Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/12/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενεργό/Ψηφιακό Ηχείο

Lyravox Karlos Pure

Lyravox Karlos Pure

Για να είμαι ειλικρινής, ακόμη και αν δεν είχα διαβάσει το όνομά της στο ρόστερ της εταιρίας, η φυσική παρουσία του Karlos, αφήνει σοβαρότατες υπόνοιες ότι δεν έχει σχεδιαστεί από κάποιον (επιδέξιο, έστω) “ηχειά”, αλλά από βιομηχανικό σχεδιαστή που ξέρει από γραμμές και αναλογίες και το πώς αυτά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα χρηστικό και όμορφο προϊόν. H Nissen έχει δημιουργήσει μια ρηχή καμπίνα, η οποία είναι bass reflex, με την οπή προς το δάπεδο, ώστε να εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες φόρτισης, ανεξαρτήτως της θέσης στον χώρο, με καθαρές γραμμές και στιλπνές επιφάνειες, που θυμίζει αρκετά την αισθητική των 70s'.

Lyravox Karlos Pure

Τα Karlos έχουν πολύ προσεγμένο design και αισθητική. Μια πολύ ελαφριά στο μάτι βάση, στηρίζει ένα ηχείο με μικρό βάθος, στο σωστό ύψος και με την σωστή κλίση, δένοντας άψογα το συνολικό σύστημα και δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο προφίλ.

Το ηχείο είναι, τύποις, βάσης αλλά ενσωματώνει ένα εξαιρετικό στάντ, το οποίο δίνει το σωστό ύψος και κλίση (η σχεδίαση μπορεί να επιτύχει χρονική ευθυγράμμιση τοποθετημένο σε αυτό) χωρίς να βαραίνει τον χώρο. Η συνολική σύνθεση είναι, στα δικά μου μάτια, εξαιρετική.
Η μεγάλη μπάφλα και η απουσία μιας “ολόσωμης” προστατευτικής σήτας στρέφει την προσοχή στα μεγάφωνα, όχι αδίκως, πάντως. Η Lyravox δεν έχει κάνει οικονομίες, εδώ, άλλωστε η κατηγορία τιμής του ηχείου το καλεί. Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα γούφερ 10 ιντσών της Scanspeak με κώνο από αλουμίνιο, ενώ οι υψηλές από ένα custom τουίτερ κεραμικού θόλου της Accutone, του οποίου η ακτινοβολία ελέγχεται από έναν κυματοδηγό.

Lyravox Karlos Pure

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα custom κεραμικό τουίτερ της Accutone.

Lyravox Karlos Pure

Το γούφερ είναι δέκα ιντσών με κώνο από αλουμίνιο, της Scanspeak.

Το ηχείο είναι, με βάση τις δηλώσεις της εταιρίας, δίδρομο, αλλά διαθέτει και ένα τρίτο μεγάφωνο, ένα τουίτερ τεχνολογίας AMT (Air Motion Transformer), το οποίο είναι τοποθετημένο στην οριζόντια επιφάνεια της καμπίνας, ακτινοβολεί κάθετα σε σχέση το κυρίως τουίτερ, προς την οροφή και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία ενός πεδίου ανακλάσεων. Το επιχείρημα της Lyravox για αυτή την επιλογή, είναι το κλασικό: Οι φυσικές πηγές ήχου δεν είναι αυστηρώς κατευθυντικές αλλά ακτινοβολούν προς κάθε κατεύθυνση, επομένως ένα ηχείο με τέτοιες δυνατότητες είναι ακριβέστερη προσέγγιση στην πηγή. Στην θεωρία, βεβαίως, δεν θέλουμε ηχεία-μουσικά όργανα, αλλά ηχεία-σημειακές πηγές (γιαυτό και το time-alignment είναι σημαντικό και το επιδιώκει και η Lyravox) και το “επάνω” τουίτερ δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Βοηθά, όμως, σύμφωνα με την εμπειρία μας, στην ενσωμάτωση του ηχείου στον χώρο και παράγει ένα πεδίο ανακλάσεων που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δημιουργήσει μια αίσθηση φυσικότητας και να οδηγήσει σε ένα ξεκούραστο άκουσμα, σε κάποια απόσταση από την αυστηρότητα ενός μόνιτορ.

Lyravox Karlos Pure

Στο επάνω μέρος της καμπίνας, υπάρχει ένα δεύτερο τουίτερ, τεχνολογίας ATM, το οποίο συμμετέχει στην δημιουργία του πεδίου αντήχησης.

Lyravox Karlos Pure

Το Karlos Pure διαθέτει ένα πλήρες πακέτο εισόδων, ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με κάθε είδους συσκευή, από αναλογικές πηγές μέχρι και προενισχυτή.

Τα μεγάφωνα οδηγούνται από ένα καθαρόαιμο ενεργό σύστημα. Καθαρόαιμο, με την έννοια ότι έχουμε έναν τελικό ενισχυτή ανά κλάδο και ανά μεγάφωνο, χωρίς να μεσολαβεί παθητικό φίλτρο μεταξύ ενισχυτών και μεγαφώνων. Το crossover υλοποιείται στο ψηφιακό πεδίο από τον ψηφιακό επεξεργαστή του συστήματος, ο οποίος φροντίζει και για το room correction, το οποίο, όμως, για να λειτουργήσει, απαιτεί να γίνουν κάποιες μετρήσεις επί τόπου για να δημιουργηθεί το σωστό φίλτρο που, στην συνέχεια, φορτώνεται στο ηχείο. Οι ενισχυτές που χρησιμοποιούνται στο Karlos Pure είναι διακοπτικοί, Hypex Ncore, με το κάθε άρθρωμα να αποδίδει 250W. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ηχείο έχει εγκατεστημένη ισχύ 500W και η συνολική ισχύς του συστήματος, στο επίπεδο των ενισχυτών, είναι 1000W.
Σε ό,τι αφορά την συνδεσιμότητα, τα Karlos Pure είναι πλήρη. Περιλαμβάνουν δύο αναλογικές εισόδους, single ended (RCA) και balanced (XLR) και τρεις συμβατικές ψηφιακές (AES/EBU, ομοαξονική/RCA και οπτική/Toslink), όπου ο χρήστης μπορεί να συνδέσει αναλογικές πηγές, ψηφιακές πηγές, DAC ή/και προενισχυτή για την οδήγηση των ηχείων. Οι συνδέσεις συμπληρώνονται με το καλώδιο που συνδέει τα δύο ηχεία καθώς και από τα καλώδια τροφοδοσίας.
Το front end του ηχείου, το κομμάτι, δηλαδή, που προηγείται των τελικών ενισχυτών, περιλαμβάνει μετατροπέα a/d και d/a για την διαχείριση των αναλογικών και των ψηφιακών σημάτων αντιστοίχως, (τσιπ της AKM) καθώς και τον ψηφιακό επεξεργαστή που έχει αναλάβει τον διαμοιρασμό του σήματος στους κλάδους συχνοτήτων και στους ενισχυτές καθώς και την αντιστάθμιση της ακουστικής.

Lyravox Karlos Pure

Η “πλάτη” του ηχείου φιλοξενεί ένα front-end με τα απαραίτητα κυκλώματα, A/D, DSP και D/A καθώς και το άρθρωμα NCore της Hypex.