Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/02/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Δαπέδου

Estelon YB Mk II

Estelon YB Mk II

Ως φορτίο, το YB MkII δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Το ελάχιστο μέτρο της εμπέδησης πέφτει στα 3Ω (στα 55Hz) και ανεβαίνει μέχρι τα 23Ω (1.4kHz) μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατώτερη τιμή, αλλά τυπική, όχι ενοχλητικά μεγάλη διακύμανση. Η διακύμανση της φάσης, επίσης, βρίσκεται μέσα στο διάστημα ±48°, ένα μεγάλο εύρος αλλά, στα σημεία των μέγιστων τιμών, η αντίσταση είναι σχετικώς υψηλή, 6.8Ω στα 78Hz και 10.8Ω στα 2.5kHz, ένα στοιχείο που μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι το ηχείο δεν καταπονεί ιδιαίτερα τον ενισχυτή με θερμικές απώλειες. Αυτά τα στοιχεία, “δείχνουν” ένα ηχείο που απαιτεί έναν καλό ενισχυτή με αρκετή ισχύ και ρεύμα, χωρίς -πάντως- να αποκλείει και στάδια εξόδου με μέτριο ή χαμηλό συντελεστή απόσβεσης. Σε αυτή την κατηγορία τιμής, δεν μπορείς να έχεις παράπονο.
Η ψευδοανηχοϊκή απόκριση χαρακτηρίζεται από μια σειρά αποκλίσεων πολύ μικρού εύρους στον άξονα της συχνότητας και, επίσης μικρού πλάτους, μια συμπεριφορά η οποία, κατά τεκμήριο δεν επηρεάζει την τονική ισορροπία στο τελικό αποτέλεσμα. Το ηχείο κινείται μέσα στο διάστημα ±2.5dB, από το κάτω όριο της μέτρησης (250Hz) μέχρι τα 20kHz και πάνω από το σημείο αυτό δείχνει μια ιδιαίτερα ομαλή αποκοπή χωρίς ίχνη συντονισμού του θόλου τουλάχιστον μέχρι τα 30kHz.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (συχνότητες πάνω από τα 250Hz).

Η συνολική απόκριση του ηχείου επί του ακουστικού άξονα, δείχνει μια ομοιογένεια στην απόκριση χωρίς κάποιο στοιχείο για το οποίο θα μπορούσε κάποιος να διαμαρτυρηθεί. Χαμηλά, η απόκριση δεν δείχνει κάποια προσπάθεια για υπερβολές, με στόχο τον εντυπωσιασμό (ένας πολύ ήπιος τονισμός γύρω από τα 100Hz είναι πραγματικά πολύ μικρός). Η μέση απόκριση, η οποία λαμβάνει υπόψιν της την απόκριση μεσαίων/υψηλών σε στερεά γωνία ±10° δεν κρύβει εκπλήξεις. Υπάρχει μια προοδευτική, ομαλή, αποκοπή στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, η οποία διατηρεί την μορφή της on-axis μέτρησης, δείγμα μιας καλής συμπεριφοράς στην ακτινοβολία εκτός άξονα.
Η βηματική απόκριση είναι ιδιαίτερα ομαλή σε ό,τι αφορά την απόσβεση της και περιλαμβάνει ελάχιστες αποκλίσεις από την ιδανική συμπεριφορά, στο σημείο μετάβασης από το τουίτερ στο μεγάφωνο των μεσαίων συχνοτήτων και στο γούφερ.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (listening window, κόκκινη καμπύλη).

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων αποκαλύπτει ένα ηχείο το οποίο είναι γρήγορο στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος (ειδικά στην περιοχή των υψηλών και πολύ υψηλών συχνοτήτων), χαρακτηρίζεται όμως από μια σειρά συντονισμών οι οποίοι είναι αρκετά έντονοι και αποσβένονται σχετικώς αργά. Οι ισχυρότεροι από αυτούς εντοπίζονται στα 2.8kHz (2.9ms), στα 4.4kHz (3.4ms) και στα 6.3kHz (4.1ms). Πάνω από τα 9kHz, το ηχείο είναι παραδειγματικό, ένα από τα καλύτερα που έχουμε μετρήσει.
Η πολική απόκριση του ηχείου στο οριζόντιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα ομαλή. Η ακτινοβολία του ηχείου βρίσκεται στην περιοχή των -6dB για γωνίες ±30° μέχρι τα 16kHz, αλλά από την συχνότητα αυτή και πάνω ο λοβός στενεύει γρήγορα (με ελάχιστα ίχνη beaming στα 20kHz). Αυτό σημαίνει ότι ο ακροατής θα πρέπει να επιλέξει την θέση του προσεκτικά, επί του άξονα και ότι το toe-in των YB είναι απαραίτητο, αν κάποιος απαιτεί το μέγιστο δυνατό.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Οι μετρήσεις επιτάχυνσης στα τοιχώματα του ηχείου δικαιώνουν την Estelon για την επιλογή του υλικού και την μορφή της καμπίνας. Οι ισχυρότεροι συντονισμοί εντοπίζονται στην περιοχή της μπάφλας, κοντά στα 500Hz και το 1kHz, αλλά είναι, ήδη, χαμηλοί (-55dB m/sec2 και -61dB m/sec2,αντιστοίχως), ενώ τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στις πλευρικές μετρήσεις, όπου οι τιμές βρίσκονται στην περιοχή γύρω και κάτω από τα -70dB m/sec2. Εντυπωσιακή είναι συμπεριφορά της καμπίνας για συχνότητες κάτω από τα 400Hz, όπου κυριολεκτικά “εξαφανίζεται” στην περιοχή των -80dB m/sec2.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας (κόκκινη καμπύλη) και του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας (πράσινη).