την τελική επιλογή στο αυτί του χρήστη.
Στο πεδίο του χρόνου, το τυπικό Brickwall φαίνεται να έχει σημαντικό pre-ringing και αρκετό post-ringing, μια συμπεριφορά που είναι συνήθης σε αυτό το είδος φίλτρου.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση φίλτρων. Sample rate: 96kHz. Brickwall (κόκκινη καμπύλη), Hybrid (πράσινη), Linear phase /Fast roll-off (πορτοκαλί), Linear phase Slow/roll-off (Ιώδης), Minimum phase/slow roll off (ροζ), Minimum Phase/fast roll off (μπλε), Apodizing (γαλάζιο).

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, Brickwall.

Αντιθέτως, το M-Sharp δείχνει να μεταφέρει την ενέργεια του pre-ringing στην συμπεριφορά απόσβεσης, η οποία είναι αρκετά αργή. Η Thivan φαίνεται να προτείνει αυτή την συμπεριφορά και αυτήν χρησιμοποιήσαμε κατά τις ακροάσεις.
Το ενθαρρυντικό είναι, πάντως, ότι το M-Sharp δεν υπολείπεται καθόλου από το Brickwall σε θέματα καταστολής του θορύβου. Οι αντίστοιχες καμπύλες κινούνται στην περιοχή -95dBFS έως -100dBFS, μια επίδοση που είναι πραγματικά πολύ καλή.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, Minimum phase/fast roll off.

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας (Brickwall/M-Sharp).

Το TMS-3 χαρακτηρίζεται από χαμηλό θόρυβο και το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει μια αιχμή στην περιοχή των 50Hz, προφανώς από την τροφοδοσία, με τα υπόλοιπα ευρήματα να πέφτουν κάτω από τα -100dBFS για συχνότητες πάνω από τα 300Hz. Στο όριο της μέτρησης (20kHz), η στάθμη του θορύβου βρίσκεται κάτω από τα -110dBFS.
Η εικόνα δεν αλλάζει στην broadband μέτρηση (μέχρι τα 96kHz). Εδώ φαίνονται καθαρά οι συνιστώσες του τροφοδοτικού, η συνολική συμμετοχή του οποίου υπολογίστηκε στην περιοχή των 500μVrms στην έξοδο, ενώ -παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια σύνθετη κατασκευή (η οποία περιλαμβάνει, μάλιστα, ολόκληρο υπολογιστή), ο υψίσυχνος θόρυβος βρίσκεται, σχεδόν στο σύνολό του, κάτω από τα -120dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Η διαμόρφωση του σήματος από πολύ χαμηλές συχνότητες είναι μικρή και το αντίστοιχο φάσμα σχεδόν άψογο. Μπορεί, κάποιος, να διακρίνει ίχνη διαμόρφωσης στον πόδα της θεμελιώδους, τα οποία μπορούν να αποδοθούν σε jitter και δύο αιχμές που αντιστοιχούν στα 50Hz, αλλά όλα αυτά βρίσκονται γύρω και κάτω από τα 110dBFS, μια πολύ καλή επίδοση.
Η αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης σε ρυθμό network player (1kHz, -80dBFS) διατηρεί την μορφή του σήματος και περιλαμβάνει κάποιο ποσοστό υψίσυχνου θορύβου (συμπεριφορά αναμενόμενη, βεβαίως)...

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (-80dBFS, 24-bit/96kHz, NAS/Ethernet).

... ενώ το ίδιο ισχύει και για την αναπαραγωγή του σήματος μονοτονικότητας. Τίποτε από αυτά δεν αποτελεί έκπληξη, με δεδομένη την αρχιτεκτονική της συσκευής.
Τέλος, η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε τυπικώς καλά επίπεδα, φθάνοντας και τα -80dB στην περιοχή των χαμηλών-μεσαίων συχνοτήτων με αυξητικές τάσεις σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στο όριο της μέτρησης είδαμε τιμές κάτω από τα -50dB.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα μονοτονικότητας (16-bit/44,1kHz, NAS/Ethernet).

Διαφωνία καναλιών.