Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/04/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD-SACD Player/Streamer/DAC

Mark Levinson No. 5101

Mark Levinson No. 5101

Είναι ξεκάθαρο ότι οι της Mark Levinson καταβάλλουν μια πολλή σοβαρή προσπάθεια για να σχεδιάσουν το σασί μιας σειράς και μετά, απλώς εφαρμόζουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας σε όλες τις συσκευές της σειράς αυτής, ανεξαιρέτως. Αν έχεις δει τον 5805, το 5101 είναι ακριβώς το ίδιο, αν αφαιρέσεις το ρυθμιστικό στάθμης του ενισχυτή και προσθέσεις την υποδοχή του δίσκου του player. Βεβαίως, μιλάμε για μια πολύ προσεγμένη κατασκευή, με πολύ καλό φινίρισμα, μια πολύ ευανάγνωστη, απλή, αλφαριθμητική οθόνη και πέντε διακόπτες όλους κι όλους, μέσω των οποίων γίνονται οι βασικοί χειρισμοί του τρανσπόρτ και η πλοήγηση στο μενού της συσκευής.

Mark Levinson No. 5101

Η αισθητική του No. 5101 ακολουθεί κατά γράμμα τις σχεδιαστικές γραμμές της σειράς 5000. Το σασί είναι ποιοτικό και η εργονομία απλή και αποτελεσματική.

Ο χρήστης μπορεί να χειριστεί την συσκευή και από μακρυά, μέσω ενός καλαίσθητου και πολύ θετικού σε αίσθηση συμβατικού τηλεχειριστηρίου, μέσω της εφαρμογής 5Kontrol η οποία μπορεί να εγκατασταθεί στο τηλέφωνο ή την πινακίδα και μέσω web interface. Όλα αυτά, βεβαίως δεν έχουν την τέλεια λειτουργικότητα που απαιτεί η διαχείριση μιας μεγάλης ψηφιακής δισκοθήκης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω οποιασδήποτε εφαρμογής είναι συμβατή με UPnP και DLNA και η Mark Levinson προτείνει το app Music Life το οποίο προσφέρει εκτός από τον έλεγχο του streaming και τον έλεγχο του τρανσπόρτ. Ακόμη, πάντως, και χωρίς ειδική εφαρμογή, το τηλεχειριστήριο αρκεί για στοιχειώδη πλοήγηση στα περιεχόμενα μιας συλλογής. Καλή δουλειά από την ML εδώ.

Mark Levinson No. 5101

Πέντε διακόπτες όλοι κι όλοι, δίνουν στον χρήστη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της συσκευής, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Το τρανσπόρτ είναι τύπου σχισμής και δεν φαίνεται να καταπονεί τους δίσκους καθόλου.

Mark Levinson No. 5101

Τυπικό πακέτο συνδεσιμότητας. Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει τις συμβατικές ψηφιακές του πηγές, υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης εξωτερικής μονάδας αποθήκευσης, ψηφιακές έξοδοι, μόνο για σήματα PCM και αναλογικές έξοδοι balanced και single ended.

Το πακέτο της συνδεσιμότητας μπορεί να θεωρηθεί καλό, χωρίς να ενθουσιάζει κιόλας. Μια οπτική και μια ομοαξονική ψηφιακή είσοδος, για σύνδεση συμβατικών ψηφιακών πηγών, θύρα Ethernet για την σύνδεση με το οικιακό δίκτυο, θύρα USB-A για σύνδεση εξωτερικών μέσων αποθήκευσης και ένα ζευγάρι ψηφιακών εξόδων με δυνατότητα ρύθμισης του downsampling, αν χρειάζεται (αλλά μόνο για σήματα PCM, μην κάνετε όρεξη!) αποτελούν το front-end της συσκευής, η οποία μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο και ασύρματα μέσω WiFi. Η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε balanced (XLR) και single ended (RCA) μορφή. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης. Η συσκευή μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι 24/192 και υποστηρίζει όλα τα δημοφιλή φορμά αρχείων.

Mark Levinson No. 5101

Το εσωτερικό του 5101 κρύβει μια προσεγμένη βιομηχανική κατασκευή. Δεξιά, φαίνεται το κλειστό περίβλημα του τρανσπόρτ ενώ αριστερά τα ηλεκτρονικά της συσκευής.

Mark Levinson No. 5101

Κάτω από μια βαριά, εξειδικευμένη για RF θωράκιση βρίσκεται, κατά πάσα πιθανότητα ο μετατροπέας d/a.

Το εσωτερικό του 5101 κρύβει μια υψηλής ποιότητας βιομηχανική κατασκευή. Το τροφοδοτικό είναι γραμμικό, με δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και φίλτρο συνολικής χωρητικότητας 13.600μF. Αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή εδώ, είναι η χρήση πολλών σταθεροποιημένων τροφοδοτικών τα οποία βασίζονται στα κλασικά (για να μην πω... vintage) 317/337 και όχι σε κάποιο σύγχρονο σταθεροποιητή LDO -προφανώς, η ML έχει τους λόγους της εδώ.
Το τρανσπόρτ βρίσκεται σε δικό του, κλειστό μεταλλικό σασί, ελαστικά αναρτημένο και είναι τύπου σχισμής με ιδιαίτερα ομαλή λειτουργία. Το ψηφιακό μέρος της συσκευής χρησιμοποιεί εκτεταμένη γαλβανική απομόνωση των ψηφιακών εισόδων, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των εισερχόμενων θορύβων και βασίζεται σε τσιπ της σειράς Pro/SABRE της ESS, γεγονός που εξασφαλίζει και το γνωστό πακέτο αλγορίθμων της συγκεκριμένης εταιρίας. Το 5101 προσφέρει επτά διαφορετικά ψηφιακά φίλτρα για σήματα κωδικοποιημένα κατά PCM και τέσσερα φίλτρα για κωδικοποίηση DSD/SACD, δυνατότητα ρύθμισης του εύρους του PLL (στενό εύρος/αυστηρό PLL, μικρή ανοχή σε jitter, μεγάλο εύρος/λιγότερο αυστηρό PLL, μεγαλύτερη ανοχή στο jitter), καθώς και δυνατότητα επιλογής downsampling για τις ψηφιακές εξόδους (48/96kHz και full bandwidth).
Γενικώς, ο DAC της συσκευής είναι το κύκλωμα που η Mark Levinson ονομάζει Precision Link II και το χρησιμοποιεί, επίσης, στον ολοκληρωμένο 5805 της σειράς. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση του αναλογικού σταδίου που έπεται του μετατροπέα. Εδώ, χρησιμοποιούνται, κατά κύριο λόγο, διακριτά εξαρτήματα με το στάδιο εξόδου να είναι υλοποιημένο με ημιαγωγούς σε τάξη Α σε μια τοπολογία την οποία η εταιρία ονομάζει PurePath.

Mark Levinson No. 5101

Το αναλογικό στάδιο του 5101 βασίζεται, κατά κύριο λόγο, σε διακριτούς ημιαγωγούς, με το στάδιο εξόδου να λειτουργεί σε τάξη Α. Το ολοκληρωμένο στο κέντρο είναι ένας τελεστικός OP07C, ο οποίος δεν είναι στο δρόμο του σήματος. Αριστερά φαίνεται ένα τσιπ απομόνωσης.