Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/02/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Δαπέδου

Estelon YB Mk II

Estelon YB Mk II

Για την ακουστική αξιολόγηση, το YB MkII αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500 και το υπόλοιπο, γνωστό, σύστημα που χρησιμοποιούμε παγίως στο avmentor.gr (Teac Esoteric P70/D70, dCS Puccini U-Clock, Melos Plus Series Line).
Η αρχική εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει προβλήματα. Στην πραγματικότητα, το YB είναι ένα σχετικώς μικρό ηχείο σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του σε χώρο καθώς η βάση του έχει διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από 33x39 εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δυσκολευτεί κάποιος να το τοποθετήσει σωστά στον χώρο του, μια διαδικασία η οποία διευκολύνεται και από την δυνατότητα επιλογής της θέσης των γούφερ σε σχέση με τους πλευρικούς τοίχους, την οποία προσφέρει η κατοπτρική συμμετρία των ηχείων. Στην δική μας περίπτωση, επιλέχθηκε η “εσωτερική” θέση για τα γούφερ. Από εκεί το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις μικρο-μετακινήσεις για να βελτιστοποιήσεις την απόδοση, κυρίως της εικόνας.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το μικρό Estelon είναι αυτή ενός ασυμπίεστου, λεπτομερούς, γρήγορου και ζωηρού ηχείου, το οποίο, είναι η αλήθεια σε κερδίζει αμέσως με την αμεσότητα του και την παρουσία/απουσία του στον χώρο. Γεμίζει με επιβλητικό τρόπο έναν μικρό η μεσαίο χώρο (η εταιρία δίνει ένα διάστημα μεταξύ 16 και 45 τετραγωνικών, προσωπικά τα 45 τετραγωνικά τα βρίσκω λίγο υπερβολικά) και καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχεις απέναντί σου κάτι σοβαρό, αλλά εξαφανίζεται πολύ εύκολα ακουστικά, αποτέλεσμα -πιθανώς- των μικρών διαστάσεων της μπάφλας γύρω από το τουίτερ και το μιντ και των περιορισμένων περιθλάσεων λόγω των καμπυλωμένων επιφανειών.

Estelon YB Mk II Estelon YB Mk II

Η περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με αξιοσημείωτη ισορροπία, πολύ καλή αίσθηση της έκτασης και χωρίς το παραμικρό ίχνος υπερβολής. Το YB ακούγεται επιβλητικά όταν το απαιτεί η ηχογράφηση αλλά όχι με τρόπο που θα τραβήξει την προσοχή με τον λάθος τρόπο. Πιθανώς η επιλογή της κλειστής καμπίνας να παίζει τον ρόλο της εδώ, αλλά η διαύγεια που πήρα στο κάτω όριο είναι από τις καλύτερες που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι γεμάτο, γρήγορο και δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας που την συναντάς σπάνια.
Τα ρυθμικά μέρη εμφανίστηκαν ισορροπημένα, με πολύ καλή ταχύτητα και τα μεγάλα ακουστικά όργανα (κόντρα μπάσο, τσέλο) είχαν σωστή κλίμακα διαστάσεων και κορυφαία απόδοση του παλμού, ιδιότητες που κάνουν το YB μια εξαιρετική περίπτωση κατά τη γνώμη μου. Η πολύ καλή συμπεριφορά στο κομμάτι των χαμηλών και η απουσία συμπίεσης, οδηγούν συχνά σε υπερβολές από την πλευρά του χρήστη ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι το YB είναι ένα σχετικώς μικρό ηχείο (παρά το 1,30 του ύψους του) με γούφερ οκτώ ιντσών. Αν το ξεχάσει, δεν πειράζει, το Seas φτάνει στο τέλος της διαδρομής του και του το θυμίζει ευγενικά...
Η μεσαία περιοχή ήταν από τις καλύτερες που έχω ακούσει. Πήρα εξαιρετική αίσθηση διαφάνειας, πολύ καλό layering και εξαιρετικά ισορροπημένη φωτεινότητα και αίσθηση παρουσίας. Οι φωνές αποδίδονται με εξαιρετικό τρόπο, με τα σωστά ηχοχρώματα και άρθρωση και ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τους σολίστ, απολαμβάνει τον αέρα και της διαστάσεις μιας μεγάλης σκηνής και πολύ σύντομα συλλαμβάνει τον εαυτό του να βυθίζεται μέσα στην σύνθεση και, απλώς, να απολαμβάνει την ακρόαση. Το ηχείο δεν ακούγεται ποτέ σκληρό ή προβολικό, αλλά δεν υιοθετεί και την αποστασιοποίηση, ως μανιέρα, δημιουργώντας μια γενικόλογη, “φυσική” εικόνα. Ο εστιασμός της σκηνής βρίσκεται στην σωστή απόσταση για μια αναλυτική περιγραφή, χωρίς να καταπιέζει. Μια άσκηση ισορροπίας λυμένη με παραδειγματικό τρόπο από την Estelon.
Η στερεοφωνική εικόνα ακολουθεί, επίσης, τον όρο “παραδειγματικός”. Υπάρχει αίσθηση πειθαρχίας, με σαφή περιγραφή των διαστάσεων του πλάτος και του βάθους, πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των μεμονωμένων πηγών και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και του αέρα. Το YB τοποθετείται, σαφώς, στην περιοχή του μόνιτορ σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα και με μια καλή ηχογράφηση μπορείς να πάρεις εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο με μικρά σύνολα και μεμονωμένα όργανα όσο και με μεγάλες ορχήστρες,, όπου η θέση και η κίνηση των οργανικών ομάδων και της χορωδίας αποδίδεται με ακρίβεια και ασυνήθιστα καλή δυναμική.
Ψηλά, το ηχείο έχει εξαιρετικό αέρα, με, επίσης, εξαιρετική αίσθηση έκτασης. Είναι γρήγορο, με άψογη περιγραφή του σώματος και πολύ καλά χαρακτηριστικά απόσβεσης, ισορροπώντας επιδέξια ανάμεσα στην απαραίτητη ατάκα και στην προσδοκώμενη, ευάκουστη, παρουσία. Δεν ακούστηκε ποτέ τραχύ η σκληρό, αλλά αν περιμένετε έναν ευφωνικό, στρογγυλό χαρακτήρα “που συγχωρεί”, το YB δεν θα σας ικανοποιήσει καθώς είναι σαφές ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στην ακρίβεια και όχι στον χαρακτήρα και στην άποψη. Ο αρμονικός πλούτος αποδίδεται άψογα και το συνολικό άκουσμα είναι όσο ζεστό πρέπει.

Τελικώς...

... το μικρό Estelon είναι ακριβώς αυτό: Ένα Mικρό Estelon, δηλαδή ένα ηχείο μικρογραφία των μεγάλων μοντέλων της εταιρίας (όπως τα έχουμε δει και ακούσει στις διάφορες εκθέσεις), χωρίς περιττούς συμβιβασμούς. Το ηχητικό αποτέλεσμα ενθουσιάζει με την ισορροπία και την ακρίβειά του και είναι σαφές ότι ο Vassilkov γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη: Κατάφερε να κατεβάσει τις ιδέες του σε μικρότερη κλίμακα, διαστάσεων και τιμής, χωρίς να αλλάξει τις βασικές σχεδιαστικές του αρχές. Φυσικά, έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο πολύ υψηλής κατηγορίας τιμής και οι απαιτήσεις μας οφείλουν να είναι αναλόγως υψηλές. Ακόμη κι έτσι, όμως, το YB Mk II μας εξέπληξε. Ευχάριστα. Και αυτό είναι σπάνιο. Αν ανήκετε σε αυτούς που αναζητούν κάτι κορυφαίο, ακούστε το οπωσδήποτε. Ίσως είναι το ηχείο σας!