Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/12/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενεργό/Ψηφιακό Ηχείο

Lyravox Karlos Pure

Lyravox Karlos Pure

Η τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο δεν κρύβει δυσκολίες. Ο συνδυασμός ηχείου-βάσης δεν είναι μικρός σε ύψος, αλλά το περιορισμένο του βάθος και το γεγονός ότι το bass reflex βρίσκεται στο κάτω μέρος διευκολύνει πολύ τα πράγματα. Με βάση και την μέτρηση της κατευθυντικότητας, τα ηχεία απαιτούν toe-in. Η σύνδεσή τους, επίσης, δεν είναι δύσκολη. Θα χρειαστείτε, βεβαίως, δύο καλώδια τροφοδοσίας, αλλά αυτό είναι αμελητέο πρόβλημα.
Για την ακουστική αξιολόγηση, τα Karlos αντικατέστησαν τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκαν από τον προενισχυτή Melos Plus Series Line (έτσι ώστε να αξιολογήσουμε και το κομμάτι του A/D).

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το ηχείο της Lyravox είναι αυτή της ηρεμίας, της ομοιογένειας και της πειθαρχημένης παρουσίας στον χώρο. Το Karlos γεμίζει ένα μέτριου μεγέθους δωμάτιο με χαρακτηριστική άνεση και δημιουργεί την εντύπωση ότι θα λειτουργήσει άνετα και σε έναν μεγαλύτερο χώρο, αρκεί η απόσταση ακρόασης να διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα. Η ίδια η εταιρία δίνει ως κατώτερο όριο τα 20m2 (ας πούμε 5x4 μέτρα) και ανώτερο τα 50m2 (6x8 μέτρα), διαστάσεις που μας φαίνονται λογικές ως γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Οι ενισχυτές της Hypex είναι γνωστή ποσότητα σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες οδήγησης και 1000W δεν τα λες και λίγα. Έτσι, ο σωστός έλεγχος και η απουσία συμπίεσης δεν μας βρήκαν απροετοίμαστους, είναι χαρακτηριστικά που τα περιμέναμε, λίγο-πολύ

Lyravox Karlos Pure Lyravox Karlos Pure

Το σημείο που έχει ξεχωριστή αξία εδώ, είναι η εικόνα που δημιουργεί το ηχείο. Η ύπαρξη του οριζόντιου τουίτερ σε κάνει -ίσως- καχύποπτο επί της αρχής, αλλά, οφείλω να αναγνωρίσω στην Lyravox ότι έχει εκτελέσει μια άσκηση ισορροπίας με εξαιρετική επιτυχία. Το Karlos είναι πολύ ακριβές, δημιουργεί μια πολύ καλή εικόνα στον οριζόντιο άξονα με σαφή εστιασμό των μεμονωμένων πηγών και καλή αίσθηση του βάθους, αλλά, ταυτόχρονα, ακούγεται προσεκτικά ατμοσφαιρικό, ευχάριστο και ξεκούραστο. Η αίσθηση που πήρα απείχε πολύ από τον αυστηρό χαρακτήρα των ATC, τον οποίο έχω συνηθίσει (για να μη πω στον οποίο έχω εθιστεί), αλλά η απόλυτη ακρίβεια και η σαφήνεια δεν μου έλειψαν. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όπως ακριβώς περιμένεις από ένα ηχείο τέτοιας κατηγορίας. Θα είχε πλάκα, αν υπήρχε ένας διακόπτης για το AMT, ώστε να κάνεις συγκρίσεις.
Στο φάσμα, βεβαίως, δεν υπάρχουν πολλά να γράψεις. Με την απόκριση-χάρακα στην μεσαία περιοχή και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, το αποτέλεσμα έχει πολύ καλή αίσθηση ομοιογένειας, πολύ καλό layering και περιγραφή της λεπτομέρειας των μεσαίων, καλή αίσθηση αέρα ψηλά και, εν γένει, έναν ζωηρό, γρήγορο αλλά πλούσιο και φιλικό στο αυτί χαρακτήρα. Δεν μπορείς να αποκλείσεις το γεγονός ότι τα δύο τουίτερ αλληλοσυμπληρώνονται, με την ακτινοβολία του οριζόντιου να φθάνει στον ακροατή μέσα από τις ανακλάσεις του χώρου. Χαμηλά, το γούφερ της Scanspeak κάνει αυτό που πρέπει. Δίνει πολύ καλή έκταση, έχει έλεγχο και σωστό όγκο, χωρίς να υπερβάλλει ποτέ και γεμίζει τον χώρο με άνεση. Οι ανώτερες χαμηλές είναι γρήγορες, με άψογο παλμό και το ηχείο ακούγεται ρυθμικό και πλήρες.

Τελικώς...

... είναι σαφές ότι η Lyravox πέτυχε τον στρατηγικό της στόχο να δημιουργήσει ένα ηχείο διαφορετικό, απαλλαγμένο από τις συμβάσεις, στο μέτρο του δυνατού. Το κατάφερε αυτό, ακολουθώντας δρόμους που γνωρίζουμε, αλλά σπανίως συναντούμε και το αποτέλεσμα την δικαιώνει. Στην περίπτωση του Karlos Pure, δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάτι που “διαφέρει”, αλλά ένα ηχείο πραγματικά υψηλού επιπέδου, τόσο σε επίπεδο ηχητικής απόδοσης όσο και στα επίπεδα της αισθητικής και των δυνατοτήτων. Αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής και αναζητάτε κάτι που ξεχωρίζει, θα πρέπει να ακούσετε οπωσδήποτε!