Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/05/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής/Ενισχυτής ακουστικών/Streamer/DAC

hARt Lab Tune Two

hARt Lab Tune Two

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε συναντήσει τον Tune Two σε κάποια έκθεση, είτε στο ελληνικό Black Box Show είτε στο Μόναχο, και το χαρακτηριστικό σασί του με τις ξύλινες επιφάνειες δεν ξεχνιέται εύκολα. Αν ο τελικός Three σε κέρδιζε με το... ειδικό του βάρος, ο Two σε κερδίζει με την πολυεπίπεδη (κυριολεκτικώς) παρουσία του και τα δύο μεγάλα encoders στην πρόσοψη, από τα οποία το ένα παίζει τον ρόλο του επιλογέα εισόδου (δεξιά) και το άλλο αυτόν του ρυθμιστικού της στάθμης. Ένας διακόπτης αφής στο κέντρο της πρόσοψης λειτουργεί ως Stand-by/On με τον μεγάλο λογότυπο να φωτίζεται και να μην περνά απαρατήρητος. Δύο κρυφοί διακόπτες, τοποθετημένοι στο κάτω μέρος (χρειάζεσαι λίγο προπόνηση για τους βρίσκεις αμέσως) επιτρέπουν την ρύθμιση των παραμέτρων της εισόδου phono (αν υπάρχει, μπορείς να επιλέξεις φορτίο, κέρδος και χωρητικότητα μεταξύ, 8, 2 και πέντε τιμών αντιστοίχως) καθώς και την επιλογή του χρωματισμού των LED και του λογότυπου από μια πραγματικά μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

hARt Lab Tune Two

Ο Tune Two είναι μια εντυπωσιακή σχεδίαση που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή. Το εξωτερικό περίβλημα κατασκευάζεται από ινοσανίδες και το φινίρισμα είναι πολύ καλής ποιότητας. Οι πλευρικές επιφάνειες μπορούν να αλλάξουν, όπως και το χρώμα και η φωτεινότητα των ενδείξεων.

Στην βασική του εκδοχή, ο προενισχυτής προσφέρει πέντε εισόδους στάθμης line, ενώ αν τοποθετηθεί το άρθρωμα του προενισχυτή phono, αυτές γίνονται 4 (η μια γίνεται η είσοδος phono). Το άρθρωμα του DAC προσφέρει δυο συμβατικές ψηφιακές εισόδους (οπτική και ομοαξονική καθώς και τρεις εισόδους USB-A για σύνδεση εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων). Η δομή του προενισχυτή προβλέπει έλεγχο μέσω δικτύου και Web browser ακόμη και στην βασική του εκδοχή, επομένως το streamer το WiFi και η σύνδεση μέσω Ethernet είναι εγκατεστημένα σε όλες τις εκδόσεις του προενισχυτή. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να τον συνδέσεις στο οικιακό δίκτυο, ούτως ή άλλως, αν θέλεις να τον χειριστείς μέσω κάποιας τρίτης συσκευής. Εννοείται, ότι υπάρχει ένα καλαίσθητο, “βαρύ” συμβατικό τηλεχειριστήριο, μέσω του οποίου μπορούν να γίνουν οι βασικοί χειρισμοί. Στην οριζόντια επιφάνεια της συσκευής ο χρήστης θα βρει την έξοδο των ακουστικών (TRS 6.35mm) και μια από τις τρεις θύρες USB-A για εύκολες συνδέσεις.

hARt Lab Tune Two

Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται σε 64 βήματα του 1dB και η αίσθηση του ρυθμιστικού είναι πολύ θετική. Η επιφάνεια κάτω από τον λογότυπο είναι ο διακόπτης αφής για το Stand-by/On. Η έξοδος των ακουστικών βρίσκεται στην οριζόντια επιφάνεια.

hARt Lab Tune Two

Ο επιλογέας εισόδων έχει επίσης πολύ θετική αίσθηση. Επιτρέπει, αρχικώς, την επιλογή των αναλογικών εισόδων και στην συνέχεια, όταν ανάψει το έκτο LED, την επιλογή των δύο ψηφιακών και του streamer. O χρήστης μπορεί να τοποθετήσει ψηφιακά μέσα αποθήκευσης σε μια θύρα USB-A στην οριζόντια επιφάνεια της συσκευής.

Στην πίσω πλευρά υπάρχουν όλα τα απαραίτητα, με την έξοδο προς τον τελικό ενισχυτή να είναι διπλή. Στην βασική, Main, εκδοχή της, η έξοδος λαμβάνεται μετά τον ημιαγωγικό απομονωτή (περισσότερα στην επόμενη παράγραφο) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τελικούς ενισχυτές. Στην Direct εκδοχή της, η έξοδος λαμβάνεται απευθείας από το λαμπάτο στάδιο και απαιτεί τελικούς ενισχυτές με αντίσταση εισόδου μεγαλύτερη των 30kΩ.
Η δομή του Tune 2 είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Ο προενισχυτής είναι χτισμένος γύρω από το ίδιο στάδιο ενίσχυσης τάσης που χρησιμοποιείται και στον τελικό Tune Three, δηλαδή βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο CV181, η οποία είναι πολωμένη σε τάξη Α με χρήση LED και λειτουργεί σε συνθήκες χωρίς ολική ανάδραση (υπάρχει μόνο η τοπική μέσω του LED). Η CV181 είναι μια λυχνία που όχι μόνο διατίθεται σε ταιριασμένα ζεύγη (ώστε τα δύο κανάλια του ενισχυτή να είναι κατά το δυνατόν ισορροπημένα) αλλά και με ταιριασμένες τις εσωτερικές τριόδους.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και στον τελικό, το λαμπάτο στάδιο ακολουθεί ένα συμμετρικό ημιαγωγικό στάδιο απομόνωσης, υλοποιημένο με FET σε τάξη Α, απλώς, στην περίπτωση του Two δεν μιλάμε για buffer ισχύος και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θα το χρησιμοποιήσει, συνδέοντας τον τελικό στην κατάλληλη έξοδο. Ο εξασθενητής του προενισχυτή είναι βηματικός. 64 βημάτων του 1dB, με ηλεκτρονόμους και τοπολογία που διατηρεί σταθερή την αντίσταση εισόδου. Οι αντιστάσεις που χρησιμοποιούνται είναι υψηλής ακρίβειας, βελτιστοποιημένες για εφαρμογές ήχου. Η επιλογή των εισόδων γίνεται, επίσης, με ηλεκτρονόμους, τοποθετημένους κοντά στα βύσματα. Από το στάδιο των λυχνιών οδηγείται και η έξοδος των ακουστικών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υψηλής ποιότητας (κάτι που το περιμένεις βεβαίως, από συσκευή αυτού του επιπέδου). Οι λυχνιολαβές είναι από τεφλόν, οι πυκνωτές σύζευξης ανήκουν στην σειρά KPCU-01 της Miflex (χάλκινου φύλλου/χαρτιού/πολυπροπυλενίου με διηλεκτρικό λαδιού) και η εσωτερική καλωδίωση γίνεται με αγωγούς της Viablue.

hARt Lab Tune Two

Το βασικό κύκλωμα του Tune Two χρησιμοποιεί μια διπλοτρίοδο CV181 ανά κανάλι. Οι λυχνιολαβές είναι από τεφλόν.

hARt Lab Tune Two

Εδώ, φαίνονται οι αναλογικές είσοδοι και έξοδοι. Ο προενισχυτής διαθέτει δύο εξόδους, την Main, η οποία λαμβάνεται από το ημιαγωγικό buffer και την Direct (εδώ φαίνεται ως Sub) η οποία λαμβάνεται απευθείας από το λαμπάτο στάδιο.

Ο προενισχυτής phono είναι ένα κύκλωμα βασισμένο σε FET, τα οποία είναι πολωμένα σε τάξη Α με το δικτύωμα της αποέμφασης να είναι παθητικό. Είναι τοποθετημένος σε ξεχωριστά μεταλλικό περίβλημα για μεγαλύτερη μείωση του θορύβου. Το άρθρωμα του DAC είναι βασισμένο σε ένα ψηφιακό interface/SRC και σε ένα τσιπ μετατροπής d/a της Texas Instruments (SRC4392 και PCM5122) και τροφοδοτείται από την δική του γραμμή. Συνεργάζεται με ένα SBC (Single Board Computer) το οποίο “τρέχει” την εφαρμογή playback της Volumio, το λογισμικό ελέγχου της συσκευής και επιτρέπει τον χειρισμό μέσω web interface, ενώ υποστηρίζει και τις δυνατότητες streaming του προενισχυτή, μέσω Ethernet και WiFi. Ενώ ο DAC είναι προαιρετικός, το SBC περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις της συσκευής.

hARt Lab Tune Two

Το ψηφιακό κομμάτι του Tune Two περιλαμβάνει συμβατικές ψηφιακές εισόδους, τρεις συνολικά θύρες USB-A (στο πίσω μέρος βρίσκονται οι δύο) καθώς και θύρα Ethernet/RJ45 για σύνδεση με το οικιακό δίκτυο. Υπάρχει και δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης μέσω WiFi.

hARt Lab Tune Two

Τα σημεία στήριξης της συσκευής είναι πολύ φροντισμένα. Εδώ, φαίνεται το υλικό απορρόφησης των κραδασμών, στο εσωτερικό.

Γενικώς, η τροφοδοσία του προενισχυτή φαίνεται να είναι πολύ προσεγμένη, με διαφορετικούς μετασχηματιστές για το αναλογικό και το ψηφιακό μέρος, πολλές τοπικές σταθεροποιήσεις, δώδεκα συνολικά, και ξεχωριστή τροφοδοσία για τα κυκλώματα ελέγχου και η εταιρία αναφέρει ότι τα χαρακτηριστικά της εξομοιώνουν αυτά των μπαταριών σε θέματα θορύβου.
Το σασί του Tune Two είναι σύνθετο, κατά την προσφιλή συνήθεια της εταιρίας. αποτελείται από το εξωτερικό κέλυφος, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ινοσανίδες υψηλής πυκνότητας, φινιρισμένες με λάκα υψηλής ποιότητας και το εσωτερικό, μεταλλικό σασί. Η hARt δίνει σημασία στην καταστολή των κραδασμών (σημαντική υπόθεση ειδικά σε κυκλώματα με λυχνίες) και φροντίζει για την απομόνωση των επιμέρους τμημάτων, όπως είναι τα βύσματα εισόδου/εξόδου και οι μετασχηματιστές τροφοδοσίας, ενώ τα σημεία στήριξης της συσκευής βασίζονται στην αρχιτεκτονική FloatO που χρησιμοποιεί η εταιρία σε όλες τις συσκευές της.

hARt Lab Tune Two

Το συμβατικό τηλεχειριστήριο υπερύθρων κατασκευάζεται από μασίφ αλουμίνιο και προσφέρει πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες της συσκευής, ρύθμιση στάθμης, επιλογή εισόδου και φίμωση.

hARt Lab Tune Two

Στην πλήρη εκδοχή του ο Tune Two είναι μια σύνθετη συσκευή. Το εσωτερικό, μεταλλικό, σασί, φιλοξενεί του τροφοδοτικό (επάνω), το κύκλωμα του προενισχυτή (κάτω), το άρθρωμα phono (κάτω αριστερά), τον DAC (κάτω δεξιά, απέναντι από το phono) και το SBC (επάνω, στο κέντρο).

Ο προενισχυτής είναι διαθέσιμος σε μια ποικιλία χρωμάτων και, επιπροσθέτως, οι πλευρικές επιφάνειες μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα με άλλες που έχουν διαφορετικό χρώμα/φινίρισμα. Αυτή η δυνατότητα, σε συνδυασμό με αυτήν της αλλαγής χρωμάτων στα LED της πρόσοψης κάνουν τον Tune Two την πιο ευέλικτη, στον τομέα αυτό, συσκευή που έχουμε συναντήσει.

hARt Lab Tune Two

Ο DAC βασίζεται σε τσιπ της Texas Instruments.

hARt Lab Tune Two

Αυτό είναι το buffer του προενισχυτή (σε τάξη Α με διακριτά FET).

hARt Lab Tune Two

Οι πυκνωτές σύζευξης ανήκουν στη σειρά KPCU-01 της Miflex και είναι ειδικοί για εφαρμογές audio.