Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/10/2023
Upsampler/DAC/Ενισχυτής ακουστικών
Το M Scaler είναι μια συσκευή που διαθέτει μόνο ψηφιακές εισόδους και εξόδους, απαιτεί, δηλαδή, να τοποθετηθεί στην έξοδό του ένας μετατροπέας d/a. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του 2 ομοαξονικές και 2 οπτικές εισόδους καθώς επίσης και θύρα USB-B για streaming από υπολογιστή, μια οπτική και μια ομοαξονική έξοδο καθώς και ένα ζευγάρι ψηφιακών εξόδων οι οποίες χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για την μεταφορά υψηλών sample rates (στην πράξη τα 705.6kHz και τα 768kHz). Η σύνδεση αυτή (Dual BNC) μπορεί να γίνει με το Hugo TT2 ενώ DAC άλλων κατασκευαστών μπορούν να συνδεθούν στις συμβατικές εξόδους, χωρίς δυνατότητα μεταφοράς των 705/768kHz. Τόσο η θύρα USB όσο και η διπλή έξοδος είναι γαλβανικώς απομονωμένες και, στην περίπτωση του USB, ο χρήστης θα πρέπει να χρησιμοποιεί καλώδιο που μεταφέρει την τάση τροφοδοσίας του διαύλου, επειδή το USB interface του M Scaler τροφοδοτείται από αυτό.
Το σασί του M Scaler όπως και αυτό του TT2 είναι σχεδιασμένο από τον John Franks και ακολουθεί την νέα αισθητική της εταιρίας, περιλαμβάνοντας τους γνωστούς, πλέον, σφαιρικούς έγχρωμους διακόπτες, από τους οποίους ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την είσοδο και τον συντελεστή upsampling. Το M Scaler προσφέρει τρία επίπεδα upsampling (και την δυνατότητα bypass) και η Chord έχει επιλέξει να δώσει απλά ονόματα, Medium, High και Max. Στην πραγματικότητα, το sample rate δεν επιλέγεται από τον χρήστη, αλλά προκύπτει από τις τρεις αυτές επιλογές, ανάλογα με το sample rate του εισερχόμενου σήματος. Το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής περιλαμβάνει έναν σημαντικό πίνακα, ο οποίος δίνει τα sample rates καθώς και το αν προκύπτει βελτίωση ή όχι, για κάθε πιθανή επιλογή. Ο χρήστης που θέλει να αξιοποιήσει πραγματικά το M Scaler θα πρέπει να τον συμβουλευθεί συχνά, ειδικά στην αρχή.
Στο εσωτερικό της συσκευής, “τρέχει” το ψηφιακά φίλτρο WTA (Watts Transient Alignment) της Chord, το οποίο υλοποιεί, στην πράξη, τις απόψεις του Rob Watts σε σχέση με το πώς θα πρέπει να υλοποιούνται τα ψηφιακά φίλτρα. Όσοι έχουν διαβάσει, σχετικώς, θα γνωρίζουν ότι ο Watts θεωρεί το μήκος (ή τον αριθμό των taps) ενός ψηφιακού φίλτρου ως την σημαντικότερη παράμετρο για την τελική ηχητική απόδοση του μετατροπέα. Για τον λόγο αυτό, υπό την καθοδήγησή του, η Chord χρησιμοποιεί φίλτρα με πολύ μεγάλα μήκη. Ήδη, η πρώτη συσκευή που βασίστηκε στις ιδέες αυτές, ο DAC64 είχε φίλτρα με 1024 taps ενώ η αύξηση ήταν, διαχρονικά, συνεχής, με τον QuteHD να φθάνει τα 10.240 και τον QBD76HD τα 18.432 taps. Καθώς η τεχνολογία των FPGA εξελίσσεται και η πυκνότητά τους σε πυρήνες αυξάνεται, ο Watts χρησιμοποιεί, πλέον, φίλτρα με πάνω από 1.000.000 taps στο M Scaler (για την ακρίβεια, 1.015.808), χρησιμοποιώντας FPGA της Xilinx (XC7A200T) με 740 πυρήνες DSP και δυνατότητα υπολογισμών με ανάλυση 56-bit.
Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητα ρύθμισης της συσκευής για χρήση σε περιβάλλον Audio/Video. Επειδή οι υπολογισμοί, όσο γρήγοροι και αν είναι, απαιτούν κάποιο χρόνο, είναι δυνατόν να υπάρξει αποσυγχρονισμός μεταξύ ήχου και εικόνας. Αυτό, στο M Scaler, λύνεται όχι με κάποιο αλγόριθμο lip-syncing, αλλά με μείωση των υπολογισμών όπου χρειάζεται. Υπάρχει, για τον σκοπό αυτό, ο σχετικός διακόπτης.
Η μόνη πραγματική ομοιότητα του Hugo TT2 με το Hugo 2 είναι το γεγονός ότι είναι και οι δύο DAC/Ενισχυτές ακουστικών. Από το σημείο αυτό και μετά, αρχίζουν οι διαφορές. Ο ΤΤ2 δεν είναι φορητός και δεν περιλαμβάνει μπαταρία, χρησιμοποιεί το σασί του Franks και είναι σημαντικά ισχυρότερος. Τόσο στο επίπεδο του σταδίου εξόδου για την οδήγηση των ακουστικών, όσο και στο επίπεδο της ψηφιακής επεξεργασίας.
Κείμενο
Η συσκευή χρησιμοποιεί WTA με 98.304 συντελεστές (τους διπλούς σε σχέση με το Hugo 2), και υλοποιείται με 86 πυρήνες DSP του FPGA Xilinx Artix 7 (στα 208ΜΗz). Σε ό,τι αφορά τα επιλεγόμενα ψηφιακά φίλτρα, ο μετατροπέας προφέρει τέσσερις επιλογές, δύο βασικές, Incisive Neutral και Warm, οι οποίες συνδυάζονται με ένα φίλτρο υψηλών συχνοτήτων, βελτιστοποιημένο για αναπαραγωγή αρχείων DSD. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται στο ψηφιακό πεδίο, αν ο χρήστης επιλέξει να την χρησιμοποιήσει. Δύο πυρήνες DSP του FPGA, τέλος, είναι επιφορτισμένοι με τα φίλτρα του cross-fade, τα οποία τρέχουν στα 48-bit και προσφέρουν τρεις επιλογές, κάθε μια από τις οποίες έχει ισχυρότερη επίδραση.
Για την οδήγηση των ακουστικών χρησιμοποιείται στάδιο ισχύος με διακριτούς ημιαγωγούς το οποίο υποστηρίζεται από ένα φίλτρο με έξι υπέρ-πυκνωτές, μια επιλογή η οποία -σύμφωνα με την εταιρία- προσφέρει υψηλότερη δυναμική ισχύ. Ο TT2 αποδίδει 288mWrms σε φορτία 300Ω και 7.3Wrms σε φορτίο 8Ω και μπορεί να παρέχει ρεύμα μέχρι 5Α.
Η συνδεσιμότητα του TT2 περιλαμβάνει δύο ομοαξονικές και δύο οπτικές εισόδους καθώς επίσης θύρα USB-B για σύνδεση με υπολογιστή. Οι δύο ομοαξονικές είσοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, όταν ο DAC συνδεθεί με την αντίστοιχη έξοδο του M Scaler. Η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε balanced και single ended μορφή. Ο ενισχυτής παρέχει τρεις εξόδους για σύνδεση ακουστικών δύο TRS 6.35mm και μια TRS 3.5mm. Περιέργως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για οδήγηση balanced ακουστικών.
Το user interface της συσκευής είναι μια μείξη μεταξύ των χρωματιστών ενδεικτικών της Chord και ενός συμβατικού μενού. Μέσω του δεύτερου, μπορεί να επιλεγεί ο ρυθμός λειτουργίας της συσκευής, DAC, Προενισχυτής, Ενισχυτής ακουστικών, με τις δύο τελευταίες να παρεμβάλουν το ψηφιακό ρυθμιστικό στάθμης, το ψηφιακό φίλτρο και το cross-feed. H ρύθμιση της στάθμης γίνεται από ένα φωτιζόμενο, σφαιρικό encoder, το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα με το επίπεδο που έχει επιλεγεί. Το sample rate φαίνεται τόσο στην μικρή οθόνη του μενού όσο και χρωματικά μέσα από το παράθυρο στο επάνω μέρος της συσκευής. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα ρύθμισης του κέρδους, όταν ο TT2 λειτουργεί ως προενισχυτής ή ενισχυτής ακουστικών.