Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/07/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC

SVS Prime Wireless Pro SoundBase

SVS Prime Wireless Pro SoundBase

Στο εργαστήριο, ο ενισχυτής απέδωσε 94Wrms ανά κανάλι σε φορτία 8Ω, τιμή που ανέβηκε στα 140Wrms ανά κανάλι σε φορτία 4Ω, επιδόσεις αμφότερες μετρημένες με όριο παραμόρφωσης το 03% και πολύ κοντά στην τιμή που δίνει ο κατασκευαστής. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος λίγο κάτω από 1.5 (1.49) ο SoundΒase φαίνεται αρκετά ικανός να οδηγήσει ένα κάπως δύστροπο ηχείο, κάτι που το περιμένεις, άλλωστε από ένα καλό διακοπτικό στάδιο. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε λίγο κάτω από το 100 (99.85), οπότε το τελικό στάδιο δεν θα συναντήσει προβλήματα με ηχεία των οποίων το μέτρο της αντίστασης μεταβάλλεται έντονα.
Οι στατικά μετρημένες παραμορφώσεις κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα παραμένοντας γύρω και κάτω από το 0.03% (THD+N) και το 0.02% (THD) και το άξιο προσοχής σημείο είναι ότι οι τάσεις αύξησης των τιμών αυτών, σε συνάρτηση τόσο με το φορτίο όσο και με την συχνότητα, είναι μικρές, υποδηλώνοντας ένα κύκλωμα με σταθερό χαρακτήρα. Η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (κατά SMPTE) μετρήθηκε στην περιοχή του 0.011-0.017% για φορτία 4Ω και 8Ω αντιστοίχως επίδοση, επίσης, πολύ καλή.
Ο ενισχυτής εμφανίστηκε αρκούντως αθόρυβος, με -74dBr(A) με αναφορά το 1Wrms/8Ω και δυναμική περιοχή που ξεπερνά τα 90dB.
Η απόκριση συχνότητας με ωμικό φορτίο είναι πρακτικώς επίπεδη, με την αποκοπή, τόσο χαμηλά όσο και ψηλά να είναι εμφανής αλλά ήπια. Στο όριο της μέτρησης χαμηλά (10Ηz) δεν ξεπερνά το -1.5dB), ενώ ψηλά ο ενισχυτής φτάνει μέχρι τα 40kHz, όπου, προφανώς, εφαρμόζεται ένα πολύ απότομο φίλτρο.
Με σύνθετο φορτίο, οι αποκλίσεις είναι δύσκολα ορατές, με την μέγιστη τιμή τους να μην ξεπερνά τα 0.2dB (στην περιοχή των 3kHz). Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι πολύ καλή, με τις διαφορές να βρίσκονται στην περιοχή του 0.1dB, μια επίδοση που θέτει τις βάσεις για πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα απόδοσης της στερεοφωνικής εικόνας.
Το φάσμα της εξόδου, με σήμα 1kHz στην είσοδο και φορτίο 8Ω (στο 1/3 της μέγιστης ισχύος) είναι ιδιαίτερα καθαρό. Η ισχυρότερη αρμονική είναι η τρίτη (λίγο κάτω από τα -75dBr) με τις υπόλοιπες αρμονικές (δεύτερη και πέμπτη) να βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -90dBr και όλα τα υπόλοιπα ευρήματα να βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -110dBr, κάτι το οποίο είναι, σίγουρα, εντυπωσιακό.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Με φορτίο 4Ω, η γενική συμπεριφορά της συσκευής δεν αλλάζει. Οι αρμονικές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα -80dBr και το φάσμα στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι ιδιαίτερα καθαρό.
Ανάλογη συμπεριφορά είδαμε και στα φάσματα ενδοδιαμόρφωσης. Εδώ, με φορτίο 8Ω, οι τρίτης και πέμπτης τάξης συνιστώσες βρίσκονται ήδη κάτω από τα -80dBr, με την συνιστώσα πρώτης τάξης (1kHz) να φαίνεται, μετά βίας, στο αριστερό άκρο του διαγράμματος.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Όπως είδαμε και στο φάσμα των αρμονικών, με φορτίο 4Ω, ο SoundΒase “ζορίζεται” λίγο παραπάνω (αλλά όχι με τρόπο ανησυχητικό), με μοναδικό εύρημα την κάπως πιο ζωηρή πρώτη τάξη, η οποία παράγει και αρμονικές.
Το φάσμα του θορύβου στην έξοδο είναι εντυπωσιακό. Ο ενισχυτής είναι εντελώς “απών” από τις συνήθεις συχνότητες του hum (50/100Hz) αλλά και στις πολύ υψηλές συχνότητες, μέχρι τα 96kHz. Στο σχετικό διάγραμμα, το σύνολο, σχεδόν, των ευρημάτων βρίσκεται κάτω από τα -100dBr, με στάθμης αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε 1Wrms/8Ω. Τέτοιου είδους ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι τόσο τα διακοπτικά στάδια όσο και τα διακοπτικά τροφοδοτικά δεν έχουν θέματα θορύβου υψηλών συχνοτήτων, όταν υλοποιούνται σωστά.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω.

Για να φανεί καλύτερα η παραπάνω ιδέα, παραθέτουμε δύο διαγράμματα θορύβου ευρείας ζώνης, το πρώτο στα 500MHz, όπου διακρίνονται ελάχιστες συνιστώσες θορύβου (η αιχμή στο άκρο αριστερό μέρος είναι το σήμα εισόδου του ενισχυτή, στα 10kHz).
Με εύρος μέτρησης 2MHz, μπορεί κανείς να δει τι συμβαίνει κοντά στο ακουστικό φάσμα. Εδώ, μπορούμε να διακρίνουμε μια αιχμή, η οποία βρίσκεται στα 400kHz περίπου και, κατά πάσα πιθανότητα, είναι η συχνότητα μεταγωγής που χρησιμοποιεί η SVS.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου πολύ υψηλών συχνοτήτων (εύρος 500MHz/κέντρο 250MHz, κατακόρυφη ανάλυση 5dBV/Div).

Φάσμα θορύβου πολύ υψηλών συχνοτήτων (εύρος 2MHz/κέντρο 1MHz, κατακόρυφη ανάλυση 10dBV/Div).

Τα διαγράμματα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα, επιβεβαιώνουν τις στατικές μετρήσεις. Με φορτίο 8Ω η συμπεριφορά είναι ιδιαιτέρως ομαλή, χωρίς τάσεις αύξησης όσο η συχνότητα ανεβαίνει, ενώ η διαφοροποίηση των επιδόσεων καθώς η ισχύς μεταβάλλεται είναι μικρή.
Παρόμοια συμπεριφορά είδαμε και με φορτίο 4Ω. Εδώ, σε μεγαλύτερες τιμές ισχύος, υπάρχει μια τάση αύξησης των τιμών της παραμόρφωσης πάνω από τα 10kHz αλλά είναι μικρή και, μάλλον, ανάξια λόγου, ειδικά αν θυμηθούμε ότι μιλάμε για συσκευή με τιμή αισθητά κάτω από τα €1.000.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/8Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/8Ω (κόκκινη), 1/3 Pmax/8Ω (πορτοκαλί).

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/4Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/4Ω (κόκκινη), 1/3 Pmax/4Ω (πορτοκαλί).

Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου και το φορτίο είναι... περίπου η αναμενόμενη. Το “περίπου” αναφέρεται, κυρίως, στην πολύ ήπια μετάβαση στην υπερφόρτωση, ειδικά με φορτίο 8Ω. Κατά τα άλλα, η συμπεριφορά δεν προσφέρεται για σχολιασμό., πέραν ίσως του γεγονότος ότι η αυξητική τάση στην παραμόρφωση στα 8Ω αρχίζει αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα οι τιμές για μέση ισχύ στα 4Ω να εμφανίζονται χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στα 8Ω.
Η συμπεριφορά του σταδίου εξόδου σε τετραγωνικό σήμα, δεν ενθουσιάζει οπτικώς, και αυτό μπορούμε, μάλλον, να το “φορτώσουμε” στην low pass συμπεριφορά που έχει ο ενισχυτής, με συχνότητα αποκοπής στην περιοχή των 40kHz. Ο χρόνος ανόδου υπολογίστηκε στα 12.6μs και ο ρυθμός ανύψωσης στα 6.4V/μs, επίδοση η οποία είναι απολύτως επαρκής (για τις συγκεκριμένες συνθήκες σήματος ο ελάχιστος ρυθμός ανύψωσης είναι 0.24V/μs). Άξιο σχολιασμού εύρημα είναι η μεγάλης διάρκειας ιδιοταλάντωση και το overshoot (μάλλον το απότομο φίλτρο που λέγαμε, επειδή ένας μικρός υπολογισμός δείχνει ότι η συχνότητα είναι κοντά στα 40kHz...).

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω. Οριζόντιος άξονας: 2μS/Div, κατακόρυφος άξονας: 13V/Div.